INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Most ve_Stříbře_kolekce_Ag_proofUnikátní kamenný most ve Stříbře nově připomíná sada tří pamětních ražeb ze zlata a stříbra. Zajímavostí je, že předlohy k nim pocházejí ze soutěže o minci České národní banky (ČNB), která se uskutečnila už v roce 2011. Kolekci razí Pražská mincovna ve velmi nízkém nákladu, proto se emise řadí k raritním.

Západočeské město Stříbro je známé nejen svojí hornickou historií, ale také dochovanými památkami, mezi které patří i renesanční kamenný most nad řekou Mží. Stavbu dlouhou šedesát a vysokou téměř šest metrů zdobí socha Jana Nepomuckého.

Most připomněla už v roce 2011 pamětní zlatá mince s nominální hodnotou 5000 Kč, kterou vydala ČNB. Ve veřejné soutěži vypsané bankou se ale tehdy sešlo více vynikajících návrhům, které však musely být pochopitelně odloženy.

S několikaletým odstupem se ale přece jen tři z nich nakonec realizace dočkaly. Pražská mincovna totiž téma mostu ve Stříbře zařadila do svého programu Návrhy českých mincí, jehož smyslem je oživit někdy i léta zapomenuté, umělecky ovšem vysoce hodnotné návrhy tuzemských výtvarníků. Tři novinky ze zlata a stříbra tvoří ucelenou kolekci a první z nich mincovna představila před několika dny.

Pohledy tří českých umělců

Motivy nesou signaturu akademického sochaře Zbyňka Fojtů a výtvarníků Martina Daška a Josefa Šafaříka. Lícní strana medaile od Zbyňka Fojtů zobrazuje téměř celý most z nadhledu. Je dobře patrné umístění historické podoby sousoší sv. Jana Nepomuckého s postranními anděly, dvoupatrové věže i mostních oblouků, kterých je celkem pět (tři před a dva za věží) a jsou nestejně široké. V opisu je název medaile a rok 2011, kdy byl připraven výtvarný návrh.

„Rubová strana ukazuje znak města Stříbra v renesanční podobě, který je plasticky proveden na mostní věži mezi okny nad průjezdem. Erb rámují dva ozdobné sloupy a text o vzniku mostu v nadezdívce,“ popisuje autor Zbyněk Fojtů kompozici, kterou nahoře doplňují heraldická zvířata.

Boční pohled na objekt zvolil Martin Dašek. Mostní dvoupatrová věž i socha sv. Jana Nepomuckého od Lazara Wiedemanna z roku 1721 (již bez andělů po stranách) se zrcadlí v řece Mži, která tak vytváří pomyslnou vodorovnou osu medaile. Text autor umístil dílem v horní části, dílem ve spodní „vodní“ polovině.

Rubové straně dominuje písmo a heraldická zvířata na plastické desce. Iniciála M je pak vtipně prodloužena mostní věží.

Také Josef Šafařík umístil na lícní stranu boční pohled. Odraz dvoupatrové věže z pískovcových kvádrů i oblouků na pilířích v řece Mži je umělecky ztvárněn s využitím kontrastní plasticity mincovní plochy.

Rubová strana kombinuje kompozici heraldických zvířat s písmem, charakteristickým pro rukopis autora. Stejně jako na lícní straně využívá střídání leštěných a matovaných ploch, což je markantní např. v hesle MOSTY, které provází a rámuje celý cyklus.

Kolekce Most ve Stříbře existuje ve zlatém i stříbrném provedení. Na výběr jsou vždy dvě velikosti (průměr 28 a 37 mm) v úpravách proof i standard. U stříbrných navíc nechybí ani verze opatřené ušlechtilou patinou. O všech variantách a technických parametrech podrobně informují numizmatické stránky www.Zlate-Mince.cz.

Dílo španělského mistra

Most ve Stříbře byl budován v letech 1555 až 1560 pod dohledem španělského mistra Benedikta Volcha z Ferrolu. Památný objekt díky zakomponované mostní věži koncepčně připomíná pražský Karlův most. Brána se tyčí na 5,15 metru širokém návodním pilíři. Letos byla dokončena postupná rekonstrukce, která započala prakticky už v roce 2000. Až do přelomu tisíciletí sloužil most silniční dopravě, po opravě ho nyní využívají především chodci.

(mk)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3