INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Antonín Švehla, Alois Rašín, Jiří Stříbrný, Vavro Šrobár a František Soukup. Politiky, kteří se tak významně zapsali do českých a slova Muži 28. října detail 5064enských dějin a pro něž se ujalo označení Muži 28. října, připomínají nové pamětní medailony z drahých kovů. V předvečer státního svátku je podle návrhu výtvarnice Lenky Nebeské začala razit Pražská mincovna.

Ražbě nových medailonů připomínajících politiky, pro něž se později ujalo označení Muži 28. října, předcházel sádrový model. Pražská mincovna jeho vytvořením pověřila mladou českou umělkyni Lenku Nebeskou. Ta na sebe před časem upozornila vítězstvím v soutěži České národní banky o návrh pamětní mince upomínající na režiséra Karla Zemana. Inspiraci autorka tentokrát našla přímo na místě, odkud byla před pětadevadesáti lety vyhlášena první československá republika.

„Měla jsem to štěstí a možnost podívat se do bývalého Pánského klubu v Obecním domě. V této místnosti je umístěna pamětní deska, která připomíná celou událost vzniku Československa,“ prozradila Lenka Nebeská s odkazem na pamětihodnost, kterou v roce 1921 plaketami pěti politiků vyzdobil legendární český sochař a medailér Josef Šejnost. 

 „Právě tato vyobrazení se mi stala vzorem pro návrh. Chtěla jsem vystihnout atmosféru doby,“ doplnila výtvarnice.

Lide československý…

Lícní strana medaile v opisu připomíná VZNIK ČESKOSLOVENSKÉ REPUBLIKY 28. 10. 1918. Text se nachází na rozvinuté vlající stuze korouhve, kterou třímá v pravici svatý Václav jedoucí na koni. V levé části medaile je dále Střední znak nově vzniklé republiky, jenž má českého lva v srdečním štítu položeném na erbech Slovenska, Moravy, Slezska a Podkarpatské Rusi. Pod štítem je úvodní věta provolání Národního výboru z 28. října: „Lide československý, tvůj odvěký sen se stal skutkem“. Nápis je podtržen lipovým listem, který je společným prvkem obou stran medailonu.

Námětem rubové strany medaile jsou Muži 28. října, tedy pětice politiků, kteří stáli bezprostředně u vyhlášení samostatného státu. Pět medailonů zdobí lipové ratolesti.

Nové medaile razí mincovna ve zlatém, stříbrném i měděném provedení a to hned v několika kvalitách. Zlaté a stříbrné jsou označeny unikátním pořadovým číslem, vyraženým na hraně.

Pražská mincovna medailony razí ze zlata, stříbra i mědi. Ve všech případech se jedná o kovy ryzí. Zajímavostí je, že symboliku nesou i čísla limitující celou emisi. Například zlatých medailonů ve špičkovém provedení povrchu (proof) bude pouze 28 a těch v běžném provedení jen 10 kusů. Pětadevadesát let od vzniku Československa připomíná stejný počet medailonů stříbrných o velikosti jedné trojské unce, zatímco polovičních stříbrných bude 1918, což je zase odkaz na rok vyhlášení státu.

Stáli u zrodu Československa

Antonín Švehla - předseda agrární strany, se stal v první vládě ministrem vnitra a později byl předsedou tří vlád.

Alois Rašín - člen České státoprávní demokracie, získal důležitý post ministra financí a byl autorem prvního zákona, kterým Národní výbor vyhlásil Československou republiku. Jiří Stříbrný - člen Národních socialistů, zastával místo ministra pošt a telegrafů,

František Soukup - sociální demokrat a jednatel Národního výboru, byl ministrem spravedlnosti.

Vavro Šrobár - v první vládě zastával funkci ministra pro správu Slovenska, a také ministra zdravotnictví a tělovýchovy.

(tz) 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3