INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

zlTOČeši nakoupili v roce 2014 u České mincovny mince, medaile a slitky z drahých kovů dohromady za více jak 465 milionů korun. Zatímco prodej investičních slitků v minulém roce spíše stagnoval, prodej pamětních mincí a medailí vzrostl na 228 milionů korun, což je meziročně nárůst o 16 %. Podle ředitele České mincovny Radka Šulty svědčí výsledky minulého roku o tom, že se Češi začínají zajímat o investice do zlata a stříbra s přidanou hodnotou.

„Když si pořídíte zlatou cihlu, její zhodnocení bude vždy závislé na pohybu ceny zlata a na kurzu české koruny. Pamětní mince či medaile se zhodnocují na základě více faktorů, mezi nimi je například sběratelská hodnota. Dokážou tak růst na ceně, i když jde zlato na burze dolů,“ uvedl Šulta. Jako příklad uvádí zvýšený zájem o letošní emise českých pamětních mincí.

Náklad mincí je pro zhodnocení zcela zásadní parametr

V květnu mincovna vyrazila pro Českou národní banku celkem 8 600 Kč kusů zlatých mincí s motivem Jizerského mostu na trati Tanvald – Harrachov a v říjnu 8 200 kusů zlatých mincí s motivem mostu v Karviné Darkově. „Náklad je pro sběratele i investora zcela zásadním parametrem, dá se z něj vyvodit potenciální zhodnocení mince. Obě zmiňované mince byly v době emise prodávány za cca 15 500 Kč, jejich dnešní hodnota je na sekundárním trhu až 20 000 Kč i přes to, že cena zlata v minulém roce spíše stagnovala,“ uvedl Šulta.

Poptávka byla i po pamětních medailích ražených v Jablonci nad Nisou. Jako příklad uvádí Šulta sérii věnovanou významným osobnostem, jednotlivé medaile v ní vycházejí v nákladu 99 ks. „Bohumil Hrabal, Tomáš Baťa, Karel Kryl nebo v letošním roce Jan Werich. Tato série je natolik úspěšná, že každou další emisi zájemci rozeberou, ještě než ji oficiálně uvedeme na trh,“ doplnil Šulta. Atraktivní projekty připravuje mincovna i pro letošní rok. V lednu svou pamětní medaili pokřtil Dominik Hašek, nedávno uvedený do Hokejové síně slávy v Torontu, koncem února se chystá ražba zlaté kilogramové medaile s portrétem Karla IV. od zesnulého autora českých bankovek Oldřicha Kulhánka. Velký zájem je i o mince ražené v Jablonci nad Nisou v licenci tichomořského ostrova Niue Island pod ochrannou známkou Smart mince. Během února zmizela z pultu první ze čtveřice Smart mincí věnovaných 70. výročí konce druhé světové války.

Mincovna zvažuje nové sídlo

V minulém roce začali v mincovně v Jablonci nad Nisou také pracovat na projektu nové moderní mincovny. „O stavbě nového sídla jednáme s  magistrátem Jablonce nad Nisou a s Libereckým krajem. Aktuálně je ve hře využití areálu bývalé porodnice, který se nachází přímo u silnice 1. třídy směrem na Prahu, což je pro nás výhodné především svojí polohou,“ uvedl Šulta. Stavba je podle něj uvažována v horizontu 3 – 4 let, odhadované náklady se budou pohybovat nad úrovní 100 mil. Kč. „Zda nová mincovna opravdu vznikne, záleží na mnoha faktorech, jedním z nich je i výsledek naší snahy získat pro tento projekt zdroje z dotačních programů (např. brownfield) či jiné formy podpory,“ doplnil Šulta.

Podpora dobročinných projektů

Česká mincovna se dlouhodobě prosazuje také jako společensky zodpovědná firma, která podporuje vybrané dobročinné projekty. „V minulém roce jsme podpořili například Nadaci Taťány Kuchařové a Nadaci Naše dítě. Peníze šly na projekty týkající se těch nepotřebnějších – v prvním případě na prevenci sociálního vyloučení seniorů, v druhém případě na pomoc týraným a zneužívaným dětem. Další prostředky šly na projekty spojené s Nadací Dagmar a Václava Havlových VIZE 97, se kterou spolupracujeme již čtvrtým rokem. Celkově jsme rozdělili bezmála 1,5 mil. korun a na letošek chystáme projekty minimálně ve stejné výši,“ uzavřel Šulta.

Více informací najdete na www.ceskamincovna.cz. Pravidelné zpravodajství o vývoji cen zlata naleznete na www.cm-aurum.cz.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3