INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

milan spacek 1I přes velké zimní úhyny včelstev se v letošním roce podařilo vyprodukovat více medu než za dva předešlé roky. Dařilo se řepkovému medu, akátová a lipová varianta se naopak až na několik výjimek nevytočila vůbec.

Regionálně se objevil i lesní neboli medovicový med, který ve dvou posledních letech úplně chyběl. Ani letos ale nebylo množství dostatečné. Ceny medu podle odborníků stoupat nebudou.

„Důvodem letošních vyšších výnosů bylo příznivější počasí pro včely, především v době květu řepky. Med z ní u nás totiž má hlavní zastoupení,“ vysvětlil Milan Špaček, medový someliér ze společnosti MEDOKOMERC s.r.o. Členové Českého svazu včelařů v loňském roce vytočili 7426 tun medu a získali 249 tun vosku, na letošní údaje se ještě čeká.

Množství medu závisí především na teplotě a vlhkosti vzduchu. Žádoucí jsou teploty přesahující 25 °C ve dne a 12 °C v noci kombinované s vyšší vlhkostí. To vytvoří optimální podmínky pro vznik nektaru, který pak včely sbírají.

Kromě počasí je klíčové také zdraví včelstev v průběhu roku. Ta se potýkají s útoky virů, roztočů a bakterií, které je mohou decimovat. V praxi se to projevuje například morem včelího plodu – bakteriální infekcí, která postihuje larvální stadia. V roce 2022 se v Česku objevilo 66 ohnisek, nejvíce v Moravskoslezském, Pardubickém a Zlínském kraji. Podle Státní veterinární správy bylo v letošním srpnu v Čechách a na Moravě celkem 17 ohnisek nákazy oproti třem v srpnu minulého roku. Důležité je i to, jak včely zvládnou zimu. Ta byla letos poměrně krutá, uhynula totiž třetina až polovina včelstev, hlavně v důsledku změn teplot. „I přes tyto relativně nepříznivé ukazatele se letošní produkce zvýšila, což považuji za velký úspěch. Příznivé budou ceny, podle našich propočtů by před Vánocemi neměly stoupat, a med by tak měl zůstat dostupný, ceny některých medů by mohly i mírně klesnout,“ shrnul situaci Milan Špaček.

Krize snížila poptávku, med je ale stále v oblibě. Bude se hodit i při podzimních virózách
Česko se dlouhodobě vyznačuje spotřebou, která převyšuje místní produkci. Surovina se proto dováží například z jiných koutů Evropy nebo z Jižní Ameriky. To ovlivňuje nabídku v obchodech, kde se ve zvýšené míře prodávají květové medy, zejména kvůli nedostatečné produkci zmiňovaného medovicového medu, který je pro tuzemsko typický. V posledních měsících ale poptávka klesla, a to hlavně z důvodu inflační krize spojené s konfliktem na Ukrajině.

Jde přitom o superpotravinu, která může hrát zásadní roli v rámci zdravého životního stylu. Obsahuje řadu vitamínu, minerálů, antioxidantů i enzymů, které prospívají celkovému zdraví. Obsahuje například vitamíny skupiny B, vitamín C a zinek. Díky tomu je ideální pro posílení imunity zejména při respiračních infekcích.

„Med je skvělým pomocníkem jak při prevenci, tak při samotné léčbě širokého spektra nemocí. Obsahuje optimální poměr bílkovin a minerálních látek, vitamínů, železa, kalcia, fosforu a rostlinných silic, které jsou nezbytné pro správný chod imunitního systému,“ připomněl Milan Špaček.

Nejznámější včelí produkt má také antibakteriální, protiplísňové a protizánětlivé účinky, díky kterým brání infekci a přispívá k rychlejšímu hojení ran. Podporou tvorby žluči zlepšuje trávení a efektivně brání zácpě. Díky tomu, že zvyšuje prokrvení mozku, má med pozitivní účinky i na „hlavu“, tedy kognitivní schopnosti. Zároveň stimuluje produkci hormonu melatoninu, což přispívá k lepšímu usínání a kvalitnějšímu spánku.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3