V roce 2029 uplyne přesně 70 let od doby, kdy do tehdejšího Československa zamířila první Nobelova cena. Profesor Jaroslav Heyrovský ji obdržel v roce 1959 za objev polarografie, chemické metody užívané k analýze roztoků.
Nebudete mi to věřit, ale setkala jsem se více než před 30 lety asi s dvouletým hošíkem, který uměl zpaměti všechna jména členů naší vlády. Bylo to těsně po sametové revoluci a jeho rodiče mívali celý den puštěnou televizi. A chlapec mimoděk poslouchal a poslouchal...
Food příspěvky vládnou sociálním sítím. Dle nedávného průzkumu lidé sledují v průměru deset food profilů a tři čtvrtiny dostávají okamžitou chuť na jídlo, které na sítích uvidí. Trendy v jídle na sociálních platformách silně rezonují – a 77 % lidí přiznává Foodmo, tedy strach, že tyto žhavé food novinky promeškají. Odborníci ale varují před slepým následováním trendů v jídlech a nebezpečnými doporučeními.
Sladit rodinný a profesní život bývá pro rodiče oříšek. V době, kdy jsou v práci a děti nemají školní vyučování, pro ně často nemohou zajistit hlídání. Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) chce stávající situaci zlepšit prostřednictvím tzv. dětských klubů zajišťujících mimoškolní aktivity. Projekty finančně zaštítí Operační program Zaměstnanost (OPZ), který na jejich realizaci uvolní celkem 200 milionů korun.
Nejvyšší teploty za posledních devět let se projevuji zřetelně i na hospodářství země. Vedle dramatického poklesu vody se tropické teploty odrazily i na vyšší spotřebě elektřiny. Někteří odběratelé zaznamenali téměř čtyřicetiprocentní nárůst proti loňskému roku, který byl přitom také nadprůměrně teplý. Vyplývá to ze statistických údajů jednoho z největších dodavatelů energií, CENTROPOL ENERGY.
Sdružení Czech Top 100 a poradenská společnost M.C. TRITON uspořádají 12. listopadu 2015 odbornou konferenci, která se bude zabývat sdílením trendů řízení v soukromém, veřejném a neziskovém sektoru
Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...