Koncern ICOM transport a.s. se během 20 let stal jedním z největších dopravních firem v České republice. Hlavní strategií firmy je zajištění kvalitní dopravní obslužnosti jednotlivých krajů, především pak s využitím nejmodernějšího vozového parku značky Mercedes-Benz a Setra. Výrazné úspěchy společnost zaznamenává i ve vnitrostátní a mezinárodní kamionové dopravě. Dopravní uskupení ICOM transport a.s. provozuje 800 autobusů, 300 souprav nákladních vozidel a zaměstnává 1800 lidí. Dále disponuje autorizovaným servisem Mercedes-Benz, čerpacími stanicemi, službami měření emisí a myčkami vozidel. Tolik úvod k rozhovoru se Zdeňkem Kratochvílem, generálním ředitelem společnosti, kde ústředním tématem bylo dlouhodobé cílení na kvalitu.
Centrum excelence, které funguje jako součást České společnosti pro jakost a naplňuje její roli národního partnera EFQM pro Českou republiku, šestým rokem sdružuje odborníky na kvalitu a působí jako platforma pro organizace, které ve své činnosti aplikují nejmodernější nástroje řízení. Jeho aktivity se však rozrůstají a rok 2019 je toho důkazem.
Že jsou pro budoucnost klíčové investice do vědy a výzkumu, to si uvědomuje devět z deseti manažerů českých průmyslových firem. Na rozdíl od toho studenti technických středních a vysokých škol považují ve vztahu ke zvýšení produktivity za zásadní růst mezd.
Český institut pro akreditaci, o.p.s., (ČIA) téměř třicet let nabízí své služby orgánům státní správy a komerčním subjektům, pro které akreditace může představovat významnou konkurenční výhodu. O tom, jaké konkrétní benefity akreditace představuje, jsme hovořili s ředitelem ČIA Ing. Jiřím Růžičkou, MBA, Ph.D.
Co si představit pod značkou Ambasador kvality, kterou začala loni udělovat Česká společnost pro jakost? Například prodejny MAKRO, které tento prestižní titul mohou používat. Co vše se za ním skrývá, o tom jsme hovořili s vedoucí manažerkou kvality společnosti MAKRO Cash & Carry CR s.r.o. Martou Novákovou.
Pro firmy a organizace představuje udělení či obhájení značky kvality velkou prestiž. Je to výpověď o tom, že na výrobek či službu, které se takovou značkou honosí, se může zákazník, absolutně spolehnout.
Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...