INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Kdy je nevýhodnější koupit letenku? Tato otázka napadá jistě každého, kdo se chystá cestovat letadlem, zvláště pokud se jedná o cestování s „nízkonákladovkou“. Existují názory, že nejvýhodněji lze koupit letenku pět týdnů před odletem. Před a po je velmi pravděpodobně už jenom dražší. Ale je to pravda?

Průzkum serveru Aletenky.cz se podrobně podíval na vývoj cen letenek nízkonákladových aerolinek. Výsledky dokazují, že ne všechny informace, které o cenách letů máme, jsou platné.

„Po dobu šesti týdnů jsme den co den sledovali ceny letenek z Prahy (ev. Brna) do tří oblíbených evropských destinací – Milána, Londýna a Paříže -  čtyř významných nízkonákladových aerolinek, které na českém trhu operují. Zjistili jsme, že ceny letenek se mohou do doby odletu několikrát zvyšovat a snižovat. Dopravce Wizzair na trase Praha – Londýn s odletem 2. března snížil cenu během února dokonce šestkrát,“ říká Oliver Dlouhý ze společnosti Skypicker.com.

Vyplatí se počkat a sledovat vývoj cen, protože v některých případech může být úspora opravdu značná. Mezi 4. a 5. únorem, tedy čtyři týdny před odletem, klesla cena letenky do Londýna téměř o polovinu z 2 799 Kč na 1 799 Kč a mezi 20. a 21. únorem (dva týdny před odletem) došlo k propadu z 2 299 Kč na 1 016 Kč. Úspora tedy více než 1 200 Kč.

Jak ušetřit?

Ceny letenek se během týdne liší. Pokud jste flexibilní a netrváte na tom, že dovolená musí začít právě v sobotu, která patří s pátkem k nejdražším, je lepší letět například od úterý do úterý. Velmi pravděpodobně tím ušetříte.

Pokud nemůžete najít příznivou cenu letu přesně do místa určení, hledejte spojení do místa vzdáleného pár desítek kilometrů od zamýšlené destinace. To stejné platí o termínu odletu. V případě, že je to jen trochu možné, zvolte jiný než plánovaný termín, ceny se mohou pohybovat řádově mnohem níž.

Zbytečnosti nechte doma a létejte nalehko. U low-costů platíte za odbavené zavazadlo. Při troše snahy se do příručního zavazadla, které je zdarma, dá s přehledem vměstnat vše potřebné na 7-10 dnů.

Ušetřit lze také volbou letu s přestupem. Ten bývá obvykle levnější než přímý. Je třeba se připravit na případné přespání na letišti, což není pravidlo, ale stát se může. Vhodné je také kombinovat různé aerolinky. Low-costy nabízejí zlevněné letenky do místa určení, aby si přirazily na ceně zpátečních letů. Nepředpokládají totiž, že se budete vracet s jinou low-costovou aerolinkou, která nabízí výhodné ceny z vaší destinace zpět do místa, odkud jste odlétali.

Metody výzkumu jsou uvedeny níže

Informace o Aletenky.cz

Vyhledávač levných letenek Aletenky.cz spadá do skupiny letenkových webů vlastněných start-upem Skypicker.com.

Skypicker.com vznikl v roce 2012 z iniciativy několika brněnských studentů. Zakladatel projektu, Oliver Dlouhý, dal podnět k vytvoření nástroje, který dokáže snadno a rychle vyhledat nejlevnější kombinace letů. Projekt má ambici stát se celosvětovým lídrem v oblasti vyhledávání levných letenek.

Od svého počátku si projekt našel několik investorů: poradcem a prvním investorem je Jiří Hlavenka, který do Skypickeru.com vložil počátečních 450 tisíc korun. Koncem roku 2013 se novým akcionářem stala společnost Touzimsky Airlines, s.r.o., která je součástí skupiny Touzimsky Kapital.

Zpočátku byl Skypicker.com určen nezávislým cestovatelům, dnes je základna uživatelů mnohem pestřejší. Portál navštěvují a využívají lidé všech věkových skupin a různého postavení.

To, že se jedná o smysluplný projekt s velkým potenciálem, dokazuje pozornost zahraničních médií. Vyhledávače Skypicker.com si všimly mj. deníky The New York Times, nebo francouzský Le Figaro.

Skypicker.com obsadil čtvrté místo v anketě Křišťálová lupa 2013 v sekci Globální projekty českých tvůrců, kde jsou oceňovány nejoblíbenější a nejzajímavější projekty a služby českého Internetu.

­­­­­­­­­­­­­­­­­­

­­­­­­­­­­­­­­­__________________________________________________________________________________

Jak jsme výzkum provedli:

Sledovali jsme ceny letů do několika oblíbených evropských destinací s odletem 28. února a 2. března z Prahy a Brna.

Zaměřili jsme se na jeden let jedné letecké společnosti a po šest týdnů jsme prostřednictvím vyhledávače letů nízkonákladových aerolinek Aletenky.cz sledovali, jak se vyvíjí jeho cena.

Cílem bylo vysledovat, jak se mění ceny letenek, nikoli cenové srovnání letenek jednotlivých nízkonákladových aerolinek.

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3