INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Kaspersky zásilka phishing2Odborníci ze společnosti Kaspersky nedávno objevili sérii spamů a phishingových útoků, které v době koronavirové pandemie cílí na zákazníky čekající na své zásilky. Podvodníci se často vydávají za zaměstnance firem poskytujících zásilkové služby.

Tvrdí, že balík již dorazil, ale aby jej zákazník mohl přebrat, musí ještě potvrdit informace v přiloženém souboru. Jakmile však oběť přílohu otevře, začne se do počítače či telefonu stahovat malware.

Malware například obsahuje backdoor nazvaný Remcos, pomocí kterého se z napadeného zařízení může stát bot. Uživatel také může přijít o citlivá data nebo se mu do zařízení stáhne další malware.

Kyberzločinci navíc vytváří velmi věrné kopie oficiálních stránek předních poskytovatelů zásilkových služeb, pomocí kterých se ze zákazníků snaží dostat citlivá data. Potenciální oběti jsou vyzvány k zadání osobních údajů, například e-mailové adresy a hesla, na stránce, kde údajně mohou sledovat svou zásilku.

“Pandemie má na svědomí chaos v mnoha odvětvích a problémům se nevyhnuly ani zásilkové služby. Nikoho asi nepřekvapí, že se kyberzločinci nastalou situaci snaží zneužít ve svůj prospěch. Díky tomu, že jsou lidé zvyklí dostávat různá upozornění o stavu objednávky, mají tyto útoky vysokou šanci na úspěch. Navzdory netrpělivému očekávání zásilky je nesmírně důležité pečlivě kontrolovat, odkud e-maily přichází a jestli je adresa webové stránky správná,” říká Taťána Scherbakova, webová analytička ze společnosti Kaspersky.

Aby se uživatelé sami nestali oběťmi spamů a phishingových útoků v této nelehké době, doporučují odborníci ze společnosti Kaspersky řídit se těmito radami:

Pečlivě kontrolujte e-mailovou adresu odesilatele: pokud je zaregistrována na volné e-mailové doméně nebo obsahuje nesmyslné znaky, jde s největší pravděpodobností o falešný účet!

Pozornost věnujte i textu e-mailu: zavedené společnosti by neodeslaly špatně formátovaný text s chybami!

Neotevírejte přílohy a neklikejte na odkazy v e-mailech od zásilkových služeb, zejména pokud na tom odesílatel trvá. Raději navštivte oficiální stránky, kde se přihlásíte na svůj účet!

Používejte spolehlivé bezpečnostní řešení jako Kaspersky Security Cloud, které dokáže identifikovat závadné přílohy a blokuje phishingové stránky!

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3