INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Svaz průmyslu a dopravy (SP ČR) v pondělí 14. září v Brně jako tradičně v úvodní den Mezinárodního strojírenského veletrhu uspořádá svůj Sněm. Před čtyřmi stovkami předních podnikatelů a zástupci firem na něm budou představitelé největšího zaměstnavatelského svazu v ČR debatovat o aktuálních tématech české ekonomiky s ministry.

Premiéra Bohuslava Sobotku na Sněm doprovodí polovina členů jeho kabinetu. Výjimečnost letošního Sněmu podtrhne skutečnost, že poprvé v historii na něm vystoupí i prezident republiky. Miloš Zeman přijede SP ČR podpořit právě v roce, kdy tato respektovaná organizace zaměstnavatelů a podnikatelů slaví čtvrtstoletí od svého obnovení. Chybět nebude ani zástupce třetí strany tripartity – poprvé se Sněmu SP ČR zúčastní také šéf největší odborové centrály, Josef Středula z ČMKOS.

Debatovat se bude zejména o otázkách technického vzdělávání a potřebě zabezpečit pro český průmysl dostatek kvalifikovaných odborníků. „Jsme rádi, že se vláda přihlásila k účasti na akcích Roku průmyslu a technického vzdělávání, který jsme vyhlásili při příležitosti konání našeho Sněmu v loňském roce,“ uvedl prezident SP ČR Jaroslav Hanák.

Dalším hlavním tématem debat bude digitální ekonomika a Průmysl 4.0. „Nejsme spokojeni, jakým způsobem přistupuje k tak významné koncepční záležitosti, jakou je vytvoření podmínek pro rozvoj digitální ekonomiky. Nejsme plně spokojeni ani s průběhem změn v oblasti podpory výzkumu, vývoje a inovací, kdy státní podpory musí být důraznější ve směru návaznosti výzkumu na zvyšování konkurenceschopnosti,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Na Sněmu SP ČR se dále bude jednat o energetice, investičním prostředí, vědě, výzkumu a inovacích, podpoře exportu, digitální ekonomice i o dalších oblastech ovlivňujících podnikatelské prostředí v naší zemi. Součástí programu bude i předání výročních ocenění SP ČR – Galerie osobností průmyslu a Ocenění za přínos pro rozvoj průmyslu a regionů.

Šéf SP ČR věří, že připomínky z debaty padnou na úrodnou půdu a že díky spolupráci sociálních partnerů budou problémy vyřešeny. „V roce 1997 Svaz průmyslu a dopravy ČR zveřejnil svůj dokument ‚Náměty pro zvýšení konkurenceschopnosti českého průmyslu‘. Za tak dlouhé období jsme se však v řešení mnohých základních koncepčních problémů příliš neposunuli,“ dodal Jaroslav Hanák.

(tz)



Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3