INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

logo_CIA_JPGVydání mezinárodních norem ISO 14064 (část 1 až 3), ISO 14065 a ISO 14066 lze považovat za reakci uživatelů na vědecký a politický vývoj v oblasti problematiky změn klimatu. Tato oblast je považována za největší z problémů, kterému budou muset čelit národy, vlády, obchodní sféra v průběhu příštích desítek let. Uvedené ISO normy popisují postupy stanovení, monitorování, vykazování a ověřování emisí a propadů skleníkových plynů (GHG).

IMG_2714

Hlavním výsledkem použití norem, a přeneseně validačních a ověřovacích činností, má být poskytnutí jistoty všem stranám, které jsou na informacích o emisích a propadech zainteresované, že výsledek splňuje určité předem definované standardy.

Trojice norem ISO 14064 je zaměřena na inventarizaci emisí GHG pro organizace (ISO 14064-1), projekty (ISO 14064-2) a proces jejich validace a/nebo ověření (ISO 14064-3). Norma ISO 14065 specifikuje požadavky na validační a ověřovací orgány, které pracují dle normy ISO 14064-3. Norma ISO 14066 stanovuje požadavky na odbornou způsobilost validačních a ověřovacích týmů.

Nejznámější praktickou aplikací ověřování emisí GHG je Evropský systém emisního obchodování (EU ETS), který je v České republice upraven zákonem č. 695/2004 Sb. o podmínkách obchodování s povolenkami na emise GHG. Uznání způsobilosti ověřovatelů emisí GHG pro EU ETS však v minulosti nebylo jednotné a probíhalo formou autorizace a/nebo akreditace v několika možných variantách, dle ISO 14065 a ISO 14064-3 (a ISO 14066); ISO/IEC 17020 [7] a EA-6/03; EN 45011 a EA-6/03; popřípadě pouze EA-6/03.

Za účelem celoevropské harmonizace se evropská Komise rozhodla nastavit jednotná pravidla a připravila návrhy dvojice nařízení Komise:

- o monitorování a vykazování emisí skleníkových plynů podle směrnice Evropského parlamentu a Rady 2003/87/ES (Monitoring and Reporting Regulation - MRR);

- o ověřování výkazů emisí skleníkových plynů a výkazů tunokilometrů a akreditaci ověřovatelů podle směrnice Evropského parlamentu a Rady 2003/87/ES (Accreditation and Verification Regulation - AVR).

Návrhy byly schváleny 14. prosince 2011 jednou z pracovních skupin Rady Evropy a předány Evropskému parlamentu, kde se každým dnem očekává jejich schválení. Podle těchto dokumentů by měla již letos probíhat příprava monitorovacích plánů. V roce 2013 se uskuteční monitoring emisí a akreditace ověřovatelů a v roce 2014 pak ověření emisí GHG.

Do stanovených termínů bude nutné zpracovat a připravit příslušné dokumenty dle požadavků nařízení a implementovat je do praxe. Více informací o přípravě, termínech a požadavcích výše citovaných dokumentů na ověřovatele emisí GHG se lze dozvědět na informačním semináři Českého institutu pro akreditaci, o.p.s. k zavedení ČSN ISO 14065:2008 do akreditačního systému ČR, který se bude konat dne 19. června 2012.

Mgr. Dušan Vácha, Český institut pro akreditaci, o. p. s.

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3