INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

O titul Era Starosta roku 2014 se letos utká více než šest desítek starostů obcí do 2 000 obyvatel. Nominace dorazily ze všech krajů České republiky, nejvíce z Jihomoravského kraje (10). Dvanáct obcí nominovalo nejen starostu, ale v rámci nové soutěžní podkategorie Samospráva roku také obecní zastupitelstvo. Z 63 přihlášených vybere odborná komise třicítku nejlepších, které požádá o další informace. Z těchto tří desítek vzejde finálová pětka, která se utká nejen titul Era Starosta roku 2014, ale také o 250 000 korun do obecního rozpočtu a tradiční Rychtářské právo, symbol dobrého vedení obce. Soutěž pořádá Era ve spolupráci s Nadací VIA.

Stejně jako v loňském roce přijala Nadace VIA nejvíce nominací z Jihomoravského kraje, přišlo jich celkem deset. Následuje Královéhradecký a Středočeský kraj se sedmi nominacemi. Mezi 63 přihlášenými starosty je 54 mužů a 9 žen. Ženy ale hrají absolutní prim mezi nominujícími. Téměř tři čtvrtiny nominací podaly obyvatelky obcí. „Ženy stojí ve vedení obcí méně často než muži, evidentně jsou ale hybatelkami komunitního života,“ říká Jitka Švejcarová, manažerka společenské odpovědnosti Ery.

Vítězové předešlých ročníků zdůrazňovali, že ocenění nepatří pouze jim, ale všem, kteří se podílejí na vedení obce. „Inspirovali nás k vypsání podkategorie soutěže Era Starosta roku. Letos tak bylo poprvé možné nominovat obecní zastupitelstvo do podkategorie Samospráva roku,“ říká Jitka Švejcarová. Připojit k nominaci svého starosty i nominaci do nové kategorie se rozhodlo 12 obcí.

 

  Kraj

Nominace Era Starosta roku 2014

Nominace Samospráva roku 2014

Jihomoravský

10

2

Královéhradecký

7

2

Středočeský

7

2

Jihočeský

6

1

Plzeňský

5

0

Olomoucký

5

2

Pardubický

5

0

Vysočina

5

1

Zlínský

4

0

Ústecký

3

1

Moravskoslezský

2

0

Liberecký

2

1

Karlovarský

2

0

Obyvatelé obcí do dvou tisíc obyvatel, kteří se rozhodli přihlásit svého starostu či starostku popisovali v nominaci starostovu práci pro obec a jeho přínos pro její rozvoj. Odpovídali ale také na otázku, ke kterému hrdinovi by svého starostu přirovnali. „Jednoznačným vítězem se stali Ferda Mravenec, který si poradí v každé situaci, a Superman. Jednu z nominovaných starostek přirovnali obyvatelé ke Xeně, princezně bojovnici,“ komentuje výsledky netradiční ankety Renata Wilflingová z Nadace VIA. Lidé své starosty přirovnávali také ke Karlu IV. nebo králi Miroslavovi z pohádky Pyšná princezna. „Většina z nominujících tuto otázku přijala s nadsázkou a humorem, ale přesto odpovědně. Kolem výběru toho správného hrdiny se v obcích údajně vedly velmi vášnivé diskuze,“ dodává Wilflingová.

Ze všech nominovaných teď hodnoticí komise vybere třicet starostů a starostek, které požádá o doplnění dalších informací. Z nich potom vzejde pětice finalistů, které komise navštíví přímo v jejich obcích. O vítězi, který získá titul Era Starosta roku a pro svou obec finanční prémii ve výši 250 000 Kč, rozhodne komise v listopadu.

Soutěž „Era Starosta roku“ probíhá v rámci programu podpory projektů zaměřených na komunitní rozvoj, který vyhlašuje Era ve spolupráci s Nadací VIA.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3