INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

webPetr Ostryü 2 copyJsme národ kutilů, ale i vzdělaných lidí. Ať jsme zákazníkem v roli běžného spotřebitele, nebo firmy, požadujeme nejen kvalitu, ale také proměny výrobků, které by stále přesněji sloužily našim potřebám či komfortu.

Firma AGADOS, spol. s r.o., to za tři desetiletí své existence potvrzuje širokou nabídkou přívěsných vozíků, které zná každý zahrádkář nebo stavebník, stejně tak jako novými zakázkami pro armádu či záchranáře. Probojovala se na základě své inovativnosti a touhou zkusit vyrobit vše, co posune možnosti člověka dál, mezi světové lídry. Na otázky odpovídal Ing. Petr Ostrý, jednatel a majitel firmy:

Jste proslulým výrobcem přívěsných vozíků, a to nejen u nás, ale v celé Evropě. Jaké však byly začátky vašeho podnikání a kdo přišel s nápadem, který se ukázal
jako nosný?

Firma navázala na více než stodvacetiletou tradici místního strojírenského závodu Jeřábek, který byl v roce 1948 znárodněn a přeměněn na státní podnik. Přihlásili jsme se k historii bývalého podniku a pokračovali v rozvoji strojírenství v regionu. Nápad vyrábět přívěsy vznikl po oslovení jednou belgickou firmou, která tehdy hledala dodavatele, a nakonec vyšla i jeho realizace. V samotných začátcích jsme vyráběli pouze dva typy přívěsů, a to nebrzděné malé přívěsy. Na složité brzděné přívěsy se přešlo postupně až v průběhu let. Zkušenosti jsme na začátku neměli vůbec žádné, měli jsme jen partu velice šikovných spolupracovníků. Rozvoj podnikání byl hodně razantní, ale kvalitní přívěsovou techniku tehdy nikdo nenabízel. Byla to velká šance, kterou jsme využili, a to nejen v rámci tehdejšího
Československa.

Bez přívěsu si dnešní zahrádkář nebo kutil nedokáže svůj pohyb po silnici ani představit. Co všechno nabízíte právě lidem s tímto zaměřením?

Je to široké portfolio víceúčelových přívěsných vozíků do 750 kg a do 3500 kg. Zjednodušeně řečeno, děláme téměř všechno, co je možné postavit na kolech a připojit za tažné vozidlo. Ať už jde o brzděné i nebrzděné přívěsy různých rozměrů, které se mohou lišit nejenom použitými materiály, ale i příslušenstvím, a tím možnostmi využití. Nejčastější volbou zahrádkářů nebo kutilů bývají univerzální přívěsy. Zejména běžný valníkový přívěs je nejrozšířenější, prodává se nejvíce. Tvoří kategorii lehkých a rozměrově kompaktních přívěsů za auto. Zákazník si pak podle svého využití vybírá správnou velikost ložné plochy, doplňkové vybavení nebo řeší pevnost bočnic. Ty mohou být plechové, překližkové nebo hliníkové – od nejlehčích po nejpevnější. Pokud převáží sypký materiál, může vybírat ze sklopných přívěsů s hydraulickým zvedáním, s ručním heverem nebo pouze manuálně sklopné.

energetickyü prîiüveîsSortiment Agadosu je za těch 32 let opravdu široký. Jak jej charakterizovat, komu slouží dnes především?

Pohybujeme se v oblasti hobby přívěsů, profesionálních univerzálních přívěsů, ale i přívěsů vyráběných zákazníkům přímo „na míru“. Každý zákazník je specifický a má svoje potřeby. Jeho požadavkům se snažíme vyhovět. Vyrábíme jednoduché přívěsné vozíky za auto, přepravníky motocyklů a automobilů, skříňové přívěsy nebo profesionální přívěsy s délkou přes deset metrů.

Některé přívěsy jsou vyrobené speciálně pro auta, motorky, další pro ovce či jiná drobná zvířata. Zkonstruovali jsme ale i transportér pro přepravu žiraf pro ZOO ve Dvoře Králové. V minulosti jsme vyrobili například přívěs pro monopost stáje Formule 1 nebo pomáháme s transportem závodního speciálu Tomáše Ouředníčka nejen na Rally Dakar.

Aktuální novinkou je například speciální přívěs, který plní funkci energetického ostrova. Jde o autonomní elektrárnu poháněnou solárními panely a doplněnou malou větrnou elektrárnou. Mezi standardní už patří projekty pro Integrovaný záchranný systém a armády nejen členských zemí NATO.

Silné postavení máte v dodávkách pro českou armádu. Speciální přívěsy tvoří dnes významnou součást vaší nabídky. Jak byste charakterizoval tento segment?

Právě tato kategorie je pro nás vůbec nejzajímavějším businessem. Tvoří pětinu obratu a nyní očekáváme další růst tohoto segmentu. Jde o výrobky vyvinuté pro integrovaný záchranný systém, tedy pro armádu, policii a hasiče. Ve svém portfoliu máme unikátní obojživelný terénní přívěs, moderní polní kuchyně, cisternu na pitnou vodu, úpravny vody, mrazicí box nebo osvětlovací věž, která je například vhodná k nasvícení míst havárií, táborů a v podobných situacích v polních podmínkách. Samozřejmě všechno na kolech a s ojí, aby bylo možné je zapřáhnout za automobil a odvézt, kam je třeba. Tyto výrobky využívá nejen česká armáda a Hradní stráž, ale také další armády členských zemí NATO – například v Německu, Rakousku, Finsku či Švédsku.

polniü kuchyneî 1Mobilní polní kuchyně jsou rovněž produktem, který našel své násobné uplatnění. Jsou to vlastně speciální přívěsy, které musí splňovat řadu parametrů...

Ano, jsou určeny k rychlé a efektivní produkci velkého množství teplé stravy v polních podmínkách a využití nachází ve vojenství nebo při jakýchkoliv záchranných akcích. Hlavní motivací k výrobě našeho prvního typu polní kuchyně byla skutečnost, že poslední výrobek tohoto druhu byl českou armádou využíván již 60 let. Okamžitý zájem o ni byl nejenom z českého prostředí, ale především ze zahraničí. S první řadou mobilních kuchyní jsme zaznamenali velký úspěch a ukázalo se, že umíme vyhovět i tomuto typu velmi náročných zákazníků.

Svým provedením jsou mobilní polní kuchyně snadno obsluhovatelné, nabízejí rychlé a snadné uvedení do provozu a manipulaci. Polní kuchyně se obvykle skládá z varné jednotky a ohřívačů vody. Jako zdroj tepla je možno použít naftu, plyn nebo dřevo. Kuchyně musí samozřejmě splňovat veškeré nejmodernější hygienické požadavky. Všechny pracovní plochy a gastro vybavení jsou vyrobeny z kvalitní nerezové oceli. Zaoblené rohy modulu kuchyní a bezespárový design umožňují pohodlné a důkladné vyčištění a veškeré příslušenství je možné přepravit na přívěsu v integrovaných boxech.

A co je to obojživelný terénní přívěs?

Obojživelný terénní přívěs lze připojit za tažné vozidlo a je vyroben tak, že dokáže překonat náročný terén jako sníh, bláto i skalnatý povrch. Zároveň se umí přepravit přes vodu – je schopen plavat za tažným vozidlem. Díky ohlasu, který jsme s tímto přívěsem zaznamenali, jsme jej sestrojili i v menším provedení. Je tak více variabilní, zejména v připojení za další typy tažných vozidel.

Máte vlastní výzkum a vývoj?

Máme vlastní vývojové a konstrukční oddělení, které zkoumá využití různých materiálů. Dále disponujeme špičkovými technologiemi pro zpracování ocelových svitků, jako je osmimetrový ohraňovací lis. Pro speciální projekty slouží vlastní lakovna. Mimo vlastní produkci dáváme k dispozici volné kapacity moderní lakovny s vybavením odpovídajícím jejímu současnému zaměření. Zajišťujeme i kompletní servis přívěsů za použití značkových náhradních dílů, čímž zaručíme bezpečnost a docílíme dlouhé životnosti našich přívěsů.

Podle čeho se rozhodujete, čím dále obohatit nabídku? Je to poptávka odborníků, například právě armády, nebo náměty sesbírané při diskuzích na veletrzích, nápady běžných civilních uživatelů?

Poptávka, a tím i naše nabídka, se v posledních letech dramaticky mění. Nároky na nás jsou ze strany zákazníků čím dál vyšší, nás to těší a dělá nám to radost. Setkáváme se jak v automotive, tak v defence prostředí s novými postupy a technologiemi, které nás posouvají výrazně kupředu. Plníme stále komplexnější zakázky, stáváme se jakýmsi systémovým integrátorem v logistice. Nové technologie nám umožňují čím dál více experimentovat, dodáváme vývojově stále složitější výrobky pro stále náročnější zákazníky, kteří si už zvykli, že umíme téměř vše, co požadují. A v nemálo případech už je to i naopak – v posledních letech je to AGADOS, který navrhuje nová řešení a seznamuje s nimi svoje možné budoucí zákazníky.

Petr Ostryü 3Vybavujete rovněž několik armád členských zemí NATO. Znamená to asi splnit velmi náročná kritéria na kvalitu jednotlivých výrobků. Oč například jde?

Nejenom armádní sektor oceňuje parametry, které produkty Agadosu mají. A nejen, že je ocení, ale hlavně je dokáže naplno využít, a tím je navíc skvěle testuje v reálných podmínkách. Právě produkce pro armádní sektor je v současné době tou nejlepší možnou referencí. Mnohé naše výrobky byly oceněny na prestižních veletrzích, většinou zlatými medailemi.

Hobby přívěsy neztrácejí na popularitě. Máte třeba nějaké speciální požadavky od dámské populace? Na výrobu přívěsu k přepravě květin, květináčů, domácích mazlíčků, pojízdnou maskérnu pro filmaře k natáčení v terénu. A co třeba malý pojízdný včelín? Vyplatil by se včelařům? Nebo králíkárna pro náruživé chovatele?

Nápadům se rozhodně nebráníme. Splníme prakticky všechny požadavky zákazníků. Trh se stejně jako v jiných oborech dramaticky mění. Dnes už nemůžete přemýšlet tak, že budete dodávat tisícové série. A tímto způsobem musíme vyvíjet naše výrobky. Musí to být jakási stavebnice, lego. Je to o spolupráci se zákazníkem, který je u celého vývojového i výrobního cyklu.

Určitě máte v plánu další novinky. Může se o nich už mluvit?

Pokud jde o speciální projekty, podléhají speciálnímu režimu, a proto o nich zatím nemohu moc mluvit. Ale mohu snad prozradit, že jde o dodávky pro jednu z největších armád světa a bude to pro nás reference jako hrom. První kusy již dodáváme a probíhají audity a zátěžové zkoušky. A jedna kuchyně, původně pro vojenské účely a integrovaný záchranný systém, nyní uzpůsobená pro účely civilní, bude určitě trhák zejména v arabských zemích. Je totiž určena k víkendovým piknikům v poušti.

Sledujeme i aktuální trendy tažných vozidel. Množství otazníků vyvolává například elektromobil s přívěsem. A nás baví tyto otazníky měnit v tečky. Chceme být zároveň aktivní na nových trzích. V příštích letech nás také čeká nákup dalších technologií, které souvisejí s novými projekty, do kterých byla naše firma na základě dobrých zkušeností pozvána.

otázky připravila Eva Brixi

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3