INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Jak se ukázalo, až pětina letošních středoškoláků nezvládla testy z matematiky. Jak se ukázalo, až pětina letošních středoškoláků nezvládla testy z matematiky. Podle ministerstva školství necelá 2 procenta studentů nepokořila češtinu, cizí jazyk pak 2,6 procenta školáků.

AZ smart, české centrum pro pomaturitní a specializované vzdělávání očekává, že až několik desítek tisíc školáků z více než 90 tisíc letošních maturantů závěrečné testy nesloží a nebude moci plynule přejít na studium na některou z vybraných vysokých škol. Oproti VŠ vychází neúspěšným studentům centrum vstříc a stanovilo pozdější termín pro podání přihlášek do takzvaných „nultých ročníků VŠ“. Na maturitu se lze připravit i na intenzivních kurzech problematických předmětů.

Dle ministerstva školství na testu z matematiky pohořelo 20,6 procent středoškoláků a u testu z mateřského jazyka bylo 1,9 procent propadlíků. Studenti se mohou proti nezdárnému výsledku odvolat do 5. června u ministerstva školství či v případě písemných a ústních testů u krajských úřadů. „Ačkoli jsou čísla neúspěšnosti ve zkouškách vcelku podobná, jako loni, poukazuje to na dlouhodobý značný problém českého školství. Pro neúspěšné studenty však existuje řešení v podobě víkendových přípravných kurzů z těchto palčivých oblastí. Speciálně kvůli letošním maturantům, ať už v září maturitu napodruhé získají či ne, jsme také připravili jednoleté studium jazyků a přípravky na vysoké školy s posunutým datem přijímaček,“ uvedl k aktuální situaci Martin Vaněk, ředitel centra AZ smart s tím, že přihlášky vzdělávací centrum přijímá až do půlky října, do kdy mohou studenti dodatečně složit maturity a být přijati do „nultých ročníků VŠ“, u nichž je až 93 procent úspěšnost přijetí na vysoké školy. Přináší tak řešení pro studenty, kteří budou stát před obtížným rozhodnutím, jak efektivně naložit s časem, který je dělí od dalšího termínu.

Neoblíbená matematika, „cizí“ čeština i angličtina

Povinně skládají zkoušky z českého jazyka a poté si mohli vybrat buď spíše neoblíbenou matematiku, kterou zvolilo 40 procent studentů či některých z cizích jazyků. Z dvouúrovňové stupnice obtížnosti z minulých let v letošním roce vyhrála ta lehčí. V budoucnu přitom hrozí, že bude matematika povinná i přes značné potíže, které maturantům činí. Experti o povinném zavedení uvažují kolem roku 2020. „Je stále vidno, že matematika je pro studenty nepříjemná, těžká a nejsou si vědomi, jak ji uplatní v reálném životě. Učitelé je přitom příliš neutvrzují o opaku. Středoškoláci se pak snaží matematice všemožně vyhnout a sami si k ní budují nesmyslný odpor. Přitom je to základ pro logické uvažování a i taková matematika lze pojmout formou hry,“ míní Martin Vaněk z AZ smart.

 

Jako cizí jazyk kralovala angličtina, se kterou si neporadilo 2,4 procenta středoškoláků. Letos maturuje podobně jako v předchozích letech v řádném termínu kolem 90 tisíc žáků.  Zhruba 11 procent přihlášených k maturitám se ke zkouškám nedostavilo.

Pro studenty byl obtížný i test z češtiny, kde byla nalezena i chyba. Letos neuspělo 1,9 procent maturantů, což je zhoršení o 0,8 procenta oproti loňsku.

Připravit se na maturitu

Například v programech vzdělávacího centra AZ smart   jsou víkendové přípravné kurzy na státní maturity z matematiky, angličtiny či češtiny.

Otevřeny nulté ročníky VŠ

Řada studentů bude stát před závažným problémem, jak se vypořádat s neúspěchem u státní maturity. I když budou úspěšní v zářijovém opravném termínu, na vysoké školy už se nedostanou a budou mít před sebou nenaplněný rok. Pokud totiž uspějí v září, nestihnou zákonitě termín srpnových přihlášek na VŠ, které vyžadují úspěšné složení státních maturit. Škola AZ smart proto přichází s nultými ročníky, tedy jednoleté odborně zaměřené vzdělávání formou denního studia. Tzv. nulté ročníky VŠ tak otevřou bránu ke studiu na vysoké škole, jelikož absolventi AZ smartu mají 93% úspěšnost v přijetí a pokračování na vysokých školách.

Pokud studenti neuspějí u státních maturit i v září, mohou nastoupit stejné studium nebo také denní jazykové kurzy AZ smartu a překlenout tak nelehké mezidobí jejich života., Využít tedy maximálně daný čas, aby příští rok u zkoušek z dospělosti uspěli.

O vzdělávacích centrech AZ smart

Vzdělávací centrum AZ smart s.r.o. bylo založeno v roce 1998, od roku 2001 následně funguje pod právní formou typu s.r.o. Nyní působí na třech místech republiky – v Praze, Brně a Ostravě, vždy v centrální části metropolí. Dnes se AZ smart pyšní jako jedno z mála center až 93% úspěšností při přijetí jeho studentů na vysoké školy.

Od počátku vyvíjela agentura svou činnost v několika stěžejních oblastech – jazykové kurzy pro veřejnost, individuální výuka a doučování, přípravné kurzy k přijímacím zkouškám na vysoké školy - právnické, pedagogické a filozofické fakulty, dále na ekonomické směry, jako VŠE, Českou zemědělskou univerzitu, VŠB ad., a v neposlední řadě vzdělávací a sportovní pobyty dětí a mládeže.

Vzdělávací centra AZ SMART poskytují svým klientům kompletní vzdělávací a jazykové služby vysoké kvality. To je jeden z důvodů, proč vedle svých aktivit věnuje AZ SMART značnou část svého potenciálu úzké spolupráci s předními pedagogy a odborníky, kteří působí na tuzemských i zahraničních vysokých školách, jsou autory naučné literatury a posluchačům mají co nabídnout.

Jednoleté denní pomaturitní studium je celoroční intenzivní a komplexní přípravné studium, jež zajistí kvalitní přípravu studentů na nejžádanější obory VŠ, a to právo a historie státu, psychologie a základy společenských věd, ekonomie a management a příprava na lékařské fakulty. Zvláštní kategorii tvoří denní pomaturitní studium anglického jazyka s možností přípravy na certifikaci FCE, KET, PET a CAE. Studium je doplněno o přípravu na národní srovnávací zkoušky - tzv. OSP Scio testy, které tvoří přijímací řízení na některé tuzemské vysoké školy se získáním Závěrečného Certifikátu o absolvování pomaturitního studia angličtiny. Studium je určeno také pro žáky, kteří letos neuspějí u státních maturit, či přijímacích zkoušek na vysněnou vysokou školu.

Výuka probíhá čtyři dny v týdnu v celkovém rozsahu až 400 hodin (u pomaturitního studia angličtiny 5 dnů/týden v rozsahu 680 hodin). Je vedena týmem zkušených pedagogů, kteří působí na tuzemských i zahraničních vysokých školách (UK, VŠE, Y/N, VŠFS, v Akademii věd ČR, apod.) a vedou výuku formou vysokoškolských přednášek, jazykových seminářů, diskuzí, poskytují osobní konzultace a samozřejmostí jsou závěrečné testy či složení zkoušek. Více o vzdělávacích centrech AZ smart naleznete na stránkách http://www.azsmart.cz.

 (tz)

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Květen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3