INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Tři dohody o spolupráci plánují čeští zástupci byznysu podepsat v průběhu podnikatelské mise do Indie a Nepálu, kam ve dnech 27. – 30. ledna doprovází ministra průmyslu a obchodu ČR Jana Mládka. Přes dvacet zástupců firem v čele s Hospodářskou komorou České republiky (HK ČR) se ve třech dnech představí svým protějškům v Novém Dillí, Bombaji a Káthmándú.

 „Vážíme si nabídky Ministerstva průmyslu a obchodu ČR uspořádat další z podnikatelských misí do Indie, neboť zůstáváme přesvědčeni o tom, že se jedná o zemi s největším potenciálem ekonomického růstu a tím i obchodních příležitostí,“ říká před odletem viceprezident HK ČR Bořivoj Minář. „Pokud se zde chce podnikatel prosadit například na poli energetiky, musí se připravit na to, že veškerá jednání probíhají za účasti zástupců municipalit anebo příslušných ministerstev. I proto považujeme podporu českého exportu ze strany ústavních činitelů v rámci podnikatelských misí za stěžejní,“ dodává. Nejen energetika je s ohledem na neustále hrozící riziko blackoutu perspektivním oborem indického trhu. Spolupráce českých a indických podniků se nabízí při dodávkách technologií na čistírny a úpravny vod nebo zpracování nerostných surovin, jako je vápenec, čedič anebo uhlí.

 

V  Dillí se 22 českých firem představí na Česko-indickém podnikatelském fóru, které HK ČR pořádá se svým tradičním partnerem Federací indických obchodních a průmyslových komor (FICCI), která má pobočky ve všech 28 svazových státech. Při této příležitosti bude podepsána první z dohod, a to mezi českou společností Aircraft Industries a indickým partnerem, která definuje spolupráci na poli leteckého průmyslu.

 

Další den mise se firmy přesunou do nepálského Káthmándú, kde je čeká další z podnikatelských setkání, při jehož příležitosti se uskuteční bilaterální jednání přítomných firem. I přes to, že se nepálská ekonomika řadí mezi slabší, situace se mírně zlepšuje – v uplynulém roce byl zaznamenán hospodářský růst o 4,5 %. Investice na tomto trhu směřují především do služeb, průmyslové výroby, turistiky či hydroenergetiky, a to se zapojením Nepálské hospodářské komory, se kterou HK ČR hodlá podepsat memorandum coby platformu pro vzájemnou obchodní spolupráci. Další z dohod za účasti zástupců ministerstva civilního letectví a turismu v Nepálu opět podepíše společnost Aircraft Industries.

 

Závěrem týdne je na programu mise přesun do Bombaje a bilaterální jednání v rámci posledního Česko-indického fóra, kde dojde mj. i na prezentaci největších indických konglomerací. „Indie má 28 svazových států, 6 svazových teritorií a teritorium hlavního města. Jedním z dílčích cílů mise a našich dalších kroků bude identifikace potřeb států z hlediska perspektivních oborů tak, abychom české firmy dokázali ve spolupráci s místním velvyslanectvím a našimi dalšími partnery co nejefektivněji nasměrovat ke svému obchodnímu cíli,“ uzavírá Minář.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3