INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Malé a střední firmy v ČR chtějí v průběhu příštího roku investovat do rozvoje podnikání o 13 % více, než kolik proinvestují za rok 2012. Pravidelný průzkum GE Capital „Barometr kapitálových investic evropských malých a středních podniků" ukázal, že celkově půjde o částku 16,8 miliard eur, v průměru pak asi o 78 tisíc eur na podnik. Ve srovnání se stejným průzkumem z počátku letošního roku firmy aktuálně avizují vyšší investice do výrobního zařízení a vozového parku. Překážkou investic zůstává nejisté ekonomické prostředí, nedostatek dostupných financí, ale i byrokratická zátěž při jejich získávání.

„Výsledky průzkumu naší mateřské společnosti z konce letošního roku nás mile překvapily. České firmy mají větší chuť investovat do nového vybavení v roce 2013, než jak udávaly pro letošní rok. Nejisté ekonomické prostředí a klesající průmyslové objednávky však mohou reálnou úroveň investic oproti očekáváním mírně redukovat," řekl Petr Gapko, hlavní ekonom GE Money Bank. „Podnikům, které chtějí v současné situaci růst, usnadňujeme přístup k financování investic nabídkou úvěru EU Investice. Ve spolupráci s Evropským investičním fondem jej poskytujeme buď úplně bez zajištění, nebo se sníženým požadavkem na zajištění úvěru – tedy širšímu okruhu firem. Navíc je vyřízení rychlejší a méně administrativně náročné," dodal Petr Gapko.

V kurzu je výrobní zařízení a tentokrát také automobily

Aktuální průzkum očekávaných investic na rok 2013 ve srovnání s jarním průzkumem ukázal, že středem zájmu malých a středních firem je v současnosti především výroba a vozový park. Do výrobních zařízení chtějí české podniky investovat v následujícím roce 7,8 mld. eur, tedy o 22 % více, než uváděly pro letošní rok. Nejvýrazněji se změna preferencí projevila u firemních automobilů, do nichž podniky hodlají investovat 5,4 mld. eur. Mírný nárůst lze předpokládat také u nákupu softwaru a vybavení kanceláří, pouze u IT hardwaru by podle firemních plánů měly investice mírně poklesnout.

Proč investovat a proč ne?

Mezi hlavní důvody zamýšlených investic uvedlo šest z deseti firem modernizaci současného vybavení pro zvýšení efektivity a produktivity, necelá polovina zastarávání stávajícího zařízení a čtvrtina rozšíření výrobních kapacit. Naopak největší překážkou investic je pro čtyři z deseti firem nejisté ekonomické prostředí a pro čtvrtinu nedostatek dostupných finančních prostředků. Obojí vnímají silněji mikropodniky s 2 až 9 zaměstnanci, nejistou ekonomiku považuje za bariéru polovina z nich a nedostatek dostupných peněz brání investovat 40 % těchto podniků. Větší firmy s 50 až 250 zaměstnanci se potýkají s nedostupnými penězi jen ve 13 % případů. Každý šestý podnik si stěžuje na přílišnou byrokracii při získávání finančních prostředků.

Česká republika versus další evropské státy

Podle aktuálního průzkumu zamýšlejí malé a střední podniky v České republice investovat v průběhu příštího roku průměrně 77 600 eur. V rámci sledovaných zemí to ČR řadí na třetí příčku očekávaných investičních výdajů. Před námi jsou Poláci se 133 tisíci eur na firmu a Němci s 87 tisíci eur. Francouzské, italské, britské i maďarské podniky se chystají investovat průměrně mezi 50 a 62 tisíci eur. Jedinou zemí, ve které se firmy chystají investovat v příštím roce méně než v roce 2012, je Německo (-8 %). Nejoptimističtější jsou v tomto ohledu Maďaři, kteří chtějí investovat až o 57 % finančních prostředků více.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3