INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Členské společnosti České leasingové a finanční asociace (ČLFA) poskytly klientům v roce 2014 prostřednictvím leasingu, úvěrů a factoringu 135,3 miliardy korun, to je o 9,6 % více než předloni. Celkové pohledávky ČLFA z běžících leasingových a úvěrových kontraktů dosáhly na konci loňského roku 251,99 miliardy korun.

„Finanční prostředky poskytnuté členy ČLFA výrazně přispěly k loňskému oživení ekonomiky. Zejména malým a středním firmám umožnily realizaci jejich ambicióznějších plánů,“ říká Jiřina Tapšíková, předsedkyně představenstva ČLFA, která sdružuje 45 předních tuzemských poskytovatelů leasingu, podnikatelských i spotřebitelských úvěrů a factoringu.

Z celkových 135,3 miliardy korun bylo 98,35 miliardy určeno na financování firemních investic a provozu a 36,95 miliardy na financování zboží a služeb pro domácnosti. Členské firmy ČLFA loni uzavřely 1 042 002 nové leasingové a úvěrové obchody a na konci roku spravovaly 2 015 407 aktivních smluv.

Po celý rok 2014 rostl objem leasingových kontraktů, který v době recese naopak výrazně klesal. Objem leasingu movitých investic realizovaných členy ČLFA loni meziročně vzrostl o 17,1 % (měřeno výsledky patnácti největších firem) na 42,13 miliardy korun. Podíly finančního a operativního leasingu na celkovém leasingovém trhu v podnikatelské sféře zůstaly stejné jako v roce 2013: na finanční leasing připadlo 56,3 %, na operativní 43,7 %.

Podobně jako leasing určený firemní klientele loni rostly i podnikatelské úvěry – členové ČLFA jejich prostřednictvím poskytli 40,03 miliardy korun, což značí meziroční růst o 15,7 % (také zde jde o data za patnáct vedoucích společností).

Růstový rok má za sebou rovněž factoring. Hodnota pohledávek postoupených v rámci factoringu na členské firmy ČLFA se loni meziročně zvýšila o 13,2 % na 155,12 miliardy korun.

Po dlouhé době loni vzrostl i leasing nemovitostí, který se u nás dlouhodobě vyrovnává se specifickými nepříznivými daňovými podmínkami. Loňské oživení na realitním trhu se promítlo do meziročního růstu leasingu nemovitostí o 59,4 %, avšak při nízkých objemech obchodů, které dosáhly 3,22 miliardy korun.

V roce 2014 vykázalo růst také financování domácností, i když ne tak razantní jako financování firem. Členské firmy ČLFA loni poskytly domácnostem 36,95 miliardy korun, to je o 2,9 % více než v roce 2013. Členové ČLFA přitom tyto obchody realizovali prostřednictvím spotřebitelských úvěrů a v menší míře spotřebitelským leasingem.

Nejvíce kontraktů – jako každoročně – loni členové ČLFA uzavřeli na financování automobilů. Na silniční dopravní prostředky poskytli 62,93 miliardy korun, z toho 37,07 miliardy korun bylo určeno na pořízení osobních vozů. Prostřednictvím produktů členů ČLFA bylo financováno 41 % všech nových osobních aut prvně registrovaných v České republice.

Stále více soukromých osob při pořizování automobilu volí operativní leasing, který byl dříve spojován takřka výhradně s firemní klientelou. I pod vlivem silných marketingových kampaní loni tento produkt zvolilo 5172 domácností, zatímco o rok dříve jich bylo 3399.

Tabulka č. 1: Rozložení prostředků poskytnutých členy ČLFA v roce 2014 podle účelu investování (srovnání s rokem 2013)

celkový objem v mld. Kč

(2014)

celkový objem v mld. Kč

(2013)

změna v %

financování podnikatelských investic

(finanční a operativní leasing,

podnikatelské úvěry, leasing nemovitostí)

82,29

72,00

+14,3 %

financování firemního provozu

(factoring)

16,06

15,50

+3,6 %

financování domácností

(spotřebitelské úvěry,

spotřebitelský leasing)

CELKEM

36,95

135,3

35,90

123,4

+2,9 %

+9,6 %

Podrobnější výsledky za jednotlivé sektory najdete na následujících stránkách.

Česká leasingová a finanční asociace (ČLFA)

je zájmovým sdružením firem (většinou dceřiných společností velkých bank nebo silných nadnárodních výrobních koncernů) zabývajících se finančním a operativním leasingem, úvěry a splátkovými prodeji pro domácnosti i podnikatele a factoringem. Od svého založení v roce 1991 prosazuje jejich společné zájmy a je zároveň partnerem orgánů státu při řešení problémů odpovídajících sektorů finančního trhu. V současné době má 45 členů. Více na: www.clfa.cz.

Financování podnikatelských investic

(finanční a operativní leasing, firemní úvěry)

Nejvíce firemních investic směřovalo do aut a pak do obráběcích nebo zemědělských strojů

V roce 2014 poskytli členové ČLFA firmám na movité i nemovité investice 42,27 miliardy korun prostřednictvím leasingu a 40,03 miliardy formou podnikatelských úvěrů.

V rámci leasingového trhu loni pokračoval trend z posledních let: jestliže co do objemu obchodů dosahuje lepších výsledků finanční leasing, podle počtu smluv je žádanější operativní leasing. Na finanční leasing loni členské společnosti ČLFA uzavřely 16 043 smluv za 23,80 miliardy korun, na operativní leasing (včetně krátkodobých pronájmů) 28 484 smluv za 18,47 miliardy. Je to dáno tím, že finančním leasingem se často realizují dlouhodobé investice do strojů a zařízení s vysokými pořizovacími hodnotami, zatímco operativní leasing je využíván zejména při financování aut.

V přehledu financovaných komodit loni u podnikatelských úvěrů i u leasingu pro firemní klientelu převládaly – jako obvykle – dopravní prostředky. Největší objemy vykázaly osobní a užitkové vozy, následovalo financování investic do strojů a zařízení (hlavně do obráběcích a zemědělských strojů) a do nákladních automobilů.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3