INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Úřad vlády České republiky chce zapojit členy Česko-německé obchodní a průmyslové komory (ČNOPK) do diskuze o formování budoucí politiky výzkumu a vývoje v České republice. Při vypracování nové strategie státní podpory výzkumu a vývoje a posílení tzv. transferu technologií tak budou zohledněny praktické zkušenosti a potřeby podniků. To je výsledek jednání ČNOPK s náměstkem místopředsedy vlády a ředitelem Sekce pro vědu, výzkum a inovace Arnoštem Marksem. Diskuze s členskými organizacemi ČNOPK se uskutečnila v rámci letošního tématu roku ČNOPK „Výzkum a vývoj - zaostřeno na budoucnost“.

Úřad vlády ČR na jednání navrhl, aby ČNOPK fungovala jako komunikační platforma. Experti z členských firem ČNOPK tak budou radit české vládě při formování její podpůrné politiky, aby tato byla zaměřená na budoucí potřeby českého hospodářství. „Dalším krokem bude příprava setkání na pracovní úrovni o potřebách v jednotlivých sektorech ekonomiky a odpovídající krátkodobé a dlouhodobé priority ve výzkumu, vývoji a vzdělávání. Dialog by měl přispět k dlouhodobému zlepšení efektivity veřejných výdajů na výzkum a vývoj v ČR a také přispět ke konkurenceschopnosti firem včetně členů ČNOPK,“ říká Arnošt Marks.

ČNOPK chce prostřednictvím svého letošního tématu roku přispět k dalšímu rozvoji a posílení aktivit v oblasti výzkumu a vývoje v ČR. Kromě interních vývojových aktivit německých firem vidí ČNOPK velký potenciál především ve spolupráci a s tím souvisejícím transferu technologií mezi podniky, univerzitami a výzkumnými institucemi. „Jedním z našich cílů je společně s partnery česko-německého hospodářství a státem podpořit spolupráci mezi výzkumem a hospodářskou sférou a s tím spojený transfer technologií, i u malých a středních podniků, mezi oběma sektory. Velmi by nás těšilo, kdybychom mohli dát české vládě k dispozici zkušenosti a znalosti našich členských firem v této oblasti,“ zdůrazňuje prezident ČNOPK Rudolf Fischer.

ČNOPK nabízí partnerům tématu roku tematickou platformu pro prezentaci a vzájemnou výměnu zkušeností. Naplánována jsou další diskuzní jednání se zástupci Úřadu vlády ČR a členskými organizacemi ČNOPK i jejími partnery, na kterých mohou obě strany spolu diskutovat a navzájem si představit své konkrétní potřeby.

„Výzkum a vývoj – zaostřeno na budoucnost“ – naši prémioví partneři: Bavorské státní ministerstvo pro hospodářství a média, energetiku a technologii, MBtech, Schunk, Veletrhy Brno | Partneři: Bosch, Brose, Zeiss, Siemens, ZF | Partnerské instituce: ELI Beamlines, Fraunhoferovo centrum pro střední a východní Evropu (MOEZ), Strojírenský institut Chemnitz (ICM e. V.), Technická univerzita v Liberci – Ústav pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace, České vysoké učení technické v Praze, VÚTS a.s. / Centrum rozvoje strojírenského výzkumu, Západočeská univerzita v Plzni.

O ČNOPK: Česko-německá obchodní a průmyslová komora (ČNOPK) je se zhruba 600 členy největší bilaterální zahraniční hospodářskou komorou v České republice. Podporuje vytváření obchodních vztahů mezi českými a německými firmami a zároveň se zasazuje v politice a u správních orgánů o podnikatelsky příznivé rámcové podmínky v České republice. ČNOPK patří do sítě německých zahraničních hospodářských komor (AHK) a německých obchodních a průmyslových komor (IHK); zastřešující organizací je Německý sněm obchodních a průmyslových komor (DIHK) v Berlíně. Její 100% dceřiná společnost AHK Services s.r.o. nabízí podporu a poradenství ve všech otázkách vstupu na nový trh. Globální značka DEinternational pak garantuje kvalitu
a profesionální služby v síti AHK.

 

 

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3