INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

České firmy uvádějí, že nutně potřebují chybějící pracovníky. Stále chybí přes 140 000 zaměstnanců a deset tisíc Ukrajinců ročně to nevyřeší. Výrobci uvádějí, že proto musí odmítat zakázky a proto mnoho jejich odběratelů se obrací na konkurenci.

Mnoho Čechů vzpomíná, jak v minulosti zaměstnávali Vietnamce, chválí si jejich pracovitost a mají i dnes o ně velký zájem. Proto loni v červnu jsme vládě a všem zainteresovaným ministerstvům předali pilotní projekt "Vy pomůžete nám a my pomůžeme vám", který by velmi rychle zajistil pro náš trh práce kvalifikované síly z Vietnamu, ze země, kde žije přes 206 tisíc česky nebo slovensky mluvících lidí. Navíc ve zdejší 67 tisícové vietnamské komunitě je dostatek tlumočníků, učitelů češtiny i Čechů vietnamského původu a Vietnamců, kteří by mohli pracovat jako vedoucí pracovních kolektivů pracovníků z VSR.

Projekt je také návodem, jak odstranit dosavadní mnohaletou korupční praxi vietnamských mafiánských zprostředkovatelských agentur. Ty mají informace, kdy bude Visapoint v Hanoji přijímat žadatele a za úplatek až sedm tisíc dolarů nabízejí zájemcům, že jim umožní získat pracovní vízum do České republiky. Za 16 - 19 000 dolarů mohou zajistit po dvou letech práce v ČR i živnostenský list. Důkazy jsem od loňského července několikrát předal MZV ČR. Informoval o nich pořad ČT "Reportéři ČT 24" letos 20. února a web Blesk.cz 4. března 2017.

Loni v červenci jsme získali písemné potvrzení vietnamského Ministerstva práce a sociálních věcí o oficiální zájmu VSR vyslat do České republiky kvalifikované pracovníky podle potřeb našich exportérů a výrobců. V pilotním projektu je zahrnuto také praktické přezkoušení vietnamských pracovníků v jejich vlasti podle zadání i za přítomnosti zástupců našich firem, to vše ještě před uzavřením pracovní smlouvy s možností výběru budoucích kmenových pracovníků. Dokázali jsme, že náš projekt, který je praktickým návodem pro vládu, lze úspěšně realizovat.

Zástupci kolektivních členů ČVS Trioly a.s. Praha a Svitapu s.r.o. Svitavy si při praktických zkouškách své budoucí kmenové pracovníky vybrali. Bohužel ani má osobní intervence v Hanoji nepomohla. Za tři čtvrtě roku se ještě nezdařilo podat žádosti na Visapoint. Vietnamské pracovníky si v Česku nepřejí odboráři, což už několikrát veřejně uvedli i v médiích. Je zřejmé, že ČMKOS určuje vízovou politiku ČR ve Vietnamu. Proto patrně nebylo umožněno ani 26 vietnamským maturantům, kteří byli řádně přijati na státní VOŠ stavební ve Vysokém Mýtě, aby předali své žádosti o studijní vízum na našem konzulátu v Hanoji.

Pokládám to za velkou ostudu a ekonomickou škodu pro Českou republiku. Vietnamci legálně pracují v celém světě, v USA dokonce i v NASA a jako mírumilovní buddhisté nepředstavují žádnou bezpečnostní hrozbu. Vietnamští maturanti také úspěšně studují na vysokých školách a univerzitách po celém světě, zejména v Německu, USA, Kanadě a v Anglii.

Opět naléhavě žádám vládu ČR, aby co nejdříve personálně posílila konzulát ČR v Hanoji. Měla by využít písemné nabídky Vietnamu, kterou jsem loni v červenci odevzdal MZV ČR, ale zatím bez jakékoliv odezvy. Naši exportéři a výrobci na kvalifikované pracovníky z Vietnamu stále čekají. Dosavadní vízová politika ČR sice dělá radost odborům a korupční vietnamské zprostředkovatelské mafii, ale hrubě poškozuje české firmy i celou ekonomiku, náš stát.

Marcel Winter, předseda Česko-vietnamské společnosti

www.cvs-praha.cz

www.facebook.com/MarcelWinter

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3