INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

kriz pavel stNení nic krásnějšího než procházka lesem. Nač z nás kdo v takové chvíli myslí? Někdo vůbec na nic, jiný vnímá uklidňující, nenahraditelnou přírodu. Další si vybaví třeba krásný starý nábytek ze dřeva, kterým má jeho pří­tel zařízenou firemní kancelář a kterému se nevyrovná žádná dřevotříska a lamino, nebo si vzpomene na židle a postele z masivu, jež se do našich domovů zase vracejí. Jiný se v mysli vrací ke svému známému tesaři, který umí krovy střech jako nikdo. Také české dřevěné hračky mají svůj základ v lese. A mnohé pily, které známe z dětství, stejně tak jako stolařství či truhlářství, by bez bohatých lesů nemohly být. Avšak – les je složitý organizmus a vyžaduje péči a ohleduplnost. A průmysl a služby odvíjející se od materiálu, jehož zdrojem je les, potřebují dobré podnikatelské prostředí. Také odpovídající zákony, předpisy i vize. Statný strom nevyroste za rok, ale během pár měsíců může ztratit svou sílu. Toto všechno odborníci patřící do Konfederace lesnických a dřevozpracujících svazů ČR vědí. Více Ing. Pavel Kříž, prezident:

Koho vaše profesní uskupení sdružuje? Jak lze charakterizovat segment, který je v centru zájmu konfederace, pro jaký typ firem fungujete?

Konfederace lesnických a dřevozpracujících svazů ČR je platformou pro firmy podnikající v lesnictví, zpracování dřeva a výrobě nábytku. Zastupuje zájmy sdružení a asociací, mezi které patří Asociace českých nábytkářů, Česká asociace podnikatelů v lesním hospodářství, Sdružení dřevozpracujících podniků, Svaz zaměstnavatelů dřevozpracujícího průmyslu a Svaz českých a moravských výrobních družstev. KLDS tak jako jediná organizace v ČR pokrývá takto širokou bázi firem a jejich potřeb. Určitě máme co řešit, už proto, že nás není málo a že jde o odvětví, která nelze postavit na nohy ze dne na den.

Co je cílem vašich aktivit?

Naší prioritou je zajistit rozvoj tuzemského zpracování dřeva a rozvoj konkurenceschopnosti celého oboru ve prospěch českých firem a obyvatel České republiky. Chceme, aby dříví, které zde roste, na čemž se podílely minulé generace obyvatel, přinášelo užitek i těm budoucím. Chceme, aby se ČR stala zemí, která neexportuje surové dříví, ale pomáhá firmám v rozvoji jeho zpracování. Naše evropské prvenství v exportu surového dříví musíme nahradit prvenstvím v účinnosti jeho zpracování. K tomu aktivně přispíváme nejen konkrétními návrhy v rámci RHSD ČR a v rámci pracovních skupin ministerstev, ale i přímou komunikací se státním podnikem Lesy ČR.

Jaké jsou vaše hlavní priority pro rok 2016?

V roce 2016 budeme dál přesvědčovat vládu a odpovědná ministerstva, že není nutné podporovat zahraniční investice, když v ČR existuje dostatek kapacit připravených zpracovat dříví vytěžené v ČR. Stačí jenom změnit současný systém distribuce dříví a podpořit tuzemské vlastníky lesa v jejich snahách o racionální prodej dříví místním zpracovatelům. Zpracovatelé dříví jsou připraveni zvyšovat kapacitu výroby, mají zakázky, ale schází jim dříví i v situacích, kdy je ho na trhu přebytek.

Obtíže, které provázejí váš obor a trápí vaše členy, se dají asi lehce pojmenovat...

Největší a zároveň aktuální problém vidíme v nekoncepčnosti vlády v přístupu k oboru zpracování dřeva. Není možné na jedné straně deklarovat podporu tuzemskému zpracování dřeva a na straně druhé podporovat nové zahraniční investice. To by dávalo logiku jenom v případě, že by v České republice byl nedostatek zpracovatelských kapacit, to ale není pravda. Současný přístup vlády a její hospodářské politiky je pro firmy v oboru likvidační.

Na co jste naopak za dobu svého působení nejvíce hrdi?

Tak určitě na firmy ve všech oblastech zpracování dřeva, lesnictví a nábytku, které navzdory horším podnikatelským podmínkám ve srovnání se zahraničím dokážou překonávat překážky a uplatňovat své záměry ve prospěch svých zákazníků.

            Většina českých firem si zaslouží obdiv za to, že ještě podnikají, vyrábějí a jsou v ČR dobrými zaměstnavateli.          

(red)

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3