INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

maléIMG 9194 copyV době covidové pandemie vzniklo v Česku mnoho nových e-shopů a patří k nim i Tvoje Svíčka. Jeho zakladatelé Katka a Ondra k tomu ale měli jiné důvody než většina podnikatelů. Ruční výrobou svíček s vlastními vůněmi nevyplňovali volný čas, ale relaxovali v hektickém období.

Za tři roky se jim podařilo na trhu etablovat a jejich výrobky už provoněly spoustu domácností i kanceláří. Úspěšně totiž oslovují nejen koncové zákazníky, ale i velkoodběratele. Zároveň v nabídce přibyly také aroma difuzéry nebo esenciální oleje. Jak je možné, že vše stále zvládají sami, navíc se třemi dětmi? Recept na fungující rodinný projekt nám prozradila Katarína Becherová.

Co vás přivedlo k tomuto nápadu? A jak se vám daří?

S výrobou svíček přišel manžel během lockdownu. Je programátor a softwarový inženýr a v té chvíli to pro něj byl relax, protože měl na rozdíl od jiných lidí spoustu práce. Používáme vlastní vonné směsi, celý náš koncept je unikátní, téměř rok trval vývoj. Prodávat jsme začali v květnu 2021. Nějakou dobu ještě trvalo, než jsme získali dostatek zákazníků, ale já už předtím vedla svůj obchod, takže nějakou zpětnou vazbu jsme měli. Nyní s nadsázkou říkám, že máme spíše opačný problém, lidé se k nám stále vracejí a my nestíháme. Jsme za to samozřejmě rádi, ale vše stále děláme ve dvou, jen s pomocí brigádníků, takže je to náročné. Od nového roku možná budeme mít jednu zaměstnankyni na full time.

Podle čeho vytváříte kombinace vůní?

Vůně vymýšlí manžel. A jisté je, že nejlepší produkty vznikají vždycky v době, kdy nejvíc nestíháme. Takhle během Vánoc 2021 vytvořil například jeden z našich bestsellerů – svíčky Ty a Já, které mají odlišnou vůni, ale dohromady vytvářejí zajímavý harmonický celek. Během dalších Vánoc to pak byly svíčky Ďábel a Moravská Amazonie, které mají poměrně komplikovanou vůni.

Kolik času zabere vývoj nové svíčky a jak vymýšlíte její název?

Vývoj nové vonné svíčky nám trvá přibližně šest měsíců, u bytového difuzéru to byl celý rok. Následuje ale ještě testování, výběr barvy a velikosti, řeší se grafika, tisk krabiček, a samozřejmě i název. Ten vymýšlíme podle našich oblíbených míst, jako je třeba Boubínský prales, který voní po pačuli a zázvoru. Naproti tomu Moravská Amazonie je svěžejší vůně s obsahem citrusů, takže skvěle odpuzuje komáry! Nejprodávanější jsou nyní Macocha a Pančavský vodopád, ale Boubínský prales jim šlape na paty a jeho magická až afrodizia­kální vůně je čím dál populárnější.

Jak dlouho trvá výroba jedné svíčky? A kdy se dostane k zákazníkovi?

maléIMG 9245 copyVždy se vyrábí více svíček naráz, ale na každé nás čeká 12 úkonů, takže průměrně zvládneme zhruba osm svíček za hodinu. Sami si vyrábíme opravdu všechno, včetně knotů. Nechceme, aby se dostaly do styku s formaldehydem nebo toluenem, tedy s chemikáliemi, které se v konvenční výrobě běžně používají, protože zpomalují hoření parafínu. Naše knoty jsou ze 100% bavlny a v ničem je nenamáčíme. Kromě toho musíme smíchat olej s voskem, vylít svíčku do skla, nechat ji vytuhnout a nalepit etikety. Od začátku jsme chtěli průhledné, které by nenarušovaly dojem ze svíčky, ale kvůli tomu máme na výběr jen ze zhruba pěti tiskáren v celé republice a musíme počítat s delšími čekacími lhůtami. A pokud jde o doručení, většinou to stíháme do pěti dnů. Před Vánoci se snažíme pracovat co nejdéle, ale počítám, že poslední objednávky budeme přijímat 20. prosince.

Kdy využíváte sójový a kdy včelí vosk?

Vonné svíčky jsou ze sójového vosku, protože ten je sám o sobě bez vůně, kdežto včelí vosk má svou přírodní vůni. Při zapálení jedné svíčky to možná nevynikne, ale třeba u čtyř na adventním věnci už to poznáte, a to i když zrovna nehoří.

Pracujete s recyklovaným sklem? A funguje vám systém vratných obalů?

Dá se říci, že jsme pracovali s recyklovanými materiály ještě dříve, než to bylo populární. Svíčky vyléváme například do skla z lahví od vína. Dále se snažíme podporovat udržitelnost i vratnými obaly. Díky přírodním voskům se dají snadno umýt v umyvadle a můžete z nich klidně i pít jako ze skleničky, případně jim dáte nějakou dekorační funkci. Pár zákazníků nám obaly zpět nosí a my je recyklujeme. Mohlo by jich ale být více, tak snad do budoucna...

Prodáváte přes e-shop a B2B partnery. Víte, jaký je poměr prodejů? A co se vám osvědčilo pro kterou cílovou skupinu?

Ano, je to asi 50 na 50. Ve velkoobchodech se našim svíčkám daří a skvělé je, že nás oslovili všichni prodejci. Pokud bych měla do budoucna více času na aktivní propagaci, mohou se nám otevřít obrovské možnosti růstu. Konkrétně jsme například v sortimentu prémiové prodejny na letišti, která nabízí výběr z české tvorby. Kromě toho spolupracujeme i s mnoha dalšími velkoobchody a jejich síť se rychle rozšiřuje, takže nyní je poměr zhruba půl na půl. A zároveň nás oslovují společnosti, které sice svíčky dál neprodávají, ale působí jako velkoodběr, třeba pro své zaměstnance nebo klienty. Nově pak pro firmy chystáme i workshopy. Pravidelně chodíme například do Sephory nebo pořádáme dětské dílničky pro zahradnictví. A teď to jsou samozřejmě i vánoční večírky.

za odpovědi poděkovala Dana Halušková

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3