Společnost OVUS – podnik živočišné výroby ve Slaném-Kvíci, která je jedním z největších tuzemských producentů i zpracovatelů vajec, připravuje pro své stávající i nové odběratele stále nejednu novinku. Podobně jako firmy ve skupině GASCONTROL GROUP se OVUS od okamžiku začlenění do ní před čtyřmi lety vydal cestou modernizace, využívání nejnovějších technologií, nepřetržitých inovací, a tím také posilování své konkurenceschopnosti. S jakými novinkami přišel v uplynulých měsících a co nového připravuje, bylo hlavními tématy rozhovoru s jednatelem společnosti Ing. Tomášem Milichem:
Česká energetika prochází v posledních letech procesem hledání optimální skladby zdrojů pro výrobu a využívání energie i cest racionálního zhodnocení těchto zdrojů. Na konečný verdikt čeká například další směřování jaderné energetiky u nás, určení optimálního podílu uhlí a zemního plynu v energetickém mixu v zájmu snížení emisní zátěže, patřičnou pozornost si zaslouží zpracování biologického odpadu, záležitosti týkající se ekologické zátěže a další okolnosti. Mezi ty, kdo se již léta pohybují v oblasti energetiky, výroby plynárenských a dalších technologií pro optimální využívání energie a odpadního tepla, patří Ing. Radim Vaško, výkonný ředitel pro výrobu a obchod firmy GASCONTROL, společnost s r. o. z Havířova. Zajímal nás jeho pohled na věc.
Zaměřením na inovace, vědu a výzkum se mateřské firmě GASCONTROL, společnost s r. o., z Havířova spolu s třicítkou dalších firem v rámci uskupení GASCONTROL GROUP daří zvyšovat svoji konkurenceschopnost a zvláště v posledních dvou letech mírnit důsledky hospodářské krize. Za uplynulé roky zde vzniklo mnoho dobrých nápadů, které se podařilo přetvořit do projektů a důsledně realizovat.
Nápady, houževnatost, odhodlání, nesmlouvavost, vysoký stupeň nasazení, jasné cíle, inovativní strategie – nejen tyto přívlastky se dají přiřadit k firmě, s níž se v našich titulech často setkáváte. Firma GASCONTROL, společnost s r. o., vznikla v Havířově v roce 1992 a za bezmála 22 let úspěšné činnosti se stala významným výrobcem a dodavatelem zařízení, nejrůznějších technologií a služeb pro energetiku, plynárenství, strojírenství i další obory. V uplynulých desetiletích vzniklo pod hlavičkou GASCONTROL také seskupení více než dvacítky firem – GASCONTROL GROUP – působících v energetice a v řadě oborů, včetně plastických hmot a výrobků z nich, výroby a dodávek energetických úsporných řešení s využitím mikroturbín Capstone, bioplynových stanic a dalších inovativních řešení, která již nacházejí své odběratele i v zahraničí.
Na vrcholových pozicích informujeme poměrně často, vždyť při hledání zkušeností to může být velmi inspirující. Tentokrát jsme dali slovo Ing. Romanu Buryjanovi, šéfovi oddělení projekce společnosti GASCONTROL, společnost s r. o., který má na starosti ještě několik firem v rámci skupiny GASCONTROL GROUP. Tematicky jsme zabrousili hlavně do pracovní oblasti, ale zajímalo nás i to, jak dokáže manažer s diářem doslova „prošpikovaným“ povinnostmi ještě normálně soukromě žít.
Ing. Tomáš Milich, jednatel společnosti OVUS, podnik živočišné výroby, s. r. o., Slaný-Kvíc: Současné stírání rozdílů mezi ženami a muži v manažerských profesích má svoji logiku, ovšem současně klade na ženy nelehká a složitá rozhodování do jaké míry jsou připraveny obětovat pro plnění pracovních povinnosti poměrně velkou porci času určenou pro rodinu. Osobně obdivuji jejich schopnost zorganizovat si vše tak, aby zvládaly maximum povinností v pracovním čase. Možná i proto ve své řídící činnosti dnes již příliš nerozlišuji, je-li na manažerském postu muž či žena. U žen si velice vážím a obdivuji jejich schopnost zdravého úsudku a rychlého rozhodování, přijímání odpovědnosti, tedy toho, co k práci manažera patří.
Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...