INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Obliba operativního leasingu mezi tuzemskými firmami stále roste. Službu využívají zejména na rozšíření a údržbu svého vozového parku, výjimkou není ale ani dlouhodobý pronájem IT techniky či mobilních telefonů. Vedle efektivnější správy firemních nákladů si podniky operativní leasing pochvalují i díky doplňkovému servisu, který by při vlastní koupi produktu zpravidla neměli.

V případě operativního leasingu hradí klient leasingové společnosti pravidelné měsíční splátky po přesně stanovenou dobu. Po uplynutí tohoto období zase zboží vrátí, případně si je, umožňuje-li to smlouva, odkoupí za dohodnutou cenu. Obliba tohoto druhu služby v Česku v posledních letech strmě stoupá nahoru. A to nejen u firem, ale rovněž i u soukromých osob.

Nejčastěji se operativní leasing týká dlouhodobého pronájmu vozů. „Operativní leasing už v Čechách zdomácněl a našel si svoje pevné místo nejen při správě firemních flotil, ale v poslední době i u individuálních zákazníků. Podíl operativního leasingu se v nové produkci zvýšil na 59 % za první tři kvartály roku 2016, což je meziročně více o 8 %. Celkově dnes i v aktivních smlouvách dominuje operativní full service leasing s více než 80 tisíci vozidly. Tento trend bude pokračovat i v dalších letech a operativní leasing bude dále zvyšovat svůj podíl při financování a správě firemních flotil,“ uvedl Jiří Solucev, obchodní ředitel leasingové společnosti Arval CZ.

Operativní leasing je podle odborníků nejvíce využíván firmami, které mají velké vozové parky a také jsou zvyklé tuto službu používat v zahraničí prostřednictvím svých mateřských společností. Jejich podíl činí na základě statistik společnosti Arval CZ přibližně 37 %. Nicméně čím dál více této formě provozu firemních vozidel přicházejí na chuť středně velké (27 %) a menší firmy, což je v posledních dvou letech segment, kde operativní leasing nebývale roste.

Středně velké a menší podniky jsou zároveň skupinou, která operativní leasing využívá i pro další produkty. „Vzhledem k velkému konkurenčnímu tlaku a neustálým inovacím spoléhá řada firem při pořizování IT vybavení na operativní leasing. Zejména u menších podniků je velkou výhodou fakt, že nemusejí vázat kapitál do vlastního vybavení. Druhou devizou je pak možnost častější obměny techniky, a tím i pružnější reakce podniku na nové trendy,“ přiblížilMilan Urban ze společnosti COMIMPEX, která se zabývá outsourcingem IT služeb, zabezpečením firemních počítačových sítí a svým zákazníkům pronájem nebo operativní leasing IT vybavení nabízí již více než 10 let.

Dalším segmentem, kde se operativní leasing začíná prosazovat, je spotřební elektronika. Zatímco v případě automobilů byla služba zprvu cílená hlavně na firmy, například u mobilních telefonů či notebooků je tomu přesně naopak. „Nabídka pro firmy vznikla kvůli velké poptávce komerčních subjektů. Doposud jsme ji nijak nekomunikovali, takže zájem zcela logicky není takový, jako u soukromých osob. U těch počet zákazníků překonal očekávání. Zájem je stabilní, o služby se dlouhodobě zajímá přibližně 6 % české populace,“ komentoval Oleg Vojtíšek, Strategic Business Director internetového obchodu Alza.cz. Prostřednictvím tohoto e-shopu si zákazníci mohou „pronajmout“ špičkové mobilní telefony, notebooky i herní PC. Podobnou nabídku má i řada dalších tuzemských e-shopů.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3