INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Hospodářská komora České republiky (HK ČR) naplňuje cíl, který dlouhodobě deklaruje a který má pomoci zmírnit dopady sankcí představením českých podnikatelů na zahraničních trzích. Ve dnech 9. - 13. září proto vypravuje podnikatelskou misi do Turecka, které pro české firmy skýtá nemalý potenciál. Mise navštíví Istanbul a Izmir.

 

„Turecko je bezesporu jedním z nejperspektivnějších trhů vůbec. Navíc se jedná o logisticky dostupnou zemi, která může být odbytištěm pro řadu strojírenských výrobků. Dalším perspektivním oborem je i energetika, v rámci které české firmy do Turecka již řadu let úspěšně zajišťují dodávky investičních celků," říká Bořivoj Minář, viceprezident HK ČR, který podnikatelskou misi vede. Vzájemná obchodní výměna podle aktuálních čísel dosahuje až 3,6 mld. dolarů. Střednědobým cílem je navýšit obrat obchodu až na 5 mld. dolarů. "Takové číslo je bezesporu reálné," komentuje viceprezident Minář a pokračuje: "Uvědomujeme si vysokou konkurenci, která je s aktivitou na tureckém trhu spojena. Na druhou stranu jsme pevně přesvědčeni o konkurenceschopnosti českých byznysmenů, kteří se zde mohou realizovat mimo jiné i v rámci společných podniků a investic s místními zástupci firem. Rovněž se nabízí spolupráce s tureckými partnery na třetích trzích, a to zejména Střední Asie, jako je Kazachstán či Turkmenistán."

 

Mezi zástupci 10 českých firem, kteří mají namířeno do Turecka, je i Martin Pecina, bývalý vicepremiér a honorární konzul Turecka v ČR. Delegaci tvoří představitelé českého strojírenství, energetiky, finančního sektoru či akademické sféry. Firmy se poprvé setkají se svými tureckými protějšky v rámci istanbulského Česko-tureckého podnikatelského fóra. V plánu je i jednání s tureckou organizací DEIK - Výborem pro zahraniční a ekonomické vztahy, dojde i na návštěvu tří mezinárodních veletrhů zaměřených na strojírenství a těžební průmysl. V Izmiru se pak budou čeští zástupci prezentovat na Česko-tureckém workshopu pořádaném HK ČR ve spolupráci s Izmirskou hospodářskou komorou, kde dojde na další bilaterální jednání.

 

Na podnikatelskou misi do Turecka závěrem tohoto týdne naváže další, tentokrát historicky první podnikatelská delegace do Íránu. HK ČR ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí ČR i zde aktivně podpoří české exportéry z řad svých členů.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3