INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Jak   využívají   české   firmy   public   relations?   To   byla   hlavní   otázka   výzkumu realizovaného agenturou Focus Agency, s.r.o. Průzkum byl proveden metodou CAWI s předchozím telefonickým oslovením respondentů a zapojilo se do něj  celkem 404 společností od malých a středních podniků až po ty s více než 3000 zaměstnanci. 63 % z nich mělo v loňském roce obrat nad miliardu korun.

Public relations hraje v komunikaci většiny firem významnou roli. Dle výzkumu jej aktivně využívá 75 % společností, tedy o 10 % více než tomu bylo v rámci výzkumu z loňského roku. Ředitel Focus Agency, s.r.o., Robert Svoboda, k této změně uvádí: „Jedním z vysvětlení nárůstu je, že podstatná část firem, u kterých loni public relations v komunikačním mixu chybělo, se rozhodla situaci napravit. Uvědomění  si  důležitosti  public  relations  je  patrné  i  ze  skutečnosti, že  28  %  v průzkumu
oslovených firem, které doposud public relations nevyužívají, zvažuje jeho využití v budoucnu."

Základem je korporátní a produktová komunikace

Co chtějí firmy prostřednictvím public relations říci? Rády mluví především o sobě, 83 % firem by chtělo využívat public relations pro firemní komunikaci. Na druhém místě je se 74 % produktová komunikace - tedy prosazování informací o produktech a službách. Pokud se nebavíme o ambicích, ale o realitě, převládá ovšem mezi PR aktivitami právě produktová komunikace (73 %) a firemní komunikace je až na druhém místě (63 %). Třetí nejčastější aktivitou public relations je redakční činnost zahrnující zejména psaní článků a zpráv, kterou využívá necelých 63 % společností.

„Tento fenomén můžeme přičíst rostoucí popularitě content marketingu. Samozřejmě, můžete psát tiskové zprávy o tom, kdo se stal vaším novým zaměstnancem - není na tom nic špatného. V budování dlouhodobějšího vztahu se  zákazníkem je  ovšem mnohem  úspěšnější strategií tvorba obsahu, který mu nabízí nějakou přidanou hodnotu. I proto firmy píší vlastní blogy a články a komentáře odborníků se objevují v médiích. Ještě asi nelze říct, že by se značky staly mediálními domy. Nelze však popřít, že ty, co se o podobný přístup pokoušejí, jsou často úspěšné," dodává Robert Svoboda.

Sociální média – nový důležitý hráč na trhu

O tom, že public relations již není o jednosměrném toku informací, ale připouští dialog, svědčí i to, že jej 28 % firem využívá k online aktivitám, nejčastěji ke komunikaci v sociálních médiích, na blozích a v internetových diskuzích. Z firem, které se teprve chystají do vlastní propagace opřít, se hodlá sociálním sítím a komunikaci na nich věnovat třetina oslovených.

Převládají krátkodobé kontrakty

Výlučně služeb PR agentury v současnosti využívá 14 % firem. Toto číslo ale nenabízí kompletní obraz situace. Robert Svoboda upřesňuje: „Ač celé firemní Public Relations svěřuje PR agenturám zhruba sedmina společností, mnoho z nich i tak potř ebuje pomoc odborníků. Proto 43 % firem využívá práci externích spolupracovníků či dodavatelů, jedná se přitom o služby freelancerů i agentur." Pouze 26 % firem se při realizaci PR aktivit spoléhá výhradně na vlastní tým a spolupráci s agenturou určitě neplánuje.

Jak firmy vybírají PR agentury? Celých 60 % pořádá za tímto účelem výběrové řízení.   Ani v nich vítězné agentury ovšem nemají obvykle svůj byznys dlouhodobě jistý. Sice se snížil počet firem uzavírajících smlouvy pouze na kampaň na 22 % oproti loňskému roku, kdy tak činily tři desetiny firem. Čísla naopak narostla u smluv uzavřených na jeden rok. Nyní tento smluvní rámec uvedlo 38 % společností, loni to bylo 30 %. Zhruba třikrát méně jsou uzavírány kontrakty na dva roky a smlouvy na tři roky jsou téměř raritou (3 %). Přes převahu krátkých kontraktů ovšem existují i dlouhodobé „svazky“. V odpovědí na otázku: „Jak dlouho již spolupracujete se stávající PR agenturou?" vyslovilo:

„Déle než 5 let," 26 % firem.

(tz)

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3