INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Podpis smlouvy_copyZa přítomnosti ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka zástupci největší evropské komoditní burzy EEX a Burzy cenných papírů Praha potvrdili strategickou spolupráci při rozvoji pražské komoditní burzy PXE na středoevropském a východoevropském komoditním trhu.

„Za pár dní to bude devět let od chvíle, kdy Ministerstvo průmyslu a obchodu vydalo licenci společnosti PXE. Od té doby si tato burza vydobyla natolik významnou pozici na trhu ve střední Evropě, že do ní dnes vstupuje největší evropská komoditní burza s cílem proměnit Prahu na centrum obchodů s komoditami ve střední a východní Evropě,“ komentuje dohodu mezi EEX
a PXE ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

V rámci strategického partnerství získá EEX dvoutřetinový podíl v PXE, zbylá jedna třetina zůstane
v dosavadním vlastnictví Burzy cenných papírů Praha (BCPP). Sídlo PXE zůstane v Praze a PXE bude nadále využívat stávajících synergií a podpory BCPP, stejně tak zůstane zachována i značka PXE. PXE bude zaštiťovat veškeré společné rozvojové aktivity na trzích střední a východní Evropy.

„Jde o mimořádnou investici do české finanční infrastruktury. Přínosem transakce pro český průmysl bude těsnější propojení obou burzovních trhů, které umožňují maximálně bezpečné obchodování s komoditami. Zvýší se tak nejen bezpečnost dodávek, ale posílí se také transparentnost cen energetických komodit pro český průmysl i pro domácnosti,“ dodává ministr Mládek.

Dohodu o strategickém partnerství dnes v přítomnosti ministra Jana Mládka podepsali zástupci obou stran, generální ředitel EEX Peter Reitz, generální ředitel BCPP Petr Koblic a generální sekretář PXE David Kučera. 

POWER EXCHANGE CENTRAL EUROPE (PXE) byla založena v červenci 2007 společností Burza cenných papírů Praha. Umožňuje obchodování s elektrickou energií s místem dodání v Česku, na Slovensku, v Maďarsku, Polsku a Rumunsku. Ve spolupráci se společností Austrian Central European Gas Hub AG (CEGH) provozuje burzovní trh se zemním plynem CEGH Czech Gas Futures a koncovým zákazníkům nabízí nákup elektrické energie prostřednictvím elektronické aukce.

EUROPEAN ENNERGY EXCHANGE (EEX) je největší energetická burza v západní Evropě se sídlem
v saském Lipsku, na které se obchoduje zejména s elektrickou energií, plynem povolenkami CO2, ale i s uhlím, ropou, železnou rudou a některými zemědělskými komoditami v mnoha zemích.  EEX je vlastněná z 63 % společností Eurex Zürich AG (skupina Deutsche Börse), zbytek je ve vlastnictví obchodníků e energiemi.

(tz)

     

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3