INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek se během pracovní cesty do Marockého království ve dnech 6. – 9. června setkal jak se svými resortními partnery, tak s vysokými úředníky regionů Marrákeše a Velké Casablanky i představiteli podnikatelské sféry. Do Maroka ho doprovodila dvacetičlenná multioborová podnikatelská mise včetně zástupců ČEB a EGAP organizovaná Svazem průmyslu a dopravy ČR a vedená prezidentem Jaroslavem Hanákem. Ministr Mládek také zahájil „Den české armády“ v hlavním městě Rabatu a podnikatelské semináře v Rabatu a Casablance, po kterých následovaly B2B schůzky českých a marockých podnikatelů.

Pro rozvoj vztahů je klíčový legislativní rámec. Ministr Mládek společně s ministrem průmyslu, obchodu, investic a digitální ekonomiky Moulayem Hafidem Elalamym podepsali Memorandum o porozumění v hospodářské a průmyslové spolupráci, vyjadřující pozitivní přístup obou stran k rozvoji obchodních vztahů a k uzavření Dohody o hospodářské spolupráci.

Příležitosti v rozvoji vzájemné spolupráce v Maroku pro české firmy nabízí zejména tyto oblasti: energetický a těžební sektor, dopravní infrastruktura, automobilový a letecký průmysl, zdravotnický, zemědělství, potravinářský a obranný sektor.

Během své návštěvy v Maroku se ministr přesvědčil o zájmu obou zemí nadále zlepšovat vzájemné hospodářské vztahy, které se v uplynulých letech dynamicky rozvíjely.

Za posledních deset let se obrat vzájemného obchodu zvýšil skoro šestkrát, za posledních 5 let se zdvojnásobil a v roce 2014 dosáhl rekordního obratu 329 mil. USD s potenciálem zvýšení na 500 mil. USD za dva roky.    

Čeští podnikatelé vnímají, že Maroko plní stále významnější roli vstupní brány do Afriky, což z něj dělá vhodné místo k objevování nových příležitostí a vazeb s přesahem do subsaharských zemí. "Vidíme významnou příležitost pro obě země, jak dosáhnout synergického efektu, tedy využít potenciálu polohy obou zemí s rozsáhlými vazbami ve svých regionech – České republiky v centru Evropy a Maroka v regionu severní Afriky. Maroko je významný obchodní partner na afrických trzích a mohl by být vstupní bránou pro české podnikatelské subjekty, disponující nabídkou kvalitní evropské produkce za konkurenceschopnou cenu, kterou je možné v Maroku a v Africe obchodovat," řekl po návratu z pracovní cesty ministr Mládek.

Možností rozvoje vzájemné spolupráce je celá řada včetně geologického průzkumu, potravinářského průmyslu, municipálních projektů spojených s odpadovým hospodářstvím a výstavbu dopravní infrastruktury, obranné a bezpečnostní oblasti.

Co se týká mapování respektive vyhledávání nerostných surovin, je v Maroku geologicky zmapováno pouze 20 % rozlohy země a to i přes dlouhou historii spojenou s využíváním nerostných zdrojů. Marocká strana již projevila zájem o zapojení českých společností do zpracovávání expertíz v oblasti dobývání nerostů a geologického průzkumu.

Příklady navázání dobrých kontaktů českých firem s marockými partnery existují např. ve zdravotnictví a automobilovém průmyslu (společnosti Linet a Škoda Auto mají již svá zastoupení v Casablance).

Dodávky automobilů z ČR již nyní tvoří čtvrtinu našeho exportu do Maroka, postupně by se tak k těmto dodávkám mohly připojit komponenty a náhradní díly. Firmy leteckého průmyslu mají v této zemi otevřené dveře především pro dodávky letištních zařízení, malých dopravních letadel, sportovních letadel nebo radiolokačních přístrojů. Nabízejí se dále možnosti v municipálních projektech jako je vodní a odpadové hospodářství či rozvoj městské dopravní infrastruktury.

Během návštěvy ministra Mládka v Marockém království byly prohloubeny podnikatelské vazby a nastaveny nástroje pro podporu česko-marockých obchodních vztahů. K onkrétně byly podepsány tři dohody o spolupráci a to mezi Svazem průmyslu a dopravy ČR a Marockou podnikatelskou asociací, dále mezi SP ČR a Hospodářskou komorou města Rabat a mezi Českou exportní bankou s marockou Attijariwafa bank.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3