INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Velká Británie je v kurzu tuzemských exportérů. Za první čtyři měsíce 2016 zlomila ostrovní země rekord a dostala se poprvé mezi tři nejvýznamnější destinace našich vývozců. Malé a střední firmy proto neberou případný odchod klíčové evropské země z EU na lehkou váhu. Pro každou jedenáctou firmu by tzv. brexit měl velmi významné negativní dopady, každý třetí exportér by odchod z EU pocítil částečně negativně. AMSP ČR a Komerční banka předkládají Analýzu obchodních a investičních aktivit mezi ČR a Velkou Británii, spojenou s rychlým průzkumem dopadů případného brexitu.

Průzkum zaměřený na vnímání případného brexitu probíhal týden před britským hlasováním o setrvání Velké Británie v EU. Zúčastnilo se jej padesát malých a středních exportérů, napříč regiony a odvětvími. Žádný z respondentů nedisponoval více jak 200 zaměstnanci. 58 % z oslovených firem by se brexit nijak nedotknul, na 33 % firem by měl odchod Velké Británie z EU částečný negativní dopad, 9 % vnímá případný brexit pro svoje podnikání jako významný negativní dopad. Žádná z firem nevnímá brexit jako přínos.

AMSP ČR a Komerční banka předkládají současně analýzu obchodních a investičních aktivit mezi ČR a Velkou Británií. Z ní vyplývá, že ostrovní země je dlouhodobě čtvrtým nejvýznamnějším exportním teritoriem, za kalendářní rok 2015 dosáhli naši exportéři do této země rekordního obratu ve výši 206 miliard korun a Velká Británie tak činila 5,3 % našeho celkového vývozu. Míra růstu exportů do Velké Británie za uplynulý rok ve výši 12,2 % překonává významně průměrný růst všech našich exportů (7,5 %). Téměř 2/3 našeho exportu do Velké Británie tvoří dopravní prostředky, stroje a elektrické přístroje.

To, že je Velká Británie v mimořádném kurzu, potvrzuje podle analýzy i rok 2016. Za první čtyři měsíce letošního roku je již dokonce na třetím místě, hned za Německem a Slovenskem, těsně před Polskem, přičemž tempo růstu vývozů do Velké Británie (7,7 %) je v tomto roce z pěti největších vývozních destinací hned druhé za Slovenskem (10,4 %).

Za rok 2015 jsme z Velké Británie importovali za 73 miliard, což činí 2,1 % našeho celkového dovozu, přičemž míra importů z ostrovní země je nepatrně nižší (7,8 %), než je náš importní průměr (8,6 %). Nejčastějšími dovozními položkami jsou stroje, elektrické přístroje, dopravní prostředky a farmaceutické výrobky.

Významnou měrou se na vzájemném obchodu projevují služby, z našeho exportu činí 16 %, z importu dokonce 32 %.

Celková obchodní bilance mezi ČR a Velkou Británií je tak pro nás vysoce pozitivní, kladné saldo se navíc stále zvyšuje a za poslední rok činilo již 133 miliard korun. Velká Británie je z pohledu obchodní bilance naším třetím nejefektivnějším teritoriem (po Německu a Slovensku).

Kladně pro nás vyznívá i celkový převis přímých zahraničních investic. Ve vzájemné bilanci jednoznačně převládají přímé zahraniční investice britských podnikatelů u nás, naopak naše investiční aktivity ve Velké Británii jsou spíše sporadické.

„Pokud by se scénář brexitu naplnil, bude to - po uvalení sankcí na Ruskou federaci - pro český export znamenat v poměrně krátké době již druhou zásadní výzvu. Zejména pro některé vývozce ze strojírenského sektoru by tak mohlo jít o velmi nepříjemnou situaci. I když dnes nikdo neví, jaké budou reálné dopady brexitu na EU a její jednotlivé země, čeští exportéři historicky prokázali, že se změněným podmínkám na trhu dokáží pružně přizpůsobit a aktivně hledat nové vývozní příležitosti,“ uvedl Radek Basár, zástupce výkonného ředitele pro Marketing a Komunikaci v KB.

Karel Havlíček, předseda AMSP ČR shrnuje výsledky analýzy a rychlého průzkumu: „Velká Británie je v posledních měsících obchodním hitem, exportérům se v ostrovní zemi mimořádně daří. Firmy se proto obávají, a to jak přímého, tak nepřímého dopadu brexitu. Nejenže je pro nás strategickým přímým partnerem, ale jen přes Německo směřují do Velké Británie reexporty v řádu dalších desítek miliard korun“ a dodává: „Díky velkému pozitivnímu saldu obchodní bilance je navíc Británie zcela zásadním přispěvatelem čistého exportu České republiky. Zjednodušeně řečeno, více jak 400 miliardový negativní obchodní schodek s Čínou nám Velká Británie vyrovnává z jedné třetiny.“

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3