INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Vláda vyhověla požadavkům Svazu průmyslu a dopravy ČR a na svém zasedání dne 5. října schválila po náročných jednáních kvalitní a odborně připravený Národní plán rozvoje sítí nové generace. Ten tvoří je předpokladem pro čerpání z programu Vysokorychlostní internet OP PIK. Vláda schválila i druhý klíčový dokument, jímž je Zákon o opatřeních ke snížení nákladů na výstavbu vysokorychlostních internetových sítí, kterým budou odstraněny legislativní překážky pro výstavbu rychlého internetu.„Schválení Národního plánu výstavby NGA sítí i zákona o usnadňování výstavby vládou současně s faktem, že oba předpisy konečně respektují potřeby a požadavky odborné veřejnosti, považujeme za velký úspěch Svazu i Platformy odborné veřejnosti pro rozvoj vysokorychlostních internetových sítí, která zahrnuje všechny operátory od malých po velké a od regionálních po celostátní,“uvedla k rozhodnutí členka představenstva SP ČR s gescí pro digitální ekonomiku Milena Jabůrková.

„Po více než ročním vyjednávání se nám tak podařilo učinit zásadní krok v odblokování základních podmínek pro výstavbu rychlého internetu v ČR a teď už chybí jen málo k tomu, aby byla skutečně zahájena – a to i s přispěním nemalých prostředků z evropských fondů,“ uvedla Milena Jabůrková.

Schválení obou důležitých materiálů je přínosem nejen pro internetové operátory, kteří budou moci na své investice využít kofinancování z evropských fondů. Zejména je to dobrá zpráva pro všechny firmy a občany v České republice, kteří by tak měli mít možnost nejpozději do roku 2020 požívat výhod rychlého pevného i mobilního internetu po celém území ČR.

O obou předpisech zástupci SP ČR s vládou intenzivně vyjednávali téměř dva roky. Díky tomu se podařilo sjednotit všechny malé, velké, celostátní i regionální operátory do Platformy odborné veřejnosti na podporu vysokorychlostních internetových sítí pod vedením Svazu průmyslu a dopravy ČR a Hospodářské komory ČR. Od podzimu loňského roku SP ČR vedl odborné diskuze o obsahu obou materiálů a zpracoval celou řadu společných stanovisek.

Podařilo se i eliminovat silové požadavky Ministerstva vnitra ČR (MV) na získání kontroly nad internetovými sítěmi v ČR – tzv. Jednotné informační místo, které od ČR vyžaduje evropská směrnice. Umístěno bude na ČTÚ a tzv. Registr pasivní infrastruktury, na jehož vlastnictví si MV dělalo nárok, zřízen nebude vůbec.

Ve výsledku vláda vypořádala všechny zásadní připomínky odborné veřejnosti i SP ČR k oběma materiálům Například Národní plán byl v eKLEPu ve třech verzích, taktéž i zákon o opatřeních ke zlevnění výstavby NGA sítí a v mezidobí bylo u obou materiálů vytvořeno více než 15 úplných pracovních verzí, k nimž jsme průběžně vznášeli opakované připomínky.

Pro SP ČR je velký úspěch schválení obou materiálů, které jsou odborně na výši a akceptované odbornou veřejností, kdy jejich obsah není poplatný požadavkům MV. Budou však třeba další kroky, zejména to, aby Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR pomohlo s rychlou a kvalifikovanou přípravou první výzvy na budování internetu z OP PIK. Svaz mnuté také ohlídat znění návrhu zákona v Parlamentu ČR.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3