INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

akcenta

Tento způsob jara, zdá se mi poněkud nešťastným. Koruně se jarní měsíce opravdu příliš nevydařily. Depreciace české měny začala již na konci března a ve druhém čtvrtletí letošního roku dále oslabovala jak vůči společné evropské měně, tak i k americkému dolaru. České měně se nedaří ani ve vztahu ke svým středoevropským kolegyním. Zatímco v minulosti byla ve středoevropském regionu téměř vždy premiantem, v posledních měsících o tuto pozici nejenže že přišla, ale dostala se na samotný chvost.

Důvodů proč se české měně v poslední době příliš nedaří, je hned několik. Prvním faktorem je slabý výkon domácí ekonomiky. Ta se v prvním čtvrtletí letošního roku dostala definitivně do recese a s podobnými výsledky, tedy poklesem hrubého domácího produktu, je nutno počítat i ve zbytku tohoto roku. Plně se potvrzuje fakt, že pokud se českému hospodářství nedaří, nedaří se ani české měně. Druhým faktorem jsou velmi nízké úrokové sazby. Jen pro srovnání, hlavní úroková sazba České národní banky činí aktuálně 0,75 %. V Polsku je obdobná úroková sazba na úrovni 4,75 % a v Maďarsku dokonce na 7 %. Investice do české měny je tak z toho pohledu nevýhodná. Jako poslední faktor je třeba zmínit zhoršující se stav evropské ekonomiky, Německa nevyjímaje. Vysoká otevřenost českého hospodářství je obecně známa a nese s sebou jak pozitiva, tak i negativa. V současnosti se bohužel projevují spíše negativní stránky.

Co lze tedy očekávat od letních měsíců? Bude koruna dále oslabovat nebo jako již tolikráte v posledních letech nabere vítr do plachet a zamíří zpět k silnějším hodnotám? Vyloučit se nedá ani jedna z těchto dvou variant, ale jako nejpravděpodobnější se nyní jeví třetí cesta – stagnace koruny na současných úrovních. Pod stagnací si však nelze představit neměnný kurz, nýbrž průměrnou úroveň, kolem které bude koruna oscilovat. V případě měnového páru s eurem by takovou konstantou mohla být hladina 26 CZK/EUR, vůči americkému dolaru poté hranice 21 CZK/USD.

Miroslav Novák, analytik společnosti AKCENTA

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3