INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

SOCRCRČeští obchodníci nevytváří při nabídce cukru kartel a do jeho ceny se promítají všechny běžné faktory, zejména ceny dodavatelů, jako je tomu u ostatních potravin. Konstatoval to Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) po svém detailním sektorovém šetření cen cukru v českých obchodech.

Cena cukru v roce 2022 vzrostla napříč celou Evropou z důvodu energetické krize a vysoké energetické náročnosti výroby. Díky fungující konkurenci mezi českými obchodníky a tlaku na dodavatele ceny cukru v Česku loni klesaly jako jediné z okolních zemí. Šetření ÚOHS jednoznačně prokázalo, že bývalý ministr zemědělství Zdeněk Nekula obviňoval obchodníky neprávem. Poučit by se s z toho měli jeho následovníci a místo záměrného poškozování dobrého jména poctivých podnikatelů se soustředit na věci, které mohou reálně snížit ceny ve prospěch občanů, místo toho, aby svou nečinnost schovávali za umělé mediální kauzy.

„Je dobře, že se konečně ukazuje, jak negativní vliv na ceny potravin v Česku má chybějící konkurence mezi dodavateli. Obchody jsou často závislé na jednom či dvou velkých dodavatelích, kteří své nenahraditelnosti umí velmi dobře využít,“ uvedl Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR s tím, že výsledky šetření by měla vláda brát jako důležitou výzvu. „Je nejvyšší čas, aby vláda konečně začala řešit problémy s chybějící konkurencí mezi dodavateli a přestala omezovat volný evropský trh. Očekáváme také, že vláda více podpoří malé a střední české farmáře, kteří dokáží lidem zajistit tolik potřebnou pestrost nabídky,“ dodal T. Prouza.

Bývalý ministr zemědělství Zdeněk Nekula před rokem vyzval obchodní řetězce, aby vysvětlily své vysoké ceny cukru, a opakovaně je obviňoval z nemravných marží. Už v tehdejší tiskové zprávě vydané Nekulou vedeným ministerstvem zemědělství ale stálo, že vliv na cenu mělo i to, že se do prodeje dostal cukr z nové sklizně, u něhož se projevily zvýšené náklady výrobců za dražší energie a hnojiva. Zdeněk Nekula následně také podal podnět k ÚOHS a dnes prezentované výsledky detailního sektorového šetření jsou reakcí na tento podnět.

V celém loňském roce v Česku podle dat Eurostatu cena cukru klesala, zatímco v Rakousku, Německu a na Slovensku více méně stagnovala. Klesala i v Polsku, kde je ale stále mnohem vyšší, než je průměr celé EU. V Česku se ve druhé polovině loňského roku cena cukru dostala dokonce pod průměr EU.

„Jsme rádi, že sektorové šetření jasně ukázalo, že bývalý ministr zemědělství záměrně lidem lhal, když obviňoval obchody z kartelu, aby odvedl pozornost od toho, jak nezvládl řešit dopady vysokých cen energií na výrobu potravin v Česku. Je nejvyšší čas začít pracovat s daty, a ne dojmy. Vláda má v této chvíli jedinečnou příležitost, aby odstranila překážky větší konkurence mezi dodavateli potravin a volný trh přinesl další zlevňování,“ konstatoval T. Prouza a doplnil: „Od bývalého ministra omluvu nečekáme, ale od toho současného očekáváme, že konečně začne pracovat na zvýšení konkurence mezi dominantními českými dodavateli, na snížení byrokracie pro české farmáře i obchodníky a přestane blokovat konkurenci ze zahraničí v rámci jednotného evropského trhu. Věříme také, že je konec s politickým zneužíváním kontrolních orgánů a se zaklekáváním, jak jsme v minulé době viděli.“

(tz)

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3