INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Marcel Winter_-_predseda_CVSV České republice žije a pracuje početná národnostní menšina Vietnamců. Ve VSR hledají naše firmy tolik potřebné zaměstnance. O tom, jak se utvářejí vzájemné vztahy, jsme hovořili s předsedou Česko-vietnamské společnosti Marcelem Winterem.

Jak je úspěšný váš zkušební pilotní projekt na získávání vietnamských pracovníků pro firmy v České republice?

Oba naši kolektivní členové, výrobci a exportéři Triola a.s. Praha a Svitap J.H.J. s.r.o. Svitavy si při několika praktických zkouškách zájemců v Hanoji vybrali své budoucí kmenové zaměstnance, které opravdu hodně a rychle potřebují. Sám jsem v červenci odletěl do Hanoje, abych tam předal veškeré podklady české ambasádě. Přesto se mi žádosti na zaměstnanecké průkazy našich kolektivních členů odevzdat konzulátu ČR v Hanoji nepodařilo. Je to vinou už sedm let nefunkčního Visapointu. Odpovědnost nese Ministerstvo zahraničních věcí ČR, které je správcem věčně obsazeného Visapointu.
    Zajímavé je, že vietnamská zprostředkovatelská mafie nabízí dovolání se na Visapoint našeho konzulátu v Hanoji za úplatek 4000 až 7000 USD, jak zveřejnil server Vietinfo, nebo zajištění víza na práci do ČR za úplatek 15 000 USD. Právě těmto nekalým praktikám chceme našim zkušebním pilotním projektem zabránit. Zároveň hodláme dát vzor MZV ČR, jak korupční úplatkářskou trestnou činnost omezit, a přitom vyhovět českým firmám, které potřebují získat na zaměstnanecké průkazy své budoucí kmenové pracovníky. Dokonce jsem jako první dovezl pro MZV ČR písemné potvrzení vietnamského ministerstva práce a sociálních věcí, ve kterém stvrzuje zájem VSR oficiálně a legálně vysílat kvalifikované vietnamské pracovníky do ČR i s námi spolupracovat. Velmi kladně ohodnotila projekt Česko-vietnamské společnosti i viceprezidentka VSR Dang Thi Ngoc Thinh, kterou náš zkušební pilotní projekt „Vy pomůžete nám a my pomůžeme vám“ velmi zaujal a podporuje ho.

Nedostatek odborníků brzdí rozvoj českých podniků. Nabízejí se další možnosti, jak zapojit víc Vietnamců do národní ekonomiky?

V ČR už pracuje v podnicích 5098 Vietnamců a naši zaměstnavatelé jsou s nimi velmi spokojeni. Díky sedmdesátitisícové vietnamské komunitě žijící v ČR není problém pro pracovníky z Vietnamu zajistit překladatele, jako vedoucí pracovních skupin, které povedou ve volném čase i výuku češtiny. Je však nutné, aby MZV ČR konečně začalo flexibilně zlepšovat konzulární služby ve Vietnamu, uzavřelo bilaterální dohodu s Vietnamem a uvědomilo si, že není možné nadále provozovat nefunkční, věčně obsazený Visapoint, na který se za velký úplatek nelegálně přednostně dovolají jen klienti vietnamské mafie. Radost z toho má asi pouze předseda ČMKOS Josef Středula, který veřejně prohlašuje, že si komora nepřeje v Česku žádné pracovníky z tzv. třetích zemí. A pak vietnamská zprostředkovatelská mafie, která řadu let vybírá úplatky za dovolání se na Visapoint. Pro podávání žádostí o víza v rámci zaměstnaneckých průkazů je nutné udělat na konzulátu zvláštní úřední hodiny a přijímat je přednostně a komplexně. Již třikrát jsem požádal MZV ČR, aby proto personálně posílilo konzulát ČR v Hanoji. Vietnam legálně vysílá své pracovníky do celého světa, jen do ČR se mu to díky nefunkčnímu Visapointu a neuzavřené bilaterální dohodě s ČR v této oblasti zatím nedaří. Vietnam však zájem má.
Čeští exportéři doplácejí na sankce vůči Rusku. Jak se jim daří expandovat na vietnamský trh?

Záleží na individuálním přístupu každé firmy a její trpělivosti. Vstup na 94milionový vietnamský trh je vždy během na dlouhou trať, protože ve Vietnamu je konkurence z celého světa. Některé české společnosti jsou ve Vietnamu úspěšné, jiné si zvolily špatné vietnamské zástupce nebo partnery, a neuspěly. Je také nutné předem znát obchodní zvyklosti ve Vietnamu. Již 14 let marně navrhuji MPO ČR, aby byl v Hanoji otevřen v rámci pronájmu Český dům pro naše podnikatele. V této oblasti má ČR velké rezervy.

Pravidelně navštěvujete VSR a jste svědkem obrovského rozmachu této země. Co vás tam nejvíc zaujalo?

Obdivuji obrovský růst infrastruktury, výstavbu 13 atomových elektráren, nadzemního přepravního kolejového systému v Hanoji, metra v Hočiminově Městě, nového letiště v Hanoji, dálnice až s osmi jízdními pruhy od hranic Číny přes celý Vietnam do Hočiminova Města, nových rekreačních resortů na vietnamských poloostrovech i ostrovech...

Jak početná vietnamská komunita ovlivňuje život Čechů? Čím nás může inspirovat?

Velkou úctou ke svým rodičům i trvalou pravidelnou finanční podporou rodičů a tím, že naprostou prioritou každého Vietnamce je vzdělání jeho dětí. V podnikání jsou to úsměvy, ochota a hlavně příkladná pracovitost.

Z čeho jste měl jako předseda ČVS v poslední době největší radost?

Že se mi podařilo realizovat a osobně v červenci předat humanitární dar Česko-vietnamské společnosti v hodnotě 80 000 Kč celkem 115 dětem vietnamských horalů z národnostní menšiny Hmong, které žijí u čínských hranic v provincii Lao Cai.

za rozhovor poděkoval Pavel Kačer 


Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3