INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

MIK 75Brno se stane od 3. do 7. října 2016 hlavním městem strojírenského a elektrotechnického průmyslu. Na brněnském výstavišti se uskuteční Mezinárodní strojírenský veletrh, letos s dominantním tématem průmyslová automatizace. Mimořádné bude vysoké zastoupení zahraničních vystavovatelů. O letošním ročníku jsme hovořili s ředitelem projektu MSV Brno 2016 Ing. Jiřím Rouskem.

Jaký je zájem vystavovatelů o letošní ročník? Dosáhne svou velikostí úrovně před krizí?

Zájem vystavovatelů předčil naše očekávání, letošní ročník MSV bude největší od roku 2008. Pavilony byly vyprodány několik měsíců předem a další firmy máme stále na čekací listině. Pozitivně se zde projevuje růst české ekonomiky a zejména průmyslu, který ve velkém investuje do nových technologií. Český trh se tak stal velmi atraktivním a podíl zahraničních vystavovatelů letos dosáhne takřka 50 %. Zásluhu na tom má i početná účast firem z Číny, která byla vyhlášena partnerskou zemí MSV 2016. Očekáváme více než 150 čínských průmyslových firem z Pekingu, Šanghaje a dalších center, jen samotná čínská národní expozice letos obsadí celý pavilon A1.

Co bude dominantním oborem?

Dlouhodobě dominantním oborem jsou stroje pro obrábění a tváření, samozřejmě spolu s pohony, řídicími jednotkami, nástroji a veškerým příslušenstvím a vybavením. V sudých letech tento obor ještě zvýrazňujeme pořádáním specializovaného veletrhu IMT (International Machine Tools Exhibition), který letos proběhne už po desáté a představí se zde více než třetina všech vystavovatelů. Českým výrobcům této klíčové strojírenské techniky se daří a na výstavišti to bude znát, zvětšují expozice a přivezou zajímavé novinky. Například zlínská společnost TAJMAC-ZPS vystaví hned čtyři stroje a z toho tři novinky, slovenský TRENS SK čtyři stroje a tak bych mohl pokračovat dále. Pavilon P nabídne skutečně velmi reprezentativní přehlídku toho nejlepšího, co se v oboru obrábění dnes nabízí. Expozice veletrhu IMT samozřejmě budou i v dalších halách a v pavilonu Z se chystá velmi zajímavá prezentace trendů v multifunkčním obrábění.

Kdo z velkých hráčů se v Brně představí? A podporujete i účast nováčků?

Je potěšitelné, že kromě řady velkých hráčů a tradičních vystavovatelů se na veletrhu představí i mnoho nových firem, zejména ze zahraničí. Znamená to, že strojírenský veletrh vnímají zahraniční firmy jako vstupní bránu na trhy střední a východní Evropy. Naší snahou je udělat vše pro to, aby jejich první vystoupení na MSV bylo úspěšné. Letos se tedy můžeme těšit na účast velkých jmen, návraty některých tradičních vystavovatelů a nové firmy z mnoha zemí světa. Skladba bude opravdu velmi zajímavá, prakticky ve všech oborech se představí lídři nejen českého, ale i evropského či světového trhu. Velcí domácí výrobci se MSV účastní pravidelně, avšak tentokrát se v Brně po jejich boku představí i asijská konkurence. Již jsem zmínil rozsáhlou čínskou účast, kde budou vystavovat třeba Aviation Corporation of China, China Machinery Engineering Corporation nebo Shanghai Electric. Oficiální expozice chystají také Korea nebo Thajsko.
    Na veletrhu Plastex se poprvé představí Portugalský plastikářský svaz. Také naši odborní partneři jako například Svaz strojírenské technologie, Elektrotechnická asociace ČR nebo Svaz sléváren ČR chystají rozsáhlé expozice, včetně doprovodných akcí typu ElectroPark, což je přehlídka novinek elektrotechnických firem.

Očekává se velké množství novinek?

Avizovaných novinek je opět velmi dlouhý seznam a nejde jen o komerční subjekty. Těší mě, že si na veletržní prezentaci novinek zvykly i technické vysoké školy, které v rámci projektu Transfer technologií a inovací vystavují výsledky své výzkumné práce. Třeba VUT Brno letos představí novou generaci leteckých simulátorů pro výcvik pilotů a rekuperační model pro úsporu paliva.

Přibývá také přihlášek do soutěže o Zlatou medaili MSV, kde kvality nejlepších exponátů posoudí odborná hodnotitelská komise.

Přijdou si na své i ti, kteří chtějí nahlédnout do blízké i vzdálenější budoucnosti? Mám na mysli exponáty související s agendou Průmysl 4.0.

Rozhodně ano, Průmysl 4.0 byl opět vyhlášen hlavním tématem ročníku a věnuje se mu řada vystavovatelů. Například společnost Siemens ve své expozici na modelu reálného obráběcího stroje ukáže, jak pomocí digitalizace zefektivnit proces obrábění. Velkým tématem Průmyslu 4.0 je robotizace a v této oblasti je ohlášeno hned několik velmi zajímavých novinek. Společnost KUKA Roboter představí mobilní robot, který nepotřebuje kabely, dokáže se samostatně pohybovat v prostoru a bezpečně spolupracovat s člověkem jako jeho výrobní asistent. Firma Fanuc vystaví nejsilnější robot na světě s nosností 2300 kg a společnost ABB Česká republika se pochlubí mj. robotickou 3D měřicí buňkou pro jednoduchou kontrolu kvality přímo během výroby. Průmysl 4.0 bude také tématem řady odborných konferencí, které se v průběhu veletrhu uskuteční.

Jaké specializované veletrhy se během MSV uskuteční?

Sudé ročníky jsou charakteristické konáním bienálních veletrhů FOND-EX, WELDING, PROFINTECH a PLASTEX, které zviditelňují technologie pro slévárenství, svařování, povrchové úpravy a zpracování plastů. Stejně jako MSV a IMT se tyto čtyři speciály letos zaplnily velmi dobře a zejména zájem o Mezinárodní veletrh plastů, pryže a kompozitů PLASTEX překročil kapacitu tradičního pavilonu G1 a jeho expozice pokračují i v sousedním pavilonu G2. Rád bych návštěvníky pozval také na jednodenní veletrh pracovních příležitostí v technických oborech JobFair MSV, který se uskuteční ve čtvrtek 6. října.

Doporučil byste návštěvu některých doprovodných programů, přednášek a akcí?

Těším se například na výstavu 3D tisku v pavilonu Z, která ukáže nejnovější technologie a jejich aplikace v českých firmách. Zároveň na veletrhu opět proběhne největší česká konference o 3D tisku s více než 400 účastníky. Pozornost si jistě zaslouží odborná konference Vize v automatizaci – Průmysl 4.0 nebo 19. ročník konference Energie pro budoucnost. Novinkou je třídenní konference a panelová diskuze Česká škola 21. století, která bude řešit roli vzdělávání právě v kontextu Průmyslu 4.0. Zajímavá určitě bude prezentace japonské robotiky, internetu věcí a Průmyslu 4.0. Z tradičních akcí se chystá třeba pondělní Sněm Svazu průmyslu a dopravy ČR, interaktivní prezentace vzorové balicí linky Packaging Live nebo kooperační platforma Kontakt-Kontrakt organizovaná Regionální hospodářskou komorou Brno. Uskuteční se také Česko-čínské průmyslové fórum a několik konferencí zaměřených na obchodní spolupráci s Ruskem a dalšími státy. Doprovodných akcí je opět několik desítek, jejich kompletní seznam čtenáři najdou na stránkách www.bvv.cz/msv.

Co musíte jako pořadatelé udělat, aby byl letošní ročník MSV Brno opět úspěšný?

Veletrh nabízí zejména obchodní příležitosti, naším úkolem je vytvořit vystavovatelům a návštěvníkům co nejlepší prostředí, co nejlepší podmínky pro efektivní využití těchto příležitostí. Stručně řečeno: veletrh musí šlapat jako dobře seřízený stroj. Aby tomu tak opravdu bylo, je výsledkem celoroční práce celého týmu. Měřítkem úspěšnosti potom je především spokojenost vystavovatelů i návštěvníků, jak veletrh naplní jejich očekávání a jestli povede k žádaným kontaktům a kontraktům. Ekonomická situace k tomu letos dává dobré předpoklady.

připravil Pavel Kačer




Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3