INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Předposlední dubnový den roku 2015 znamenal příslovečný bod zlomu v praktické aplikaci využívání evropských fondů v období 2014–2020 v České republice. Rok a čtyři měsíce po formálním startu víceleté perspektivy byl schválen první český Operační program pro využívání Kohezní politiky EU – Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK), ten nejdůležitější z pohledu Hospodářské komory a jejích členů, resp. podnikatelů, neboť právě ti jsou jeho nejvýznamnějšími příjemci.

 

 

 

OP PIK představuje bezpochyby nejinovativnější z nových programů, významně využívající celou paletu nových prvků, které přijala kohezní politika pro období 2014–2020, včetně finančních nástrojů, silného důrazu na podporu konkurenceschopnosti, měřitelnost výstupů a zaměření na nepočetný soubor priorit. OP PIK je s nevelkým odstupem třetím největším OP v České republice z pohledu finanční alokace, která z prostředků EU činí 4,3 mld. EUR (což představuje 18,2 % objemu prostředků v rámci Dohody o partnerství nebo 20 % finanční alokace kohezní politiky pro toto období ve prospěch České republiky). OP PIK je řízen Ministerstvem průmyslu a obchodu.

 

 

 

Tato alokace je směrována prostřednictvím 5 prioritních os a 16 specifických cílů.

 

 

 

OP PIK otevírá největší prostor pro využívání inovativních finančních nástrojů v České republice.

 

 

 

OP PIK je ztělesněním nových prvků kohezní politiky v období 2014–2020 a může být tak považován za nejinovativnější z programových nástrojů v tomto období v České republice.

 

 

 

Hlavním posláním OP PIK je podpora projektů, přispívajících dosažení konkurenceschopné a udržitelné ekonomické výkonnosti založené na znalostech a inovacích. Strategický přístup OP PIK je rámcově vymezen naplňováním Strategie Evropa 2020, který je účelně párován se specifickými prioritami a potřebami české ekonomiky.

 

 

 

Přestože významnou preferenci z pohledu typologie příjemců podpory v rámci OP PIK tvoří malé a střední podniky, je zde současně otevřen i odpovídající prostor pro podniky bez ohledu na jejich velikost (u kterých je předpokládána – stejně jako v případě strategie investičních pobídek – následná vyvolaná vazba vůči malým a středním podnikům prostřednictvím subdodavatelských vztahů).

 

 

 

Podpora v rámci OP PIK má vést ke zvýšení počtu podniků, majících potenciál posunout technologickou hranici v příslušném oboru, zejména prostřednictvím rozvoje kapacit podniků v oblasti výzkumu, vývoje a inovací a jejich propojování s relevantním okolím.

 

 

 

Podpora by měla být též patrná v případě projektů a inovací nižších řádů v podobě modernizačních a rozvojových projektů a nových projektů v průmyslu i ve službách, které podniky podpoří ve schopnosti obstát v mezinárodní konkurenci.

 

 

 

OP PIK rovněž pružně reaguje na fakt, že téma energeticko-klimatické představuje jeden ze zcela zásadních pilířů, které otestují schopnost nejen české, ale i celé unijní ekonomiky obstát v globální ekonomické soutěži a současně adekvátním způsobem ocenit a hradit náklady znečištění životního prostředí, které ekonomický rozvoj způsobuje. I proto posuzování energetické účinnosti podnikatelského sektoru, rozumné využívání obnovitelných zdrojů energie, modernizace energetické infrastruktury a zavádění nových technologií v oblasti nakládání s energií a druhotných surovin je též předmětem podpory.

 

 

 

A konečně poslední z klíčových oblastí programu se soustředí na zvýšení schopnosti podnikatelského sektoru v oblasti využívání informačních a komunikačních technologií.

 

 

 

OP PIK je současně nejdále a nejlépe připravený z Operačních programů v České republice. Adekvátně zareagoval na využití prostoru pro aplikaci finančních nástrojů jako alternativy tradičního dotačního způsobu, což je na straně jedné dáno jeho věcnou náplní, na straně druhé pak též prokázanou odvahou a dlouhodobějším strategickým viděním jeho tvůrců.

 

Hospodářská komora ČR se bude nadále aktivně zapojovat do nastavení programu i konkrétních výzev jménem podnikatelů a všem zájemcům je připravena pomoci, aby byly získané prostředky využité co nejefektivněji pro rozvoj českého hospodářství. Další detaily OP PIK budou publikovány v následných příspěvcích na informačních zdrojích Hospodářské komory.

 

Petr Zahradník,

 

poradce prezidenta Hospodářské komory České republiky

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3