INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Nová tarifní struktura, pokud by začala v roce 2017 platit, se může obrátit proti energetickým firmám. Česká republika má svými politikami dosáhnout úspor energie ve výši 48 PJ do roku 2020. Pokud nebude na cestě k jeho dosažení, může povinnost spadnout na energetické firmy. A nápad ERÚ v podstatě demotivuje k úsporám energie, což dosažení cíle ze strany státu ztíží.

Nový systém placení elektřiny, který připravil Energetický regulační úřad (ERÚ) počítá s tím, že velká část plateb za energii se bude odvíjet od velikosti jističe, nikoliv od spotřeby. To ale podle aliance Šance pro budovy dopadne na domácnosti a firmy, které elektřinou spoří. S vymizením ekonomické motivace se pak může zvrátit i mírně klesající trend české spotřeby.

Národní akční plán pro energetickou účinnost z dubna 2014 počítá s tím, že Česká republika naplní národní cíl pro energetickou účinnost tzv. alternativním schématem, tedy zejména programy podpory úspor energie v budovách a průmyslu. Pokud se ale ukáže, že do roku 2017 není na cestě k jeho naplnění, dokument říká, že v ten moment se zváží zavedení povinnosti na energetické firmy.

„Pokud bude velká část plateb za elektřinu záviset na velikosti jističe a ne spotřebovaných kilowatthodinách, budou znevýhodněné domácnosti a firmy, které se rozhodly energii spořit. Věřím, že ERÚ jen vypustilo balónek a sonduje reakci trhu. Proto se také Šance pro budovy, jako aliance asociací realizujících úspory energie v budovách, přidává k výtkám ostatních subjektů,“ říká Petr Holub, ředitel aliance.

„Úspora v budovách nemusí být jen na teple, ale také na elektřině. Úsporné spotřebiče a jejich chytré řízení může uspořit až 30 % elektřiny v běžné budově. Je potřeba spotřebitele motivovat k úsporám energie a poskytnout jim možnost se rozhodovat, kdy a za jakých podmínek budou energie spotřebovávat. Inteligentní sítě, motivace k úsporám a technologie řízení spotřeby jsou podle mého názoru tou správnou kombinací, kam by se naše energetika měla vyvíjet a zajistit distributorům kýženou vyrovnanost a předvídatelnost v síti.,“ doplňuje Jaroslav Žlábek, generální ředitel Schneider Electric v České republice. 

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3