INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Čtvrteční zpráva o prodeji kyperského zlata rozhýbala trh a cenu zlata poslala velkou rychlostí dolů. Páteční otřes cen vyvolal výprodej „papírového zlata“, tzn. zlata drženého například v podobě ETF. Situace na trhu s fyzickým zlatem je dnes přesně opačná. Obchodníci s investičními mincemi a slitky prodloužili dodací lhůty a hlásí vyprodané sklady.

Zlato zažívá masivní výprodej, velké pohyby začaly na burze v pátek, kdy prodávaly především banky. Jen přes Merill Lynch, divizi Bank of America, bylo v pátek na COMEXu zobchodováno 400 tun papírového zlata (ETF apod.). Výprodej odstartovaly spekulace o možném odprodeji zlatých rezerv zadluženého Kypru. Tyto rezervy by samy o sobě s cenou pohnout nedokázaly. Jejich odprodej by však vytvořil nebezpečný precedens. Pokud by se ke stejnému kroku rozhodly centrální banky Řecka, Španělska nebo Portugalska, cenu zlata by to ovlivnilo. „Je však třeba zmínit, že existuje dohoda ECB se zhruba dvaceti zeměmi, včetně výše zmíněných, která omezuje prodeje zlatých rezerv na 400 tun ročně v období pěti let. Pokud by bankéři tuto dohodu porušili, byli by sami proti sobě, protože by prodávali hluboce pod cenou. Tento scénář vidím jako krajně nepravděpodobný,“ říká Kamil Kresta, manažer ČM AURUM.

V posledních několika letech byla cena zlata vyhnána vysoko především neutěšeným stavem globální ekonomiky. A tento stav zůstává stále stejný i přes nynější pokles cen. „Situace dnešních dnů se dá přirovnat k té z roku 1999, kdy Bank of England nabídla k prodeji větší část svých zlatých rezerv. V momentě, kdy se tato informace dostala na veřejnost, došlo k poklesu ceny zlata podobně, jak se tomu děje nyní. Tehdy se jednalo o velmi zajímavou nákupní příležitost,“ doplnil Kresta.

Investoři, kteří nakupují fyzické zlato, většinou nespekulují a vnímají svou investici jako dlouhodobou záležitost. Proto v podobných korekcích spíše doplňují své portfolio. „V pondělí večer, poté, co trh zaznamenal druhý otřes, jsme dostali zprávu od našich dodavatelů, že jejich sklady jsou vyprodány. Objednávky stále přijímáme a garantujeme dnešní ceny. Pro velký zájem však dodací lhůty zlatých cihel od 100 gramů výše prodlužujeme dle aktuální situace na trhu,“ uzavřel Kresta.

Více informací naleznete na www.cm-aurum.cz.

***

Česká mincovna sídlící v Jablonci nad Nisou svým vznikem navázala na dlouholetou tradici ražby mincí na území Čech, Moravy a Slezska. České mince vyrábí od roku 1993, od závěru roku 1994 vyrazila všechny dosavadní stříbrné a zlaté mince a od roku 1996 i všechny oběžné mince České republiky vydávané Českou národní bankou. Rozvíjí vlastní výrobu mincí a medailí, zabývá se také distribucí zlatých investičních slitků. V říjnu 2012 zprovoznila svůj vlastní investiční portál ČM AURUM.

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3