INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Mnoho českých výrobců vzpomíná, jak u nich v minulosti pracovali Vietnamci a při nynějším nedostatku 143 tisíc pracovníků na našem trhu práce mají o ně zájem. V současnosti v podnicích u nás pracuje 5098 Vietnamců jako jejich zaměstnanci. Firmy jsou s nimi velmi spokojené. Vzhledem k tomu, že z 90 % jsou Vietnamci buddhisté, nejsou s nimi problémy a nezvyšují kriminalitu v regionu, kde pracují.

U české veřejnosti jsou v hodnocení Vietnamci oblíbeni hned za Slováky a Poláky, před Ukrajinci, Němci a Rusy. Vietnamci legálně pracují ve 40 zemích světa, tedy i v EU a zejména asijští investoři v celém světě mají o ně pro jejich příkladnou pracovitost velký zájem. Například v USA pracují Vietnamci i v NASA, což dokazuje, že nepředstavují ani žádné bezpečnostní riziko. Japonské a korejské firmy otevřely loni v Hanoji své náborové kanceláře pro švadleny, kterým nabízí v přepočtu 30 tisíc Kč měsíčně. Rakouské firmy si vytvořily ve Vietnamu 13 IT firem a zaměstnávají vietnamské IT odborníky. Je proto omyl domnívat se, že náš trh práce je jediný, který má o kvalifikované Vietnamce zájem. I když si zástupci dvou výrobců, kolektivních členů naší Česko-vietnamské společnosti, při praktických zkouškách v Hanoji vybrali své budoucí kmenové zaměstnance, od loňského července nedostali tito vietnamští žadatelé ani jediný termín na Visapointu konzulátu ČR v Hanoji k odevzdání svých žádostí.

Stejná situace je i s vietnamskými maturanty, kteří úspěšně studují na vysokých školách v USA, Kanadě, Anglii, Německu, ale i v Japonsku a v Austrálii. Zažil jsem, jak v Hanoji provádělo nábor 13 kanadských univerzit. I v ČR patří vietnamští studenti k těm nejlepším. Loni si zkouškami vybrala státní VOŠ stavební ve Vysokém Mýtě 26 vietnamských maturantů, jejich maturitní vysvědčení byla řádně v ČR nostrifikována a uchazeči o studium obdrželi úřední potvrzení o přijetí ke studiu na této státní technické VOŠ. I když jejich rodiče chtějí uhradit školné, ubytování i stravování na dva roky předem, za 7 měsíců se nepodařilo na konzulát ČR v Hanoji odevzdat jejich žádosti a tím vietnamským maturantům získat vízum pro studium u nás. Protože mají úřední doklad o přijetí ke studiu od české státní školy, oprávněně se cítí Českou republikou podvedeni. Je to velká ostuda pro náš stát.

Předseda ČMKOS Josef Středula řekl v České televizi, že k nám mohou Vietnamci jen za účelem sloučení rodiny, což dokazuje, že odboráři mají strach nejen z kvalifikovaných pracovitých Vietnamců, ale dokonce i z vietnamských studentů, což je absurdní. Snaha odborů posvěcená sjezdem ČSSD o vyšší mzdy u nás pomůže získat potřebné kvalifikované pracovníky z Vietnamu. Mají zájem o ČR, protože zde žijí jejich přátelé a také rodiče jim náš stát doporučují. V minulosti přes 200 tisíc Vietnamců zde studovalo nebo pracovalo. A na tyto tradice je nutné dnes, když našim výrobcům chybí kvalifikovaní pracovníci, navázat. Proto jsme loni předali vládě a všem zainteresovaným ministerstvům zkušební pilotní projekt "Vy pomůžete nám a my pomůžeme vám" určený výhradně pro naše kolektivní členy. Představuje návod, jak pomoci české ekonomice a přísun vietnamských pracovníků i studentů legalizovat. Má i odstranit úplatky, které v posledních letech vietnamská zprostředkovatelská mafie vybírá od Vietnamců, kteří chtějí získat víza do ČR. Zatím nám však MZV ČR neumožnilo zkušební pilotní projekt dokončit asi proto, že si to odboráři v ČMKOS nepřejí.

Není pravdou, že čeští zaměstnavatelé dávají Vietnamcům jen velmi nízké mzdy ve výši 11-13 tisíc Kč. Mnoho výrobců nabízí kvalifikovaným pracovníkům ze zahraničí, které chce zaměstnat jako své kmenové zaměstnance, odpovídající vyšší mzdy. Nelze spoléhat, že Ukrajina vyřeší problém našeho trhu práce. Potřebné soustružníky kovů, frézaře, karuseláře, brusiče, svářeče, elektrikáře, klempíře nebo truhláře i kvalitní švadleny pro exportní výrobu nezískáme jen z nezaměstnaných rychlou rekvalifikací, protože je u nich nutné absolvovat minimálně tříletý učební obor, aby mohli úspěšně pracovat v úkolové mzdě. Našim výrobcům však chybí kmenoví kvalifikovaní pracovníci nyní a nemohou několik let čekat, jinak přijdou o zakázky.

Ve Vietnamu nevidíte fronty čekajících nespokojených žadatelů o víza, věčně obsazené termíny na Visapointu i problémy s pracovními a studijními vízy na konzulátech Slovenska, Polska, Maďarska, ani Německa. Žádosti zájemců vyřizují v kratších termínech než ČR. To, že fronty žadatelů před konzulátem ČR v Hanoji jsou pod dohledem a kontrolou vietnamské policie, je velkou ostudou ČR.

Vyšší mzdy přilákají kvalifikované zájemce z mnoha zemí, ale s Vietnamci máme v našich podnicích i na našich školách mnohaleté kladné zkušenosti. Zákaz příchodu pracovníků z tzv. třetích zemí nevyřeší náš trh práce, jen vážně uškodí ekonomice. Politiky a odboráře to možná nezajímá, ale exportující výrobce a zahraniční investory ano. Mělo by to však zajímat především vládu ČR a ta by měla rychle dosavadní špatnou vízovou politiku ČR ve Vietnamu napravit. Mělo by to zajímat i naše poslance a senátory, zejména před volbami. Mělo by to zajímat i pana prezidenta před jeho oficiální státní návštěvou Vietnamu.*

Marcel Winter

Předseda Česko-vietnamské společnosti

www.cvs-praha.cz [http://www.cvs-praha.cz]

www.facebook.com/MarcelWinter [http://www.facebook.com/MarcelWinter]



VYŠŠÍ MZDY POMOHOU LÉPE ZÍSKAT KVALIFIKOVANÉ PRACOVNÍKY Z VIETNAMU = ŘEŠENÍ PRO VÝROBCE I NÁŠ TRH PRÁCE

Mnoho českých výrobců vzpomíná, jak u nich v minulosti pracovali Vietnamci a při nynějším nedostatku 143 tisíc pracovníků na našem trhu práce mají o ně zájem. V současnosti v podnicích u nás pracuje 5098 Vietnamců, jako jejich zaměstnanci a firmy jsou s nimi velmi spokojené. Vzhledem k tomu, že z 90% jsou Vietnamci buddhisté, tak nemají problémy jako někteří jiní cizinci a nezvyšují kriminalitu v regionu, kde pracují. U české veřejnosti jsou v hodnocení Vietnamci oblíbeni hned za Slováky a Poláky, před Ukrajinci, Němci a Rusy. Vietnamci legálně pracují ve 40 zemích světa, tedy i v EU a zejména asijští investoři v celém světě mají o ně pro jejich příkladnou pracovitost velký zájem. Například v USA pracují Vietnamci i v NASA, což dokazuje, že nejsou ani žádné bezpečnostní riziko. Japonské a korejské firmy otevřely loni v Hanoji své náborové kanceláře pro švadleny, kterým nabízí v přepočtu 30 tisíc Kč měsíčně. Rakouské firmy si vytvořily ve Vietnamu 13 IT firem a zaměstnávají vietnamské IT odborníky. Je proto omyl domnívat se, že náš trh práce je jediný, který má o kvalifikované Vietnamce zájem. I když si zástupci dvou výrobců, kolektivních členů naší Česko-vietnamské společnosti, při praktických zkouškách v Hanoji vybrali své budoucí kmenové zaměstnance, tak od loňského července nedostali tito vietnamští žadatelé ani jediný termín na Visapointu konzulátu ČR v Hanoji k odevzdání svých žádostí.

Stejná situace je i s vietnamskými maturanty, kteří úspěšně studují na vysokých školách v USA, Kanadě, Anglii, Německu, ale i v Japonsku a v Austrálii. Zažil jsem, jak v Hanoji provádělo nábor 13 kanadských univerzit. I v ČR patří vietnamští studenti k těm nejlepším. Loni si zkouškami vybrala státní VOŠ stavební ve Vysokém Mýtě 26 vietnamských maturantů, jejich maturitní vysvědčení byly řádně v ČR nostrifikovány a uchazeči o studium obdrželi úřední potvrzení o přijetí ke studiu na této státní technické VOŠ. I když jejich rodiče chtějí uhradit škole školné, ubytování i stravování na dva roky předem, tak se za 7 měsíců nepodařilo na konzulát ČR v Hanoji odevzdat jejich žádosti a tím vietnamským maturantům získat vízum pro studium u nás. Protože mají úřední doklad o přijetí ke studiu od české státní školy, tak se oprávněně cítí ČR podvedeni a je to velká ostuda pro náš stát.

Předseda ČMKOS Josef Středula řekl v České televizi, že k nám mohou Vietnamci jen za účelem sloučení rodiny, což dokazuje, že odboráři mají strach nejen z kvalifikovaných pracovitých Vietnamců, ale dokonce i z vietnamských studentů, což je absurdní. Snaha odborů posvěcená sjezdem ČSSD o vyšší mzdy u nás pomůže získat potřebné kvalifikované pracovníky z Vietnamu, protože jim ve světě nabízejí vyšší mzdy než u nás, ale oni mají zájem o ČR, protože zde mají své přátele a mnoho jejich rodičů jim náš stát doporučuje, protože v minulosti přes 200 tisíc Vietnamců u nás studovalo nebo pracovalo. A na tyto tradice je nutné dnes, když našim výrobcům chybí kvalifikovaní pracovníci, navázat. Proto jsme loni předali vládě a všem zainteresovaným ministerstvům náš zkušební pilotní projekt "Vy pomůžete nám a my pomůžeme vám" určený výhradně jen pro naše kolektivní členy jako návod, jak pomoci české ekonomice a přísun vietnamských pracovníků i studentů legalizovat a jak odstranit úplatky, které v posledních letech vietnamská zprostředkovatelská mafie vybírá od Vietnamců, kteří mají zájem o víza do ČR. Zatím nám však MZV ČR nebylo umožněno náš zkušební pilotní projekt dokončit asi proto, že si to naši odboráři v ČMKOS nepřejí.

Není pravdou, že všichni zájemci o zahraniční pracovníky u nás jim nabízejí jen velmi nízké mzdy ve výši 11-13 tisíc Kč, neboť mnoho výrobců nabízí kvalifikovaným pracovníkům ze zahraničí, které chce zaměstnat jako své kmenové zaměstnance, odpovídající vyšší mzdy. Není také pravda, že Ukrajina vyřeší problém našeho trhu práce. Je také lež tvrdit, že potřebné soustružníky kovů, frézaře, karuseláře, brusiče, svářeče, elektrikáře, klempíře nebo truhláře i kvalitní švadleny pro exportní výrobu lze získat z nezaměstnaných rychlou rekvalifikací, protože je u nich nutné absolvovat minimálně tříletý učební obor, aby mohli úspěšně pracovat v úkolové mzdě. Našim výrobcům však chybí kmenoví kvalifikovaní pracovníci nyní a nemohou několik let čekat, protože jejich odběratelé chtějí s nimi co možná nejdříve uzavřít zvýšené kontrakty, jinak přejdou k výrobcům na Slovensku, v Polsku, či v Maďarsku a Bulharsku. Ve Vietnamu však žádné fronty čekajících nespokojených žadatelů o víza, věčně obsazené termíny na Visapointu i problémy s pracovními a studijními vízy nemají konzuláty Slovenska, Polska, Maďarska, ani Německa a žádosti zájemců vyřizují v kratších termínech, než ČR. To, že fronty žadatelů před konzulátem ČR v Hanoji jsou pod dohledem a kontrolou vietnamské policie je velkou ostudou ČR.

Vyšší mzdy přilákají k nám kvalifikované zájemce z mnoha zemí, ale s Vietnamci máme v našich podnicích i na našich školách mnohaleté kladné zkušenosti. Zákaz příchodu všech pracovníků s tzv. třetích zemí nevyřeší náš trh práce, jen vážně uškodí naší ekonomice. Dosavadní čeští občané zaměstnaní v podnicích, které vinou nedostatku pracovníků ztratí odběratele a zkrachují, skončí se žádostmi o podporu na úřadech práce ČSSD a odboráře z ČMKOS tento fakt zřejmě dostatečně vůbec nezajímá, ale exportující výrobce a zahraniční investory u nás ano. Mělo by to zajímat především vládu ČR a ta by měla rychle dosavadní špatnou vízovou politiku ČR ve Vietnamu flexibilně napravit v zájmu naší ekonomiky, tedy v zájmu nás všech. Mělo by to zajímat i naše poslance a senátory, zejména před volbami. Mělo by to zajímat i pana prezidenta před jeho oficiální státní návštěvou Vietnamu.

Marcel Winter

Předseda Česko-vietnamské společnosti

www.cvs-praha.cz

www.facebook.com/MarcelWinter

 

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3