INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

ELBEE 3 4 profil 2Společnost AGC Automotive, která je součástí skupiny AGC, vyvinula a začala dodávat kompletní zasklení pro unikátní vozidlo určené výhradně pro tělesně postižené. Vozidlo s názvem ELBEE vyvinula a v současné době začala vyrábět moravská společnost ZLKL Loštice. AGC Automotive spolupracoval i na vývoji zasklení.

„Vývoj vozidla ELBEE je unikátním projektem nejen v rámci České republiky. Jsem proto rád, že jsme jako přední výrobce autoskel mohli být u zrodu tohoto nevšedního vozidla. K vývojářskému týmu společnosti ZLKL jsme se připojili již v roce 2010, a měli jsme tak možnost přímo ovlivnit podobu celého konceptu,“ uvedl generální ředitel AGC Automotive Jiří Markuci. AGC Automotive dodává pro vůz veškeré zasklení. Prototypy skel dodala firma již v roce 2010, letos v únoru vyrobila první předsériové vzorky.

„S ohledem na to, komu jsou vozidla ELBEE určená, jsme se snažili, aby naše skla byla cenově dostupná. Zároveň jsme schopni do skel zakomponovat celou řadu prvků zvyšujících komfort cestujících s tělesným postižením,“ doplnil Jiří Markuci. Firma tak například navrhla elektricky vyhřívané čelní sklo vhodné pro řidiče s omezenou pohyblivostí. Toto sklo obsahuje také speciální IRA fólii, díky níž vůz uspoří palivo při klimatizaci. Omezuje i nebezpečí přehřátí organismu řidiče, což ocení zejména kvadruplegici, kteří mají omezenou termoregulaci těla. Firma je také připravena pro sériovou výrobu dodat skla se stínicím pruhem, rain- nebo lightsenzorem, kameru pro nouzové brzdění a další vylepšení. 

S náročným vývojem vozidla ELBEE začala firma ZLKL Loštice před deseti lety. Výsledkem práce je vozítko s unikátní konstrukcí, která umožňuje, aby vozíčkář do auta nastoupil a řídil sám bez cizí pomoci. ELBEE má totiž dálkově ovládané přední odklopné dveře s rampou, díky které je do auta možné vjet i s invalidním vozíkem. Pro tento rok má výrobce objednávky na tři sta vozů, především ze západní Evropy. Po zavedení sériové výroby počítá s výrobou 10 000 vozidel ročně. 

AGC Automotive, která je součástí největšího evropského výrobce skel, skupiny AGC, dodává automobilová skla pro všechny velké světové automobilky, jako jsou značky koncernů Volkswagen, Mercedes, BMW, Škoda, GM, FORD, Renault, Toyota, Peugeot, Citroën, Suzuki, Fiat a další. V současné době v Chudeřicích roste nová výrobní hala za 100 milionů korun, která umožní firmě zvýšit kapacitu výroby.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3