INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

TZ KBSP van foto menLoňský prosinec byl měsícem, kdy proběhlo nejvíc transakcí přes internet – celkem jich obchodníci pomocí platební brány GoPay přijali přes šest milionů. Základ je při online nákupech chránit svá osobní a karetní data. Bude i letos rekordní prosinec a nahraje opět předvánoční čas nákupům online?

Od prosince 2022 neproběhlo v žádném měsíci tolik nákupů na e-shopech, jako právě před minulými Vánocemi: Češi za minulý prosinec pomocí platební brány GoPay provedli přes 6 milionů transakcí. „Platby kartou v kamenných obchodech sice stále dlouhodobě vedou a v porovnání s online nákupy jich i v prosinci 2022 byl stále více než dvojnásobek. Ale, pokud se podíváme na podíl transakcí online, tak ten byl v porovnání s následujícími měsíci v prosinci 2022 zdaleka nejvyšší,“ říká Jitka Palatová, generální ředitelka KB SmartPay.

Létu kralují platby kartou
Když porovnáme počet plateb kartou prostřednictvím terminálů KB SmartPay v obchodech vůči transakcím skrze online bránu GoPay, zjistíme, že chování zákazníků před Vánoci a v letních měsících se znatelně liší: „Nejvyšší poměr nákupů kartou v místě prodeje jsme zaznamenali v létě. Vůbec nejvíce jich pak bylo v srpnu, kdy proběhlo bezmála 15,5 milionu transakcí – přibližně třikrát více než nákupů online,“ pokračuje Jitka Palatová.

Poměr mezi platbami kartou na místě a transakcemi na internetu se však s blížící se zimou mění: „Naše data ukazují, že před Vánocemi bývá podíl online transakcí nejvyšší za celý rok. I letos tak očekáváme, že bude nákupů přes e-shopy s blížícími se svátky přibývat,“ předpovídá Jitka Palatová.

Nenechte se nachytat podvodníky!
Je to právě předvánoční čas, kdy kartoví podvodníci nezahálejí a připravují se k útoku. Druhů podvodů používají celou řadu: jak se proti nim bránit? „Tou nejzákladnější radou je chránit svá karetní a osobní data a sdělovat je opravdu jen v těch situacích, kdy provádíte ověřenou transakci. Při platbách je zásadní číst pozorně texty a nepotvrzovat jakékoliv příchozí transakce bez toho, aniž byste věděli, oč přesně jde. Pokud si nejste jisti, co potvrzujete, nebo jste údaje o kartě již zadal či zadala, ale něco se vám zdá podezřelé, musíte ihned kontaktovat svoji banku,“ radí Pavel Šašek, vedoucí oddělení karetních služeb a prevence podvodů Komerční banky.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3