INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

„Současný vývoj ceny zlata nahrává negativním prognózám. Naši klienti se však neznepokojují, a pokud je to možné, zlato naopak dokupují,“ řekl Kamil Kresta, manažer ČM AURUM, investičního portálu České mincovny.

Dubnový pokles ceny zlata způsobil, že se tato komodita poprvé od roku 2011 podívala pod hranici 1 400 USD za trojskou unci. Důvodem byly spekulace o prodeji kyperského zlata. Ty následně rozhýbaly trh a vyvolaly výprodej „papírového zlata“, tzn. zlata drženého například v podobě ETF. Výprodeje využilo velké množství investorů k nákupům. Především intenzivní poptávka po fyzickém zlatě způsobila, že se cena brzy vyšplhala nad 1 450 USD za unci.

V posledním týdnu je zlato na burze opět pod tlakem. Ceně se nicméně daří držet nad dubnovým minimem 1322 dolarů za trojskou unci. Červnový kontrakt na zlato v pátek 17. května zavíral na 1 365 dolarech za unci, když za den ztratil 22 a za týden 72 USD. Investoři včera bedlivě sledovali projev šéfa Fedu, Bena Bernankeho. Ten připustil možnost zpomalení nákupů aktiv americkou centrální bankou, ovšem zároveň potvrdil, že na ukončení kvantitativního uvolňování banka zatím nepomýšlí. Zlato zareagovalo poklesem z 1 412 USD, kam se od minulého pátku vyšplhalo, na 1 375 USD za trojskou unci, avšak již během dnešního dne část této ztráty vymazalo. Podle 28 odborníků, oslovených serverem Kitco News Survey, očekává 17 z nich další pokles, 9 expertů růst ceny a poslední 2 zastávají neutrální názor. Predikce analytiků mohou být někdy zajímavé, vzhledem k současné komplikovanosti a nepřehlednosti trhu bychom je ovšem měli brát s rezervou.

Fyzické zlato patří mezi investice dlouhodobé. „Dubnový i květnový pokles ceny zlata jsou v  horizontu pěti- až desetiletého horizontu zanedbatelné a pro prozíravého investora představují spíše než cokoliv jiného ideální příležitost k nákupu,“ říká Kresta. Vyprodané sklady investičních slitků a mincí napříč celou Evropou mu dávají za pravdu. „Tuto zkušenost máme i v České mincovně, kdy nám rafinerie poté, co zlato dosáhlo dubnového minima, prodloužily dodací lhůty s tím, že nestíhají dodávat. Při pohledu na desetileté grafy vývoje ceny zlata a kupní síly papírových peněz si uvědomíte, že zlato si hodnotu uchovává, zatímco měny ji často ztrácejí. Investoři, kteří mají stejný pohled na věc jako my a vnímají zlato jako dlouhodobé zabezpečení proti inflaci a poklesu kupní síly papírových peněz, mohou spát klidně,“ uzavírá Kresta.

Více informací naleznete na www.cm-aurum.cz.

Česká mincovna sídlící v Jablonci nad Nisou svým vznikem navázala na dlouholetou tradici ražby mincí na území Čech, Moravy a Slezska. České mince vyrábí od roku 1993, od závěru roku 1994 vyrazila všechny dosavadní stříbrné a zlaté mince a od roku 1996 i všechny oběžné mince České republiky vydávané Českou národní bankou. Rozvíjí vlastní výrobu mincí a medailí, zabývá se také distribucí zlatých investičních slitků. V říjnu 2012 zprovoznila svůj vlastní investiční portál ČM AURUM.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3