INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Nová globální zpráva ACCA (Asociace certifikovaných účetních) upozorňuje, že odložené a opožděné platby mohou mít velmi vážné dopady na malé podniky – snižují totiž jejich možnosti získávat a přijímat nové zaměstnance. Z výsledků také vyplývá, že u firem s méně než 50 zaměstnanci existuje až dvakrát vyšší pravděpodobnost potíží s opožděnými platbami než u velkých společností.

Jak se ve zprávě uvádí, opožděné platby poškozují firmy i ekonomiku jako takovou mnoha způsoby, od zvýšení nákladů přes snížené kapitálové výdaje až po krachování dodavatelů. Jejich dopady jsou navíc obzvlášť drtivé pro dluhem zatížené firmy. Zásadní dopad mají také na počty zaměstnanců a investiční rozhodnutí malých firem.

Kateřina Benešová, ředitelka ACCA pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko k tomu uvedla: „Malé firmy a malí podnikatelé mají výrazně nižší šanci zvýšit počet zaměstnanců, pokud čelí problémům s opožděnými platbami. Zjistili jsme, že dopad opožděných plateb na malé firmy, které by chtěly expandovat, je ve srovnání s velkými korporacemi podstatně větší, a to až o 54 %.“

Opožděné platby a nedodržení závazků ze strany zákazníků přitom mohou mít dominový efekt na celý dodavatelský řetězec, přes průmyslová odvětví a hranice až k velkým finančním institucím, kde se v mnoha případech musí angažovat vláda.

Přestože výsledky zprávy ukazují, že zpožděné platby jsou nesmírně škodlivou obchodní praxí, kterou je potřeba rozhodnými kroky napravit, ACCA nabádá, aby se k řešení situace přistupovalo obezřetně. Ukazuje se totiž, že značný podíl obchodování na úrovni business-to-business probíhá tak, že při něm firmy využívají obchodní úvěr, kdy se platba neprovádí v době doručení zboží nebo provedení služeb, ale později, což je oběma smluvními stranami předem odsouhlaseno.

„Opožděné platby jsou často chápány jako výhradně negativní jev při obchodování, ale vždy tomu tak nezbytně být nemusí. Mohou být také užitečným nástrojem růstu. Pokud budeme chápat problematiku opožděných plateb takto komplexně, je možné vyvinout vhodné nástroje k řešení negativních dopadů opožděných plateb na firmy,“ doplňuje Charlotte Chung, poradkyně ACCA pro malé a střední podniky.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3