INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Český spotřebitel v uplynulých dvou letech výrazně šlápl na brzdu. Nárůst nezaměstnanosti a dva roky poklesu reálné mzdy v řadě se odrazily v historicky nejvýraznějším propadu české spotřeby. Hlavním viníkem špatné nálady na českém pracovním trhu byl prudký propad domácích investic, a to v soukromém i veřejném sektoru.

Napjatější hospodaření řady domácností se projevilo v nárůstu podílu základních výdajů na celkových útratách. Výdaje na bydlení a potraviny vzrostly v posledních letech nad 42 % a dohromady s výdaji na dopravu tvoří přes 52 % veškerých výdajů domácností. Ve vyspělých západoevropských ekonomikách zpravidla domácnosti dávají za bydlení a potraviny o poznání méně – v Německu je to přibližně 35 % veškerých výdajů. Pokles reálných mezd v kombinaci s úsporami na zbytnějším zboží a službách, mimo bydlení a potraviny, výrazně omezil domácí inflační tlaky. To se nelíbí ČNB, která je chce prostřednictvím intervencí spuštěných na konci minulého roku vrátit zpátky do hry.

Zatím vidíme efekty intervencí pouze v krátkodobém nárůstu spekulativní spotřeby. Na konci roku 2013 (oproti roku 2012) výrazně vzrostly nákupy zahraničních dovolených (o více než 50 %) nebo telefonů (o více než 30 %). S vysokou pravděpodobností se ale jedná o spekulativní nákupy spotřebitelů obávajících se nárůstu cen. Tento efekt by měl ale v dalším průběhu roku vyšumět.

Centrální banka sama čeká na střednědobé efekty intervencí. Věří, že slabší kurz pomůže exportérům a ti pak začnou více investovat, nabírat nové pracovníky a přidávat jim na mzdách. Svižnější mzdy a vyšší útraty domácností by měly vrátit do hry přirozené domácí inflační tlaky. Tento efekt ale pravděpodobně nebude tak silný a může se dostavit později, než očekává centrální banka. Ani dobrý výkon exportu a rychlejší investice se nemusí jednoduše promítnout v trvale vyšších útratách domácností. V posledních letech viditelně narostl podíl částečných pracovních úvazků a úvazků na dobu určitou a zaměstnavatele nic nebude tlačit do rychlého nabírání a zvyšování mezd.

 

Pokud bude dopad intervencí na hospodaření domácností, růst a inflaci nižší, centrální banka může posunout exit z intervenčního režimu. Oslabení intervenčního kurzu nad 27,00 EUR/CZK je málo pravděpodobné.   

 Jan Bureš, hlavní ekonom Ery   

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3