INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Členské společnosti České leasingové a finanční asociace (ČLFA) poskytly klientům v prvních třech čtvrtletích letošního roku prostřednictvím leasingu, úvěrů a factoringu 88,9 miliardy korun, to je o téměř 5 % více než ve stejném období loňského roku.

„Výsledky za tři čtvrtletí potvrdily trend, který jsme avizovali už v polovině roku. Tehdy došlo nejen k mírnému oživení v souhrnných obchodech členů ČLFA, ale po dlouhé době v tomto rámci také k růstu financování podnikatelských investic, což nejlépe odráží kondici tuzemských firem. Za tři čtvrtletí tento růst meziročně dosáhl více než 2 %. Ukazuje se, že produkty členů ČLFA jsou pro podnikatele přirozeným východiskem v době, kdy klesá objem klasických bankovních úvěrů,“ řekla Jiřina Tapšíková, předsedkyně představenstva ČLFA, která sdružuje téměř padesát předních tuzemských poskytovatelů leasingových, úvěrových a factoringových produktů.

Z celkových 88,9 miliardy korun bylo 62,6 miliardy určeno na financování firemních investic a provozu a 26,3 miliardy na financování zboží a služeb pro domácnosti. Členské firmy ČLFA uzavřely v prvních třech letošních čtvrtletích 749 002 nových leasingových a úvěrových obchodů a na konci tohoto období spravovaly 2 303 529 aktivních smluv. Souhrnné pohledávky z běžících leasingových a úvěrových kontraktů dosáhly na konci třetího čtvrtletí 214,02 miliardy korun.

Pro domácí finanční trh je typický dlouhodobý pokles leasingových obchodů v rámci financování podnikatelských investic, který je způsoben především daňovým znevýhodněním finančního leasingu v České republice. V prvních třech čtvrtletích letošního roku byl však tento pokles minimální, když meziročně dosáhl pouhých 0,7 %. Navíc byl kompenzován takřka 4% růstem objemů podnikatelských úvěrů. První tři letošní kvartály stvrdily zvyšující se zájem o operativní leasing – jeho podíl na celkovém leasingovém trhu v podnikatelské sféře dosáhl už 46 %, což je nejvíce v historii. Dařilo se rovněž factoringu – objem pohledávek postoupených v rámci factoringu na členské společnosti ČLFA se meziročně zvýšil o 13,5 %.

Nárůst zaznamenalo také financování domácností, a to o 2,5 % v porovnání se stejným obdobím roku 2012.

V obchodech členů ČLFA tradičně vévodí kontrakty na financování automobilů. Stejné to bylo i v prvních třech čtvrtletích tohoto roku. Členské společnosti ČLFA poskytly na nové silniční dopravní prostředky 39,3 miliardy korun. Z toho 24 miliard korun bylo určeno na pořízení osobních vozů. Prostřednictvím produktů členů ČLFA bylo financováno 42 % všech nových osobních aut prvně registrovaných v České republice.

Tabulka č. 1: Rozložení prostředků poskytnutých členy ČLFA v 1. až 3. čtvrtletí 2013

podle investičního záměru (srovnání se stejným obdobím roku 2012)

celkový objem v mld. Kč

(2013)

celkový objem v mld. Kč

(2012)

změna v %

financování podnikatelských

investic

(finanční a operativní leasing, podnikatelské úvěry)

47,91

46,87

+ 2,2 %

financování firemního provozu

(factoring)

14,70

12,24

+ 20,1 %

financování domácností

(spotřebitelské úvěry, spotřebitelský leasing)

CELKEM

26,31

88,92

25,68

84,79

+ 2,5 %

+ 4,9 %

Podrobnější výsledky za jednotlivé sektory najdete na následujících stránkách.

Česká leasingová a finanční asociace (ČLFA)

je zájmovým sdružením firem (většinou dceřiných společností velkých bank nebo silných nadnárodních výrobních koncernů) zabývajících se finančním a operativním leasingem, úvěry a splátkovými prodeji pro domácnosti i podnikatele a factoringem. Od svého založení v roce 1991 prosazuje jejich společné zájmy a je zároveň partnerem orgánů státu při řešení problémů odpovídajících sektorů finančního trhu. V současné době má 49 členů.

Více na: www.clfa.cz

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3