INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Michael Tretter bar copyZavedení elektronické evidence tržeb se blíží. Revoluční systém, který začne nejdříve fungovat v pohostinských a rekreačních službách, vyvolává řadu otázek. Na co se podnikatelé ptají nejčastěji? Odpovídají odborníci ze společnosti Dotykačka.

 Bude mi moje dosavadní pokladní řešení stačit?

Pokladní systémy, které je možné připojit k internetu, bude pravděpodobně možné upravit na požadavky EET. Podnikatelé a živnostníci by tak co nejdříve měli kontaktovat dodavatele svého pokladního řešení, který jim řekne, zda bude pokladnu na EET možné připravit či nikoli.

Co budu potřebovat ke splnění zákonné povinnosti?

Technické řešení vyžaduje zařízení, které dokáže elektronicky komunikovat přes internet (PC, tablet, mobilní telefon, pokladna, pokladní systém…) a připojení na internet v okamžiku přijetí platby. Je čistě na uvážení podnikatele, jaké pokladní zařízení a jaký pokladní software odpovídající zvláštnostem jeho podnikatelské činnosti zvolí, pokud zajistí splnění povinnosti odeslat údaje o evidované tržbě datovou zprávu a vydat účtenku. Není nutné pořizovat žádné speciální certifikované registrační pokladny. (zdroj etrzby.cz)

Jaká data budu muset posílat na finanční správu?

    daňové identifikační číslo (DIČ) poplatníka

    označení provozovny, ve které je tržba uskutečněna

    označení pokladního zařízení, na kterém je tržba evidována

    pořadové číslo účtenky

    datum a čas přijetí tržby nebo vystavení účtenky, pokud je vystavena dříve

    celková částka tržby

    bezpečnostní kód poplatníka (BKP)

    podpisový kód poplatníka (PKP)

    údaj, zda je tržba evidována v běžném nebo zjednodušeném režimu

Jak  to  bude  s jednorázovým  odpočtem  5000Kč  ze  základu  daně?  Existuje  nějaké pokladní řešení v této cenové relaci?

Ministerstvo financí počítá s jednorázovou daňovou slevou 5000 Kč pro všechny živnostníky (FO),  kterých  se  v daném  roce  e-tržby týkaly.  Existuje.   Jedním   z nich  je  například   i Dotykačka.

Co když ztratím konektivitu k internetu?

Pokud  se  pokladnímu  zařízení,  v  důsledku technické  závady,  dočasného  výpadku  nebo zhoršení  úrovně  přenosu,  nepodaří  navázat  spojení  v nastavené  mezní  době  odezvy  (ze zákona  nejméně  na  2  sekundy),  nemusí  pokladní  zařízení    dál čekat  na  odezvu  ze systému  Finanční  správy  a  podnikatel  vystaví  účtenku,  která  nebude  obsahovat  fiskální identifikační kód (FIK), ale musí obsahovat podpisový kód poplatníka (PKP).

Údaje o tržbě musí podnikatel elektronicky odeslat nejpozději do 48 hodin od uskutečnění evidované   tržby.  Z  praktického   hlediska  může  být  zajištěno   odesílání   dat  o  tržbách automaticky softwarem v pokladním zařízení (tj. údaje o tržbách odeslat automaticky, až se spojení obnoví). To znamená, že podnikatel nemusí v případě výpadku spojení přerušit svou činnost, pouze pokračuje v jiném režimu. (zdroj etrzby.cz)

Co vše bude od 1. 12. 2016 na účtence, kterou obdrží zákazník například v restauraci?

    fiskální identifikační kód (FIK)

    daňové identifikační číslo (DIČ) podnikatele

    označení provozovny, ve které je tržba uskutečněna

    označení pokladního zařízení, na kterém je tržba evidována

    pořadové číslo účtenky

    datum a čas přijetí tržby nebo vystavení účtenky, pokud je vystavena dříve

    celkovou částku tržby s a bez DPH

    bezpečnostní kód poplatníka (BKP)

    údaj, zda je tržba evidována v běžném nebo zjednodušeném režimu

 

Dotykačka    s.r.o. vznikla   z   dynamicky    se   rozvíjejícího    start-upu    v roce   2015. Její   úspěšná    obchodní aplikace vyvinutá  na  platformě  Android  představuje  plnohodnotnou  náhradu  složitých  a drahých  počítačových pokladních  systémů  a zároveň  poskytuje  středním  a malým  podnikatelům  komplexní  řešení splňující  zákonnou povinnost   evidence   tržeb.  Dotykačka   s.r.o  zaměstnává   v České  republice   na  pět  desítek  zaměstnanců   a obsluhuje  přes 2 000 aktivních  uživatelů.  Celosvětově  si aplikaci Dotykačka  stáhlo na svá zařízení přes 35 000 uživatelů  – nejvíce  z České  republiky,  Indonésie,  Polska,  Německa  a dalších  zemí.  Kromě  obchodnících  míst v Praze a Brně má obchodní  zastoupení  v Hradci Králové,  Ostravě,  Českých  Budějovicích  a Plzni. V listopadu 2015 otevřela pro zákazníky moderní showroom na pražském Andělu.

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3