INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Vládě České republiky byla předložena Analýza vývoje ekonomiky ČR za rok 2014, kterou zpracovala sekce průmyslu MPO. Tento materiál poskytuje ucelené hodnocení hlavních vývojových tendencí minulého roku, jež se prosazovaly jak na makroekonomické úrovni, tak zejména v odvětvích v kompetenci MPO.

Česká ekonomika po dvouletém poklesu vzrostla v roce 2014 reálně o 2 %. Za tímto zvýšením stála rostoucí domácí poptávka, která odrážela jak optimističtější očekávání spotřebitelů a části podnikatelského sektoru v další ekonomický vývoj, tak i příznivý vývoj zaměstnanosti a růst disponibilního důchodu při nízké inflaci.

K dynamickému růstu investic přispělo také intenzivní čerpání prostředků ze strukturálních fondů. Naproti tomu vnější sektor zůstal své tradiční prorůstové roli dlužen, protože v mnoha členských zemích Evropské unie zůstala růstová dynamika slabá a vyhlídky na její rychlejší oživení zatíženy strukturálními problémy
a geopolitickými riziky.

Hlavním zdrojem růstu a rozhodujícím faktorem výkonu celé domácí ekonomiky tak byly výsledky průmyslu, které dokumentuje růst hrubé přidané hodnoty. Ta se zvýšila výrazněji (o 2,6 %) než celkový výkon měřený HDP, zvláště potom ve zpracovatelském průmyslu (o 6,0 %). Podíl průmyslu na tvorbě HPH vzrostl na 32,6 % a z toho podíl zpracovatelského průmyslu na 26,7 %.

Průmyslová produkce se v roce 2014 vrátila k růstu po dvou letech recese. Podržela si ho převážně i ve druhé polovině roku, kdy byla tempa růstu již ovlivňována vysokou základnou z druhé poloviny roku 2013 a český průmysl již zřetelněji ožíval. „Za celý rok 2014 se produkce českého průmyslu meziročně zvýšila
o 4,9 % a v jeho rámci výroba ve zpracovatelském průmyslu stoupla o 6,4 %. Průmysl, a především pak zpracovatelský průmysl, tak lze označit za hlavního tahouna ekonomického růstu v roce 2014,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. 

Ve zpracovatelském průmyslu byly hlavními nositeli růstu výroba motorových vozidel a výroba počítačů, které dosahovaly nadprůměrného tempa, a jejich podíl na celkových tržbách průmyslu se meziročně zvyšoval. Zatímco hlavním znakem ve většině odvětví zpracovatelského průmyslu byla stabilizace, v sektorech těžby a dobývání a výroby a rozvodu elektřiny, plynu a tepla produkce nadále klesala (v roce 2014 o 2,8 %, resp. o 2 %).

Rostoucí průmyslová produkce a zvýšení celkových tržeb (o 10 %) při nižším růstu zaměstnanosti (průměrný evidenční počet zaměstnanců se zvýšil o 1,8 %) se promítly do růstu produktivity práce (o 8 %), která výrazně předstihla růst reálných mezd (3,4 % přepočtených indexem cen průmyslových výrobců, resp. 2,1 % přepočtených indexem spotřebitelských cen). Zvýšení produktivity práce se projevilo poklesem jednotkových mzdových nákladů nominálních (o 5,1 %) a reálných (o 4,3 %). Průměrná hrubá měsíční nominální mzda zaměstnanců v průmyslu v roce 2014 meziročně vzrostla o 2,5 % a činila 27 608 Kč. 

Hospodářský růst v roce 2014 byl vyvážený a postavený na zdravých základech. V letošním roce MPO očekává další zrychlení jeho dynamiky, které by mělo být zajištěno opět domácí poptávkou a na straně zdrojů pokračujícím růstem průmyslové výroby.

(tz)

 

 

 

 

 

 

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3