INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Česká ekonomika v posledním kvartále překvapila rychlejším růstem (1,9 % q/q). Za rychlejším růstem investic ale stála pravděpodobně řada jednorázových faktorů. Svojí roli mohlo sehrát teplejší počasí (především ve stavebnictví) a urychlení nákupů tabákových výrobků (kvůli vyšší spotřební dani) a také – investice do automobilů (strach ze zdražování po intervencích ČNB).

Především investice s opadnutím jednorázových faktorů v nadcházejících kvartálech asi zpomalí. Jejich význam je přitom kritický pro zlepšení situace na trhu práce a rozjezd útrat českých domácností.  Ty se zatím drží hodně zpátky. Přes překvapivě silný růst ekonomiky ke konci roku tak české oživení zůstává relativně křehké, hodně závislé na globálním počasí a tím pádem zranitelné vůči vnějším hrozbám.

Tou největší je v tuto chvíli eskalace konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou. Česká ekonomika může být ohrožena skrze tři kanály – ztrátu zahraničních trhů pro exportéry, finanční nákazu a v neposlední řadě skrze výpadky dovozů důležitých surovin (plynu, ropy).

České vývozy na Ukrajinu nemají pro hospodářství kritický význam – vývozy do Ruska tvoří necelá 4 % a na Ukrajinu přibližně 1 % všech exportů. Rusko navíc častokrát funguje jako přestupní stanice pro české vývozy do celého regionu. Česká přidaná hodnota, která končí v ruském nákupním košíku, podle OECD tvoří pouze 1 % českého HDP. Podobná situace je ve většině středoevropských zemí, výjimkou je Maďarsko, které má podobně jako Pobaltí expozici vůči Rusku skoro dvojnásobnou.

 Kritická není ani finanční expozice Evropy vůči Rusku. Zahraniční dluh nemá Rusko dramaticky vyšší než Řecko. Na rozdíl od Řecka je navíc jeho investiční pozice kladná – zjednodušeně řečeno ruské investice (a půjčky) v zahraničí převyšují jeho zahraniční dluh. Z hlediska bankovní expozice má podle dostupných dat jedinou významnější expozici vůči Rusku a Ukrajině Maďarsko.

 Nejnebezpečnější z pohledu Česka a Evropy je omezení dodávek plynu a ropy. Evropa pokrývá dodávkami z Ruska 34 % své spotřeby. V některých zemích (Pobaltí, Skandinávie, Bulharsko) expozice dokonce dosahuje 100 %. V Česku pak 75 %. V případě výpadku dodávek pouze skrze Ukrajinu, by na rozdíl od krize v roce 2009 mohly být výpadky z části nahrazeny severní cestou (plynovod Nord Stream).

 Ve vyostřeném konfliktu mezi Ruskem a Západem si lze teoreticky představit úplné zastavení přísunu plynu do Evropy. Tlak na vysoké ceny plynu a výpadky by se na české ekonomice podepsal skrze propad investic a domácí spotřeby. Vzhledem k tomu, že by podobně byla zasažena většina našich hlavních obchodních partnerů, padaly by výrazně i naše vývozy.

 Tento scénář by ale v prvé řadě výrazně poškodil ruskou ekonomiku. Do Evropy míří 80 % ruských vývozů plynu. Vývoz těchto produktů je navíc páteří ruské ekonomiky. Okolo 60 % vývozů z Ruska tvoří plyn a ropa. Příjmy státního rozpočtu jsou zhruba ze 40 % závislé na vývozu ropy.

Ze středoevropských ekonomik je v případě takto  extrémního scénáře nejvíce ohrožena maďarská ekonomika. Kromě vysoké expozice vůči ruskému plynu a ropě, má také vyšší finanční a obchodní expozici  vůči Rusku i Ukrajině a nejvyšší vlastní zahraniční dluh.

Jan Bureš, hlavní ekonom Ery
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3