INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Česká mincovna v Jablonci nad Nisou vyrazila první kilogramové medaile s portrétem Boženy Němcové od grafika Oldřicha Kulhánka a sochaře Vladimíra Oppla. Jedná se o jedno z vůbec posledních děl nedávno zesnulého autora českých bankovek. Medaile o hmotnosti jednoho kilogramu ryzího zlata je vrcholem nabídky jablonecké mincovny. V letošním roce je její cena stanovena na 1 470 000 Kč a vyražena jich bude maximálně stovka kusů.

„Každá medaile má své pořadové číslo vyražené na hraně. Není pravidlem, že se prodávají od jedničky, většina zákazníků má totiž své oblíbené číslo, které si na medaili nechává vyrazit,“ uvedl Tomasz Surdy, obchodní ředitel České mincovny.

Exkluzivní medaile mají v České mincovně velkou tradici. Kilogramové zlaté razí od roku 2005, cena jedné medaile v té době činila 500 000 Kč. V loňském roce vydali v Jablonci trojici vysokohmotnostních medailí s portrétem Václava Havla ve stříbře, zlatě a platině. Limitovaný náklad byl stanoven celkem na 30 ks a lidé ho velmi rychle rozebrali. Medaile s pořadovým číslem jedna byly nabídnuty prostřednictvím aukce, jejíž výtěžek byl věnován Nadaci Dagmar a Václava Havlových VIZE 97. „Cenu stříbrné medaile dražitelé vyhnali z 60 tisíc dokonce až na 320 tisíc korun,“ vzpomíná Surdy.

První medaili od akademického malíře Oldřicha Kulhánka s portrétem T. G. Masaryka vyrazila Česká mincovna v roce 2010 a její cena činila v době emise 950 000 Kč. „Předchozí medaile se nám podařilo takřka vyprodat, zbývají už jen poslední volná čísla, která letos nabízíme jako poslední příležitost mít doma kompletní sadu od Oldřicha Kulhánka. Ta se letos uzavřela čtvrtou medailí s portrétem Boženy Němcové, na niž registrujeme již více jak šedesát rezervací nebo plateb předem,“ doplnil Surdy.

Kdo chce mít doma kompletní čtveřici medailí a nemá dostatek financí, nemusí zoufat. Jako poctu výjimečnému umělci vydává mincovna dvě sady po čtyřech zlatých nebo stříbrných medailích, které budou pojaty jako miniatury velkých „kilovek“. Zlaté budou vážit 1/10 trojské unce a sada vás bude stát 22 000 Kč, stříbrné pak budou vážit 16 gramů a na sadu vám postačí 3 800 Kč.

Více informací naleznete na internetových stránkách www.ceskamincovna.cz.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3