INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Muzeum hlavního města Prahy pokračuje ve výstavách o pražských čtvrtích. Návštěvníci si mohou do 5. května prohlédnout expozici nazvanou Vinohrady a Žižkov. Otevřeno je v Praze Na Florenci denně kromě pondělí od 9 do 18 hodin.

Výstava představí další dvě pozoruhodné oblasti Prahy v celé jejich pestrosti a mnohovrstevnatosti.
Prostřednictvím bohatého fotografického materiálu a řady dalších muzejních exponátů bude návštěvník seznámen s každodenním životem v ulicích Žižkova a Vinohrad.

Vinohrady – dobrá čtvrť pro dobré bydlení
Při procházce výstavou budeme putovat od dob dávných ke vzniku samostatných Vinohrad; můžeme sledovat expanzivní rozvoj města  v 2. polovině 19. a v první  polovině 20. století. Od středověku po
polovinu 19. století se za východní pražskou hradbou na jih od vrchu Vítkov rozprostírala volná plocha
se sporým osídlením, využívaná k vinařství a zemědělství. V druhé polovině 19. století nastala razantní změna a my můžeme sledovat vznik a rozvoj noblesní pražské čtvrti – od bouřlivé expanze města, související s bořením pražského  opevnění,  až ke  vzniku pevně strukturované pražské  čtvrti. Byla budována do velké míry regulovaně a do nových činžovních domů se stěhovala zejména vyšší střední vrstva obyvatelstva  z historických  pražských měst, jejich  nejbližšího okolí  i  celých  Čech. V  poměrně krátké době vznikla  téměř pravidelná  síť vzdušných  ulic  a vyrostly  všechny atributy  nového města: kostel,   radnice,   divadlo,   společenský   dům,   ale   i    oddechové   plochy,   nemocnice   a   hřbitov. K tematice rozvoje města se dochovalo poměrně velké množství fotografií, pohlednic a dalšího ikonografického materiálu, ale i některé autentické předměty, používané obyvateli nového města.

Žižkov – svéráz pavlačí a strmých ulic
Výstava Žižkov  nabízí komplexní  pohled  na tuto neobyčejnou  pražskou   čtvrť. Návštěvník  pomyslně vstupuje do žižkovských ulic či na pavlač činžovního domu, aby se zde seznámil s proměnami Žižkova
v  prostoru   i   čase:  od sídla  s  několika  desítkami  obyvatel  v  polovině  19. století  až  k  hrdému
samostatnému městu s více než šesti desítkami tisíc obyvatel na sklonku 19. století, jež se roku 1922 stalo součástí Velké Prahy. Jádro výstavy je postaveno na fotografickém materiálu, množství pohlednic ze sbírek muzejních  i  soukromých, předmětech  denní  potřeby, stejně  jako  dochovaných výrobcích
žižkovských řemeslníků. To  vše  umožní  návštěvníkům  udělat si plastický obraz  o životě obyvatel Žižkova v dobách minulých. Výstava připomíná i boje na barikádách v květnu 1945 a asanaci části této čtvrti v 70. a 80. letech 20. století. Vystaven je rovněž vzácný nález šperků z keltského pohřebiště na dnešním Komenského náměstí.


Autoři výstavy: Historická část
Vinohrady: Pavla Státníková, Žižkov: Tomáš Dvořák
Archeologická část
Vinohrady: Ludmila Ludvíková, Žižkov: Miloš Hlava

Architektonické řešení
SGL projekt, Jiří Javůrek a Vladimír Thiele

Grafické řešení
Jaroslav Bárta a Matěj Bárta

Kontakt pro bližší informace Pavla Státníková Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Tomáš Dvořák Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Věra Hloušková tisková mluvčí Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3