INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

winter copyVe Vladivostoku proběhlo 6. září 2014 jednání mezi ruskou a vietnamskou delegací o vstupu Vietnamu v Tamožennyj Sojuz, kde jsou prozatím členy Rusko, Bělorusko, Kazachstán, Kyrgyzstán, Tadžikistán. Vietnam vstupuje v příštím roce 2015 do celní unie s Ruskem. Spolupráce bude rozvíjet v oblastech energetiky, stavebnictví, ropy a zemního plynu, zemědělství a vědy.

Předběžná dohoda mezi oběma zeměmi byla projednána na zasedání mezivládní komise, které se konalo ve Vladivostoku na ostrově Ruský. Jedním z výsledků tohoto setkání byla rovněž dohoda o dodávce vietnamských zemědělských produktů do ruských obchodů. Vietnam je připraven vstoupit na ruský trh opravdu na dlouhou dobu.
Nyní se vyváží do Ruska především výrobky z mořských plodů, obilovin a boty. Během uplynulého roku činil obrat téměř 4 miliardy dolarů. V roce 2015 se očekává nárůst tohoto čísla až dvojnásobně. V tomto případě platby budou nyní prováděny v národních měnách. Rusko v první řadě především zajímají zemědělské produkty asijského souseda. Rusko zase bude dodávat Vietnamu letadla Suchoj Superjet. Rovněž se podepsala dohoda na přímé letecké linky mezi Vladivostokem a Hanojí. Pro obyvatele Dálného východu už dávno není Vietnam pouze exotika. Tisíce turistů z Přímoří a Chabarovska každý rok odpočívají na písčitých plážích ve Vietnamu. 
6. září na ostrově Ruský padlo rozhodnutí urychlit integraci Vietnamu do celní unie (v Tamožennyj Sojuz). Přípravou dohody o zóně volného obchodu mezi ruskými a vietnamskými firmami bude pověřena zvláštní komise. Jak se dalo očekávat, bude příslušná smlouva podepsána na začátku příštího roku. I proto mnoho zahraničních investorů otevřelo své výrobní i montážní podniky v 92 milionovém Vietnamu, který je členem WTO i sdružení zemí ASEAN a má stabilní růst HDP ve výši 5,3 %. Náš stát má s Vietnamem uzavřenou mezivládní dohodu o podpoře a ochraně investic z roku 1998 i mezivládní smlouvu o zabránění dvojího zdanění z roku 1997, což je pro naše investory i zájemce o kooperaci velmi výhodné. 

 

 
V Praze: 8. 9. 2014

 

Marcel Winter

 

Předseda Česko-vietnamské společnosti

 

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3