INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Samosprávné celky přistupují k využívání e-tržišť nové generace poměrně pasivně. Počet jimi vypsaných zakázek na elektronických tržištích tvoří jen zanedbatelné množství. Zavedení povinného využívání nového systému je pro ně plánováno již do dvou let. Využívání tohoto elektronického nástroje by jim přitom pomohlo dosáhnout výrazných úspor a předejít případným problémům s chybným vypisováním zakázek.

Zadávání veřejných zakázek na e-tržištích nové generace je od 1. července letošního roku povinné pro ústřední orgány státní správy a jim podřízené organizace. Samosprávné celky mohou e-tržišť využívat prozatím dobrovolně. Povinně zde budou muset zakázky zadávat až v druhé vlně implementace e-tržišť. Využívání elektronických nástrojů se ale z nejrůznějších důvodů brání. Z dotazníkového šetření pořádaného Ministerstvem pro místní rozvoj (MMR) v prvním čtvrtletí letošního roku mezi samosprávnými celky a jim podřízenými organizacemi vyplynulo, že elektronickou podporu do té doby implementovala jen necelá třetina dotázaných subjektů.

E-tržiště slibují nižší cenu zakázek

E-tržiště umožňují dosáhnout zadavatelům veřejných zakázek výrazných úspor. Provoz nového systému hradí MMR a jeho užívání je proto pro zadavatele i dodavatele zdarma. Samosprávné celky, které si ještě nezřídily vlastní elektronické nástroje pro vypisování zakázek, tak mohou ušetřit náklady na jejich pořízení. Dodavatelé, kteří rovněž nemusí hradit provoz e-tržiště, pak mohou takto ušetřené náklady promítnout do snížení ceny své nabídky. Ze strany dodavatelů je o registraci na e-tržištích velký zájem. Vysoká konkurence tak při soutěži o zakázku často vede k dalšímu snížení konečné ceny zakázky.

Procesní chyby jsou na e-tržištích vyloučeny

Případy nesprávného postupování při vypisování a vyhodnocování veřejných zakázek se poslední dobou množí. Nový systém zadávání veřejných zakázek nabízí řešení, jak podobným problémům předejít. E-tržiště nové generace jsou zcela v souladu s platnou legislativou o veřejných zakázkách a celý systém je navíc vysoce transparentní. Případné chyby v zadávacím procesu jsou tak vyloučeny. Užíváním nových elektronických tržišť se územní samosprávné celky vyvarují případných nesrovnalostí v procesu zadávání zakázek, které mohou mnohdy nastat i z nepozornosti či neznalosti platné legislativy.

Neznalí mohou využít bezplatného zaškolení

Pro řadu samosprávných celků je hlavní překážkou v elektronizaci neznalost. Seznámit se s celým systémem a platnými zákonnými normami se přitom municipality mohou na školeních pravidelně pořádaných samotnými e-tržišti, která jsou navíc zcela zdarma. O specifických problémech spojených s užíváním systému se pak mohou poradit při individuálním školícím programu. A pro konzultaci technických otázek je jim k dispozici technická podpora na telefonu či e-mailu. O edukaci zadavatelů se stará rovněž zřizovatel e-tržišť MMR, které od ledna zahájilo projekt Vzdělávání uživatelů e-tržišť jako součást Národní infrastruktury pro elektronické zadávání veřejných zakázek (NIPEZ).

Autor komentáře: David Horký, ředitel prvního koncesovaného elektronického tržiště nové generace na českém trhu Gemin.cz.

O e-tržišti Gemin.cz

Gemin.cz je první fungující elektronické tržiště nové generace v České republice, které získalo koncesi od Ministerstva pro místní rozvoj ČR. Tato webová aplikace je určená pro zadávání rychlých a operativních nákupů veřejných zadavatelů. Zakázky do e-tržiště zadávají veřejní i dotovaní zadavatelé, účastnit zakázek se může každý subjekt, který splní požadavky popsané v zakázce a v provozním řádu tržiště. Hlavním smyslem e-tržiště je zjednodušit, standardizovat a zprůhlednit zadávání veřejných zakázek, které se týkají běžně nakupovaných komodit.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3