INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

 L033239Nová etapa vztahů mezi Českou exportní bankou a Českomoravskou záruční bankou, dvěma státními subjekty, byla zahájena 5. září. Smlouvu o obchodním zastoupení potvrdili podpisem v Praze vrcholoví reprezentanti obou bank Ing. Karel Bureš, generální ředitel ČEB, a Ing. Ladislav Macka, generální ředitel ČMZRB. Tato smlouva o spolupráci dvou specializovaných státních bank je v pořadí druhá. První byla uzavřena před rokem v září na podnět Ministerstva průmyslu a obchodu ČR s cílem zapojit pobočkovou síť ČMZRB do zprostředkování nabídky produktů zvýhodněného financování exportu, které tvoří základ portfolia ČEB.

Co nyní spolupráce přinese především? Například se z jednoho na sedm postupně zvýší počet distribuovaných produktů. Připomeňme, že prvním z produktů ČEB, nabízených prostřednictvím ČMZRB, byla záruka za úvěr pro subdodavatele tuzemských vývozců – proexportní platební záruka.

„Zájemci o záruku, která usnadňuje získání úvěrů od spolupracujících bank České spořitelny, a. s., Československé obchodní banky, a. s., Raiffeisenbank, a. s., a GE Money Bank, a. s. – mohli požádat o záruku prostřednictvím našich poboček v Brně, Hradci Králové, Ostravě, Plzni a Praze,“ řekl o výhodách aktivity bank pro jejich klienty Ing. Ladislav Macka, generální ředitel ČMZRB.

Proexportní záruku charakterizoval Ing. Karel Bureš, generální ředitel ČEB: „Záruka je vhodná především pro malé a střední podnikatele, kteří se ve formě subdodávek účastní exportních projektů. Jejich odběratelem musí být právnická osoba, která prokazatelně vyváží produkt či službu, jejíž součástí je subdodávka financovana s účastí zaručovaného úvěru. Zaručovaný úvěr může být čerpán na nákup surovin, materiálů a výrobků a osobní náklady.“

První obchodní případy, odstartované podpisem někdejší smlouvy, na sebe nenechaly dlouho čekat. Po necelém roce od počátku spolupráce se ukázalo, že nastoupená cesta je efektivní a vyplatila se. Smlouva, která byla stvrzena nyní, rozvíjí první zkušenosti a zavazuje oba bankovní domy ke spolupráci při poskytování nejen zmíněné proexportní záruky, ale od poloviny září tohoto roku půjde ještě o předexportní a přímé vývozní dodavatelské úvěry. V budoucnu by měly přibýt záruka za dobré provedení smlouvy o vývozu, záruka za vrácení akontace, záruka za uvolnění zádržného a záruka za záruční dobu. „Pro ČEB znamená podpis nové smlouvy s ČMZRB potvrzení správnosti rozhodnutí využít pobočkovou síť ČMZRB k oslovení firem v regionech, které dosud nejsou klienty ČEB, a nabídnout tak více úvěrů pro tuzemské vývozce,“ komentoval Ing. Karel Bureš významný posun ve vztahu ČEB k segmentu malých a středních firem.

Tři otázky pro Ing. Lubomíra Rajdla, CSc., náměstka generálního ředitele ČMZRB:

Doslova před pár dny podepsaná smlouva mezi oběma státními bankami dává příležitost k aktivnější informovanosti klientů zejména mezi menšími a středními firmami. Co všechno byste jim rádi sdělili?

V současné době je naším hlavním posláním podpořit podnikatele v rozvoji jejich podnikání prostřednictvím specializovaných bankovních produktů. Jsme schopni aktivně reagovat na potřeby trhu, a usnadnit tak realizaci podnikatelských projektů i v době, kdy není jednoduché vytvářet podmínky pro snadnější rozjezd podnikání či rozvoj již fungujících firem. Podílet se na podpoře exportních aktivit tuzemských firem se jeví jako zajímavé rozšíření okruhu našich aktivit. Věříme však, že bude přínosem především pro podnikatele. Spolupráce s Českou exportní bankou a přiblížení jejích produktů malým a středním podnikatelům prostřednictvím našich regionálních poboček je řešením, které umožňuje dodržet různé legislativní rámce, ve kterých se obě naše banky pohybují, a dosáhnout požadovaného efektu, tj. přímého oslovení podnikatelů, rychlé a efektivní řešení jejich potřeb při financování exportních záměrů.

Menší firmy si často myslí, že bankovní produkty pro ně nejsou řešením, nebo že jsou příliš drahé, nedostupné apod. Raději šetří a teprve poté investují. Neutíká jim čas, který by mohly lépe zhodnotit tím, že si vezmou úvěr?

Menší firmy, tedy malí podnikatelé, tvoří podstatnou část celkového trhu. Vzhledem ke své velikosti je pro ně těžší prosadit se na trhu, tudíž jsou zvýšená míra nejistoty a přetrvávající důvody k poměrně velké obezřetnosti pochopitelné. Úvěrové riziko je nutnou součástí bankovních obchodů a je nutno ho řídit, i když z pozice klienta může být tato činnost vnímána jako jeho zbytečná administrativní zátěž. Rozhodnutí, kdy a kolik investovat do rozvoje podnikání, bude vždy v rukách podnikatele. Smysl činnosti, kterou jako součást hospodářské politiky vlády vykonáváme, vidíme v tom, abychom napomohli propojit ochotu podnikatele vzít na sebe riziko investice s přirozenou a z pohledu vkladatelů potřebnou obezřetností bank. V případě financování exportu to činíme nikoliv našimi produkty (zárukami či úvěry), ale zprostředkovaně tím, že chceme napomáhat komunikaci mezi podnikateli a Českou exportní bankou.

Budete připravovat určité doprovodné akce pro podnikatele k tomu, aby si v hojnějším počtu našli cestu na vaše pobočky a seznámili se s novými možnostmi podpory exportu od České exportní banky?

Spolupráci s Českou exportní bankou vidíme jako velmi přínosnou a vzhledem k plánovanému rozšíření spolupráce ještě o další, pro podnikatele přínosné produkty, jako dlouhodobou.  Informovanost hraje velmi významnou roli, začínajícím a potenciálním exportérům, kteří chtějí získat dostatek důležitých informací a kontaktů pro úspěšnou realizaci exportních aktivit budou k dispozici informační letáky, čerpat mohou též z webových stránek banky. K dispozici je i bankovní newsletter ČMZRB, ve kterém pravidelně informujeme o novinkách a vývoji jednotlivých produktů. Budeme v úzkém kontaktu s kolegy z České exportní banky a budeme průběžně hledat a využívat různé způsoby, jak podnikatele na produkty této banky upozornit. Základem však bude využívání příležitostí, kterou již nyní nabízí běžná komunikace s podnikateli a je součástí naší činnosti.

s využitím tiskových materiálů

připravila Eva Brixi

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3